Connect with us

Svijet

KRIMINAL UZEO MAHA! Švedska uključuje vojsku u obračun sa bandama

Švedska Vlada je saopštila danas da će otvoriti put vojsci da pruži veću pomoć policiji u borbi protiv talasa kriminala koji je potresao tu zemlju i zbog kojeg je samo u septembru život izgubilo 12 ljudi.

Pucnjave su postale skoro svakodnevna pojava u Švedskoj, neke izvode tinejdžeri, a većinu bande, prenio je Rojters.

Švedski zakon trenutno zabranjuje vojsci da pomaže policiji u bilo kojoj situaciji u kojoj bi upotreba sile mogla biti neophodna, osim u slučaju terorističkih napada ili rata.

Nakon sastanka sa šefovima policije i oružanih snaga, premijer Ulf Kristerson rekao je da će njih dvojica sada imati zvanični mandat da istraže načine za saradnju.

Vlada će, takođe, razmotriti izmenu zakona kako bi se proširile okolnosti u kojima policija može da zatraži vojnu pomoć, iako nije saopštila konkretne detalje, prenosi Tanjug

Ona je navela da želi da vojska i policija pomažu jedni drugima u logistici, IT-forenzici, ekspertizi bombi i analitici, što bi moglo da se dogodi i po važećim zakonima.

“Znate li koja je uloga djece u tim bandama?”
Švedski premijer Ulf Kristerson zakleo se u četvrtak naveče da će poraziti bande te da će mu u tome pomoći vojska

– Sve više i više djece stupa u kontakt sa kriminalnim bandama koje djeluju u Švedskoj i nude im da postanu njihove plaćene ubice – rekao je u petak glavni direktor švedske policije Anders Tornberg.

Tornbergova je izjava došla nakon što su tri osobe ubijene u 24 sata, piše D Lokal.

Kriminalne se bande u Švedskoj već godinama bore za kontrolu nad tržištem ilegalnog oružja i droge. Podzemlje je u to ime do sada prolilo dosta krvi, a sukob je eskalirao kada se nesloga unutar vodeće bande pretvorila u otvoreni sukob.

Stambene zgrade i kuće širom zemlje nerijetko su mete bombaških napada, a pucnjave koje su se nekoć događale samo u siromašnim i perifernim dijelovima švedskih gradova, sada se događaju i u mirnim četvrtima u kojima žive bogati.

– Djeca zovu bande i žele za njih ubijati. Kriminalci su okrutni – dodao je šef švedske policije te rekao da bande osobama koje ih kontaktiraju, nerijetko maloljetnicima, daju oružje i adrese osoba koje žele da budu smaknute.

Na udaru te djece-plaćenika često se nađu druge mlade osobe.

Agencije

Svijet

Netanjahu potvrdio: Amerika dramatično SMANJILA ISPORUKE ORUŽJA I MUNICIJE IZRAELU

SAD su dramatično smanjile isporuke oružja i municije Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa, potvrdio je Benjamin Netanjahu, premijer te države.

“Nedjeljama smo tražili od naših američkih prijatelja da ubrzaju isporuke. Tražili smo to iznova i iznova. Tražili smo to na najvišim nivoima, i na svim nivoima, i želim da istaknem tražili smo to i u privatnim razgovorima. Dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promijenila”, dodao je Netanjahu.

On je rekao da su od početka rata do prije nekoliko mjeseci SAD stalno pružale njegovoj zemlji i duhovnu i materijalnu podršku i u pogledu sredstava za odbranu i sredstava za napade.

Netanjahuovi najnoviji komentari uslijedili su u trenutku kada je izraelski ministar odbrane Joav Galant odletio u Vašington na razgovore o ratu u Gazi.

Bijela kuća je izrazila frustraciju zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi. Prema podacima palestinskih vlasti koje kontroliše Hamas, više od 37.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra.

Nastavi čitati

Svijet

U napadima u Dagestanu UBIJENI POLICAJCI, SVEŠTENIK I ČUVAR: Povrijeđeno 16 osoba (FOTO/VIDEO)

U Dagestanu je na snazi antiteroristička operacija nakon napada na dvije pravoslavne crkve, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Derbentu i Mahačkali, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, prema preliminarnim podacima, poginuli su sveštenik Ruske pravoslavne crkve i šest policajaca, dok je 12 ranjeno, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Ukupno u Mahačkali i Derbentu do ovog trenutka je poginulo šest policajaca, a 12 je ranjeno – rekla je šefica pres službe republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Gajana Garieva.

Ruski istražni komitet za Dagestan otvorio krivične postupke po članu “teroristički napad”.

Kako je javio Interfaks, pozivajući se na predsjednika Јavne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva, militanti su ubili sveštenika u Derbentu, kao i čuvara crkvenog obezbjeđenja u Mahačkali.

Dva militanta su ubijena u Mahačkali, navela je agencija i dodala da su još dva militanta privedena.

– Dvojica militanata su privedena, pokušali su da se sakriju u gomili turista, ali su ih policajci identifikovali i priveli – rekao je izvor za Interfaks.

Nastavi čitati

Svijet

VEĆA I OD RAMŠTAJNA U NJEMAČKOJ Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Njemačkoj.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MKu-9 riper. Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je Bi-Bi-Si.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora. Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Aktuelno