Connect with us

Društvo

LAGODAN ŽIVOT I VEĆE PLATE PREKO LEĐA GRAĐANA! Mrežarina skuplja od utrošene električne energije (FOTO)

Dok „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS), na čelu sa direktorom Lukom Petrovićem kupuje električne automobile vrijedne po pola miliona maraka i povećava plate zaposlenima, a ministar energetike Petar Đokić tvrdi kako smo “dobro prošli” u sporu sa Slovenijom kojoj smo dužni isporučivati 30 odsto električne energije sve dok je proizvodimo, plus  67 miliona evra koji će biti isplaćeni u narednih sedam godina, januarski računi građanima Srpske zadali su glavobolju.

Sudeći prema pristiglim računima građani Srpske plaćaju veću cijenu mrežarine nego same električne energije, iako su iz Elektroprivrede tvrdili da poskupljenja neće biti (a, formalno ga i nema) vidljivo je da cijena mrežarine iz mjeseca u mjesec raste, pa su tako računi za električnu energiju za januar 2024. gotovo duplo veći od onih za decembar.

Prostom računicom može se vidjeti da je cijena utrošene energije u ovom slučaju 26.11 KM dok je ukupna cijena mrežarine 35.6 KM, što nas dovodi do potpuno apsurdne situacije u kojoj  održavanje mreže i distribuciju plaćamo više od utrošene električne energije.

Za to vrijeme plate u Elektroprivredi rastu. Zaposlenim u Mješovitom holdingu “Elektroprivreda Republike Srpske” isplaćena je januarska plata uvećana za devet odsto.
Veću platu primili su radnici Matičnog i svih zavisnih preduzeća, što je oko 9.500 zaposlenih u sistemu.

-Zbog plasiranja zlonamjernih informacija, želimo da naglasimo da je za povećanje plata na godišnjem nivou izdvojeno više od 30 miliona KM, saopšteno je iz “Elektroprovrede Republike Srpske”. Uprava “Elektroprivrede” potpisala je sa Sinikatom radnika Holdinga 30. januara Sporazum o utvrđivanju cijene rada. Nova usaglašena cijena rada, koja iznosi minimum 172 KM, primjenjuje se od 1. januara ove godine.

Prethodna cijena rada iznosila je 158 KM neto.

Prepostavljamo da je “zlonamjerno plasiranje informacija” vezano za novac koji se naplaćuje putem mrežarine, a namijenjen je za nešto potpuno drugo. Naime na sajtu Elektroprivrede RS stoji da je mrežarina (trošak mrežarine koji se odnosi na troškove prenosne i distributivne mreže, odnosno izgradnju i održavanje prenosne i distributivne mreže, troškove vezane za održavanje i očitanje mjernog mjesta, troškove gubitaka električne energije, troškove rada Nezavisnog operatora sistema u BiH – NOS BiH, troškove pomoćnih/sistemskih usluga i balansiranja, i koje snabdjevač plaća Elektroprijenosu BiH, NOS BiH i Operatoru distributivne mreže).

Odakle Petroviću novac za povećanje plata i skupocjene automobile. Mrežarina mu je očito savršen put za legalizaciju pljačke građana Srpske kojima se plasira priča kako plaćaju najjaftiniju struju u regionu, dok istovremeno plaćaju i sve sulude troškove ovog preduzeća.

Banjaluka 24

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno