Connect with us

Društvo

LINTA “Potrebna veća pomoć malobrojnim Srbima u FBiH”

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da Srbija treba više da pomaže malobrojne Srbe u Federaciji BiH jer se nalaze u izuzetno teškom položaju i prijeti im nestanak.

“Srbija treba da preduzme konkretne mjere i aktivnosti da pomogne malobrojnim Srbima u FBiH vezano za obnovu putne infrastrukture i kuća, rješavanje pitanja struje i vode, poboljšanje zdravstvene zaštite, obezbeđivanje školovanja srpske djece na srpskom jeziku, pomoć srpskim povratnicima u oblasti poljoprivrede, stočarstva i zanatstva i otvaranju malih pogona”, naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, Srbija treba aktivno da pomogne i da se obnove porušene ili oštećene pravoslavne crkve i parohijski domovi, zatim, zavičajni, odnosno seoski domovi gdje će se srpski narod okupljati jednom ili više puta godišnje.

“Potrebno je raditi i na čišćenju i uređenju pravoslavnih grobalja i obnovi porušenih spomenika”, poručio je Linta.

On je dodao da su preostali Srbi prepušteni sami sebi i da ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava.

“O tome svjedoče brojne činjenice. Srbi ne mogu u značajnijem broju da se zaposle u državnom i javnom sektoru, a u dosta sela Srbi povratnici nemaju struju, vodu, prodavnice, mobilnu mrežu, ambulante. Putevi su veoma loši ili uništeni, a mnoge porušene kuće u srpskim selima nisu obnovljene”, istakao je Linta.

On je naveo da se u teškoj situaciji nalaze i četiri opštine naseljene većinski srpskim stanovništvom /Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac/ zbog diskriminatorskog odnosa kantonalnih i federalnih vlasti.

Linta je istakao da su se u prethodnom periodu desili brojni zločini iz mržnje prema Srbima u Federaciji BiH.

“U prošloj i ovoj godini desila su se ubistva i fizički napadi na srpske povratnike, zatim vandalski napadi na pravoslavne hramove i kapele i srpska groblja s ciljem zastrašivanja malobrojnog srpskog naroda. Za ta nedjela niko nikada nije odgovarao”, rekao je Linta.

Linta je istakao da je sa područja Federacije BiH tokom i neposredno poslije rata protjerano više od 500.000 Srba, a prema procjeni i urađenoj analizi, prema njegovim riječima, na području Federacije BiH trenutno živi oko 36.000 Srba, dok ih je prema popisu iz 2013. godine bilo 56.000.

Društvo

Regionalni raspad elektro-energetskog sistema, UBRZO STABILIZACIJA

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

“Desio se regionalni raspad elektro-energetskog sistema koji je obuhvatio BiH, cijelu Dalmaciju, dijelove Hrvatske do Ogulina i cijelu Crnu Goru i nezavisni operateri u ovim zemljama rade na podizanju kapaciteta kako bi se sistem stablizovao. Očekivati je da se vrlo brzo po tehničkim instrukcijama sistem stabilizuje”, rekao je Petrović.

Na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije, Petrović je rekao da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, ali da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.

Nastavi čitati

Društvo

DOBRODOŠLI MALIŠANI: U Srpskoj rođeno 17 beba, najviše u Banjaluci

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 17 beba, 13 dječaka i četiri djevojčice, rečeno je u porodilištima.

UBanjaluci je rođeno sedam beba, po tri bebe u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, dvije u Zvorniku i po jedna beba u Prijedoru i Doboju.

U Banjaluci je rođeno pet dječaka i dvije djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i jedna djevojčica, i u Istočnom Sarajevu dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dva dječaka i po jedan dječak u Prijedoru i Doboju.

Poroda nije bilo u Trebinju, Nevesinju, Gradišci i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Ovi lijekovi i vrućina mogu biti kobna kombinacija, BUDITE OPREZNI

Temperature u cijeloj zemlji rastu, a vrhunac toplotnog talasa očekuje se u petak. Iako nekima takvo vrijeme godi, važno je biti na oprezu ako uzimate određene lijekove.

Lijekovi za stanja kao što su visoki krvni pritisak, bolesti bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične nuspojave. Oni mogu otežati zadržavanje hidratacije ili učinkovito hlađenje po vrućem vremenu.

Zbog toga bi visoke temperature za neke mogle biti potencijalno opasne, pa čak i kobne.

Diuretici
Diuretici se najčešće propisuju za liječenje otkazivanja srca, visokog krvnog pritiska ili bolesti bubrega. S obzirom na to da oni povećavaju učestalost mokrenja, tokom vrućeg vremena mogu nas izložiti riziku od dehidracije ili neravnoteže elektrolita što otežava tijelu regulaciju temperature, izvještava “Gločesetršajr Lajv”.

Onima koji koriste diuretike, savjetuje se da unose dovoljno vode i da obrate pažnju na znakove dehidracije poput glavobolje, vrtoglavice, tamne boje urina i osjećaja žeđi.

Lijekovi za krvni pritisak
Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima, koji se obično propisuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, mogu biti opasni po vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvjestici ili padu.

Ti lijekovi takođe prikrivaju osjećaj žeđi, zbog čega je teže prepoznati dolazi li do dehidracije.

Beta-blokatori
Beta-blokatori su još jedna vrsta lijekova koji mogu sniziti krvni pritisak, no mogu ih koristiti i pacijenti sa anksioznošću.

Predstavljaju rizik tokom vrućina jer povećavaju izglede da se onesvijestite i izgubite oslonac, te smanjuju sposobnost znojenja tijela, što može dovesti do pregrijavanja zbog nedovoljnog hlađenja.

Antidepresivi
Određeni antidepresivi mogu pojačati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijima komplikacijama povezanima sa dehidracijom.

Oni koji uzimaju lijekove za štitnu žlijezdu zbog usporenog rada, takođe bi mogli biti pod rizikom od dehidracije jer ti lijekovi mogu povisiti tjelesnu temperaturu i otežati efikasnu regulaciju tjelesne temperature, prenosi b92.

Lijekovi za ADHD
Stimulansi, kao što su amfetamini i lijekovi koji se koriste za liječenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), takođe mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa vrućinom.

Nastavi čitati

Aktuelno