Connect with us

Društvo

NEKADAŠNJI BANJALUČKI STUDENT danas na vrhu slovenačkog IT sektora (FOTO)

Od četvorokrevetne sobe banjalučkog studentskog doma do posla iz snova u Sloveniji. U toj, naizgled, kratkoj rečenici krije se mnogo truda, učenja i usavršavanja koji su Dragana Đurića iz Kneževa doveli do pozicije šefa IT sektora u međunarodnoj kompaniji za proizvodnju robota u slovenačkom gradu Vrhnika.

Po završetku studija, sa prosječnom ocjenom 9,58, prije tri godine baš i nije imao u planu da napusti svoju državu, kaže Dragan za BL portal, ali je na kraju “prelomio” iz više razloga.

„Dobio sam dobru ponudu za posao u Sloveniji, tamo mi se najviše svidjela organizacija države i sistem zapošljavanja, mogućnost čak i studentskog rada i zarađivanja“, objašnjava Dragan.

Za sve to, kopča je bila, kako priznaje, ERASMUS razmjena studenata i obrazovanje u Ljubljani, gdje se iz prve ruke upoznao sa prednostima koje donosi školovanje i rad u zemljama Evropske unije.

Uz mnogo rada i učenja, Dragan je za kratko vrijeme prešao put od banjalučkog studenta zainteresovanog za bezbjednost softvera, do čovjeka koji je glavni i odgovorni za sigurnost povjeriljivih podataka velike kompanije, koja se u Sloveniji bavi proizvodnjom autonomnih robota za poljoprovredu.

„Ova oblast me je oduvijek zanimala, još tokom studiranja prijavio sam se na ERASMUS razmjenu za studente i otišao u Sloveniju gdje sam proveo jedan semestar. Tamo sam iz prve ruke vidio kako sistem funkcioniše kod njih i imao priliku da se dodatno usavršim i steknem neophodno iskustvo“, priča Dragan, i dodaje da se po završetku razmjene vratio u Banjaluku, završio četvrtu godinu studija i diplomirao na prilično zahtjevnoj temi – primjena informacionih tehnologija u vojnoj industriji.

Nakon toga, dobija posao u slovenačkoj firmi koja se bavi optičkim internetom, da bi ubrzo dobio još bolju ponudu iz kompanije PeK Automative, u kojoj radi i danas. Naravno, i tu je trebalo proći “trnovitim putem”, jer je počeo da radi kao IT podrška, a onda je jedan uspješno obavljen posao mnogo toga promijenio.

Dobio sam zadatak da odem u Istanbul, do tamošnjeg ogranka naše kompanije, da prebacim određene servere na drugu tehnologiju. Takođe, trebalo je da se prebaci čitava infrastruktura mreže u kompaniji. Poslali su me da instaliram zaštitne softvere koji sprečavaju sajber napade i sigurnost informacija“, objašnjava Dragan koji je po povratku iz Turske dobio unaprjeđenje u šefa IT sektora, odnosno, postao je vođa kompletnog odjeljenja kompanije.

To prepoznavanje truda i talenta, nije jedina stvar koja je Dragana dodatno privukla. U pitanju su, kako kaže, i kolege, odnosno odabir kadra u kompaniji koju je osnovao Mihael Kostkin, diplomirani inženjer eletrotehnike iz Rusije.

„On je takođe čovjek čija se nekadašnja firma „AktelFikaRu“ bavila proizvodnjom čipova za RosKosmos u Rusiji. Tako u  našoj firmi sada ima dosta ruskih i bjeloruskih inženjera i radnika sa velikim iskustvom”, kaže Dragan.

Zanimljivo radno okruženje, mogućnost napretka i dobra zarada, zasad su dovoljan motiv da ovaj mladi stručnjak ne razmišlja o povratku u rodni kraj: Mada, kako kaže, uvijek postoji šansa za to.

„Život je nepredvidiv, uvijek postoji šansa da se vratim kući. Međutim trenutno ne razmišljam o tome jer sam u procesu učenja i izgradnje samog sebe u ovoj firmi u kojoj mi se sve dopada – od međuljudskih odnosa, do posla koji obavljam“, kaže Dragan.

Srđan Banović, BL portal

Društvo

“BANJALUKA JE PONOSNA” Gradonačelnik čestitao Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom prvenstvu (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je plivačici Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

– Čestitam Lani Pudar osvajanje srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu. Takođe čestitam i njenom treneru Goranu Grahovcu za sve što čini, a ova medalja je sjajan uvod za ono što nas čeka na Olimpijskim igrama u Parizu. I Banja Luka je ponosna! Srećno Lano! – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Lana Pudar je finalnu trku u disciplini delfin okončala sa vremenom 2:08.15, i time osvojila 20. medalju u karijeri na velikim takmičenjima.

Ujedno nastup na Evropskom seniorskom prvenstvu bio je posljednja provjera pred nastup mlade plivačice na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nastavi čitati

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Društvo

OVO JE KLJUČNI RAZLOG Zašto je bitno prijaviti policiji da je nevrijeme oštetilo vaš automobil?

Ukoliko vam je vozilo oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu pogodilo Banjaluku, te brojne gradove Republike Srpske, trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Ključni razlog zbog kojeg građani koji žele da im se nadoknadi šteta moraju imati službenu zabilješku da se desio incident, jeste vjerodostojnost dokaza, pišu Nezavisne.

“Jer, može se desiti da neko namjerno polupa automobil na nekoj drugoj strani, pa da dođe u osiguravajuću kući i kaže evo i meni je auto polupan od grada. Znam to iz prakse”, upozorava Popović.

Kaže da je i on od sinoć već imao desetak poziva od strane građana koji su kasko osigurali svoje automobile i koje je interesovalo šta treba da rade.

“Naravno nadoknadiće im se šteta, samom treba da ispune te formalne uslove”, navodi Popović.

Nastavi čitati

Aktuelno