Connect with us

Region

MALI VIKTOR JE “DIJETE LEPTIR”: Tijelo mu je prekriveno OTVORENIM RANAMA, ne može da prohoda jer mu KOŽA STALNO PUCA

Mali Viktor Putica boluje od rijetke genetske bolesti “bulozna epidermoliza” koja je u narodu poznata kao bolest “djece leptira”.

Posljedice bi mogle da se ublaže primjenom nove genske terapije koja tek treba da počne da se koristi u Americi. U iščekivanju te terapije, njegova porodica već prikuplja sredstva za liječenje.

Milena je redovno išla na kontrole tokom trudnoće i ništa nije ukazivalo na to da sa bebom nešto nije u redu. Međutim, već na rođenju Viktor je imao oguljotine na koži, pa su ljekari posumnjali da je u pitanju rijetka bolest, djece leptira.

Viktor se rodio sa oguljotinama na tijelu
– Naime Viktor je dobijen iz uredne trudnoće, u 41-oj gestacijskoj nedjelji. I pored svih redovnih pregleda, okarakterisanih kao čist primjer školske trudnoće od strane doktora, pored “Premium Nifty testa” na samom porođaju data je dijagnoza. S obzirom da se rodio sa oguljotinama na tijelu, momentalno je prebačen na Institut, gdje je proveo dvije nedjelje potom i na Klinički centar gdje smo zadržani u bolnici još dvije nedjelje – objašnjava Viktorova mama, Milena Putica.

Ispitivanja su, nažalost, potvrdila da je u pitanju bulozna epidermoliza u javnosti poznatija kao bolest “djece leptira”, koja je izuzetno kompleksna i kako mnogi ljekari navode možda i najteža koja postoji na svijetu s obzirom na to da pogađa kožu i sluzokožu koja čini 80 odsto ljudskog tijela.

Viktor se bori više nego junački svakog dana. Trpi svakodnevno velike bolove. Ne može niko da pomogne koliko god se trudio. On sada ima 15 mjeseci i vrijeme je da prohoda, ali kako mu koža stalno puca, ne smije ni da puzi. Da ne bi došlo do infekcija, mora svakog dana da se previja po nekoliko sati. Koriste se zavoji, gaze, kreme, a bez specijalnog odijela i rukavica ne bi mogao da živi koliko toliko normalno. Sve to mjesečno porodicu Putica košta 1.000 evra.

Najnježniji dodir stvara rane
Pri najnježnijem dodiru njemu se otvaraju žive rane koje ne mogu da se zatvore nedjeljama, nekad mjesecima a često i godinama.

– Usljed toga dolazi izuzetno često do gubitka funkcije šake, gubitka ekstremiteta, invalidskih kolica, a kako je obuhvaćena i sluzokoža, dolazi do rana u jednjaku, suženja, diletacija i na kraju gubitak mogućnosti unošenja hrane, pa se često u životu održavaju i pomoću stome, tu su i česti problemi sa rožnjačom usljed čega dijete mora biti u potpunom mraku danima. Viktorova previjanja zahtijevaju pomoć pored mene još dvije osobe i traju između dva i pet sati svakodnevno – objašnjava Viktora majka.

Osnovne radnje poput podizanja, mijenjanja pelene, hranjenja su izuzetno kompleksna takođe i mogu dovesti svakodnevno do novih povreda.

– Zavoji kojima se Viktor previja su izuzetno skupi i na mjesečnom nivou iznose 518.000 dinara. Država učestvuje, ali nedovoljno sa 16 listova gaza dok mi koristimo čak 90 svaki mjesec. Takođe garderoba koju jedino on smije da nosi bez šavova je izuzetno skupa i cijena kompleta iznosi nešto više od 250 evra, a nabavljamo je iz Velike Britanije uz velike poteškoće za transport – kaže Milena, piše Žena Blic.

Lijek za sada ne postoji i prva genska terapija na kojoj se radi 25 godina izašla je na tržište Amerike 19. maja 2023 god. Tačna cijena terapije na godišnjem nivou iznosi 630.500 američkih dolara plus bolnički i putni troškovi što je i bio povod otvaranja broja u fondaciji Budi human, 1339 na 3030.

– Zaista se nadam da kada se lijek pojavi i u Srbiji iako se to očekuje tek 2024. godine da će Ministarstvo zdravlja učestvovati i pokriti sve troškove za svu djecu u Srbiji, trenutni broj oboljelih je prema mojim saznanjima je 38. Molim Vas da nam pomognete da se naša priča čuje da ljudi imaju svijest o ovoj strašnoj bolesti i da pomognu, kako bismo Viktoru obezbijedili djetinjstvo kakvo zaslužuje – zaključuje majka malenog Viktora, Milena Putica.

Region

NEMA MIRA NA KOSOVU! Nastavlja se talas etničkih incidenata

Na ambulanti u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice razbijena su stakla i iščupana metalna vrata sa šipkama koja su obezbjeđivala ovu zdravstvenu ustanovu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Posljedice napada primijetila je medicinska sestra pri dolasku u ambulantu, koja je više puta bila na meti ekstremista.

Iz Kancelarije su naveli da ova zdravstvena ustanova pruža ljekarsku pomoć i Srbima i Albancima, ali da je jasno da ekstremisti, zaslijepljeni mržnjom, za to ne mare, već lome i vandalizuju sve što nosi prefiks srpsko.

Napad je izazvao zabrinutost mještana koji u ovoj ambulanti dobijaju prijeko potrebnu medicinsku pomoć.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su istakli da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati štetu i nastaviti da ulažu u srpske zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji.

Nastavi čitati

Region

NESTALA SARA (17) IZ BORČE! Javila da je zaspala u autobusu, pa nestala bez traga – Porodica SUMNJA NA OTMICU

Sara Petrović (17) iz Borče nestala je danas oko 13 sati, a posljednji put je viđena kod restorana “Franš”.

Kako se navodi na Instagram stranici grupa_kkbops, ušla je u autobus ka autobuskoj stanici kod Zelenog vijenca.

– Javila se samo da je zaspala u autobusu i od tada joj se gubi svaki trag. Na njen telefon se javlja nepoznata muška osoba. Ne znamo da li je otmica ili krađa – navodi se na pomenutoj stranici.

Takođe, navodi se i da je u pitanju krađa sama bi se vratila kući, ali je nema već dugo.

– Molimo sve ljude da dijele i svaka informacija nam je važna. Sara je visoka 165 cm, ima braon kosu i oči i mršave je građe. Obučena je u crno i nosila je crni ranac – navode oni.

Ako je neko vidio Saru neka se javi na broj telefona: 064 1817 615

Nastavi čitati

Region

PIJANI OTAC PRETUKAO SINA PRIJETEĆI DA ĆE GA UBITI: Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu i liječenje

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 25. novembra podnijelo Trećem osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni prijedlog protiv P. P. (61) zbog nasilja u porodici.

Kako se navodi postoji opravdana sumnje da je istog dana u Zemunu, pod uticajem alkohola, primjenom nasilja kao i drskim i bezobraznim ponašanjem ugrožavao spokojstvo i tjelesni integritet svog sina N. P. udarivši ga više puta otvorenim šakama po licu i nogama po tijelu, te govoreći mu da će ga ubiti.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja krivičnog djela Nasilje u porodici iz odredbe člana 194 stav 1 Krivičnog zakonika, da ga osudi na kaznu zatvoru u trajanju od šest mjeseci, da mu izrekne mjeru bezbjednosti Obaveznog liječenja alkoholičara iz odredbe člana 84 Krivičnog zakonika, te da mu produži pritvor s obzirom da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo ili učiniti krivičnim krivično djelo kojim prijeti, piše Blic.

Nastavi čitati

Aktuelno