Connect with us

Politika

MINISTARKA VIDOVIĆ ZABRINULA JAVNOST! Kredit MMF-a skup, Srpska traži nova tržišta

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je realizacija javnih infrastrukturnih projekata preduslov da se obezbijedi povoljan privredni ambijent.
Vidovićeva je ukazala na potrebu realizacije brojnih infrastrukturnih projekata, poput unapređenja zdravstva, školstva, auto-puteva i puteva, a što sve obezbjeđuje povoljan ambijent za razvoj privrede.
“Bez tih infrastrukturnih projekata ne možemo očekivati da privreda dođe na viši razvoj i zbog toga je logično da zaduženost države bude veća u odnosu na privredne subjekte”, rekla je Vidovićeva novinarima u Tesliću, gdje je bila panelista u okviru Treće investicione konferencije.
Komentarišući blagi rast stope inflacije, Vidovićeva je rekla da je ona bila 5,2 odsto, a sada je 5,7, te da se do kraja godine očekuje da počne da pada s obzirom na to da prvi put Centralna evropska banka nije podigla kamatnu stopu, što je, kako je ocijenila, dobro.
“U ovoj godini u Republici Srpskoj očekujemo prosječan rast inflacije oko šest odsto na godišnjem nivou”, navela je Vidovićeva. Komentarišući to da u BiH, prema podacima Centralne banke, u strukturi duga dominira javni sektor, Vidovićeva je rekla da je logično da država bude najzaduženija zato što se BiH nalazi na niskom stepenu razvoja.
Vidovićeva je navela da u okolnostima globalnih problema Srpska mora da se snalazi da obezbijedi rast domaćeg bruto proizvoda, privrednu aktivnost i zaposlenost, izmiruje obaveze prema budžetskim korisnicima, te da Vlada to uspijeva bez obzira na sve pritiske.
“I Republika Srpska i Srbija se u velikom dijelu orijentišu prema istočnom i jugoistočnom tržištu kako bi obezbijedili plasman svojih proizvoda i određena sredstva, a naročito investicije ne samo u infrastrukturne projekte, već i privredne subjekte”, rekla je Vidovićeva. Ona je navela da su sredstva međunarodnih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, danas veoma skupa i time neprihvatljiva, pa se traže nova finansijska tržišta za razvoj Republike Srpske, povećanje BDP-a, te podsticaja izvoza i substitucije uvoza.
“Važno nam je da smanjimo uvoz jer imamo proizvode koji se mogu proizvoditi u Republici Srpskoj, ali nažalost ih uvozimo, što nije dobro i stvara negativan spoljnotrgovinski bilans. Ravnajući sav taj paket od finansiranja privrede do finansiranja budžetskih potreba orijentisani smo da ipak idemo na istok i jugoistok, jer smatramo da ćemo tamo obezbijediti povoljnija sredstva i već imamo značajne ponude, ugovore i poslove koji su u toku”, rekla je Vidovićeva.
Ona je izrazila uvjerenje da će Republika Srpska uspjeti u svojim namjerama i dalje u narednom periodu biti sigurna, stabilna, te iz godine u godinu povećavati BDP, uprkos trenutnoj političkoj situaciji u BiH koja je dosta loša.

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno