Connect with us

Društvo

MOGUĆNOST IZLIJEVANJA RIJEKA! Narednih dana obilne padavine, vjetar i snijeg

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg od sutra do ponedjeljka, 12. decembra, a zbog obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu očekuje se porast bujičnih vodotokova na jugozapadu i zapadu.

Kako je navedeno u dopunskom meteorološkom biltenu, od sutra do nedjelje, 11. decembra, očekuju se jače, na jugu i obilnije padavine.

Najviše padavina očekuje se u Hercegovini i na jugozapadu – od 90 do 150 milimetara, na sjeveru i zapadu od 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, dok će na istoku količina padavina biti manja.

Sutra i u subotu, 10. decembra, prije podne biće vjetrovito uz jak, u Hercegovini i na planinama ponegdje olujni vjetar, koji u subotu poslije podne slabi.

Zbog zahlađenja kiša će u nedjelju preći u susnježicu i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača i u nižim predjelima.

Sutra se očekuje na jugu i jugozapadu od 25 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u ostalim predjelima znatno manja količina padavina.

Vjetar će na sjeveru i sjeveroistoku biti slab do umjeren, a u ostalim predjelima jak uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, u Hercegovini i u višim predjelima udari će biti do 90 kilometara na čas.

U subotu se u Krajini i dijelu Posavine očekuje od 30 do 60 milimetara, na jugu i jugozapadu od 20 do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti jak na jugu i planinama, dok će poslije podne slabiti.

U nedjelju se očekuje od 15 do 40 litara po metru kvadratnom, s tim što će u prvom dijelu dana padati kiša, koja će kasno uveče i tokom noći preći u snijeg.

Najmanje padavina očekuje se na istoku zemlje.

Snijeg se u nedjelju očekuje prvo na sjeverozapadu, do večeri i na istoku.

– Prognostički modeli daju približnu količinu i raspodjelu padavina kiše za naredni period, ali se za snijeg te vrijednosti razlikuju. U nižim predjelima očekuje se od šest do 10 centimetara, a od 15 do 30 centimetara na planinama na istoku i ponegdje zapadu – naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice pozvali su građane Banjaluke da zbog najavljenih obilnijih padavina preduzmu sve mjere i radnje lične sigurnosti i imovine.

(Srna)

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno