Connect with us

Vrijeme

NOVI CIKLON grmljavinskih OLUJA prijeti Balkanu

Nad sjevernim dijelom Atlantika formirao se ciklon, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front, koji se ovog vikenda prostire od jugozapadne do centralne Evrope.

Tokom cijelog vikenda potez od istoka Španije, Pirineja i zapada Mediterana preko juga Francuske, sjevera Italije i Alpa do jugoistoka Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske nalazi se na udaru veoma obilnih padavina i snažnih grmljavinskih oluja. Lokalno ima i poplava, a bilo je i snažnih superćelijskih oluja, dok one danas prijete zapadnom dijelu Mediterana, pri čemu postoji opasnost od tornada i morskih pijavica.

Temperature su zbog prodora osjetno svježije vazdušne mase opale i za desetak stepeni, u oblasti Alpa i na oko 15°C, što su prave jesenje vrijednosti, dok se u višim predjelima Alpa očekuje i sneg.

Inače, istovremeno je ovog vikenda došlo do formiranja i sekundarnog ciklona iznad zapadnog i centralnog Mediterana.

I dok se napomenuti predjeli Evrope bore sa jakim olujama i obilnim padavinama, nad našim područjem nalazi se jezgro vrele vazdušne mase, uz temperature i do 40°C.

Zbog zasttrašujućijuh snimaka sa zapada Evrope i iz oblasti Alpa, veliki strah od istih zavladao je u Sloveniji i u Hrvatskoj, koji su tokom ljeta u više navrata bili na udaru superćelijskih oluja, pri čemu je bilo poginulih, da bi potom Sloveniju pogodile i katastrofalne poplave.

Vrhunac toplotnog talasa u Sloveniji i u Hrvatskoj očekuje se danas. Maksimalna temperatura u mnogim predjelima biće i do 35°C, a u sjeverozapadnim i istočnim predelima Hrvatske i u zaleđu Jadrana i do 38°C.

U prilog veoma toplom vremenu ići će to što će se ovo područje nalaziti u prednjem delu ciklona i u sistemu južnog strujanja.

Već u nedelju uveče i u noći ka ponedeljku do sjevera Jadrana i do zapada Slovenije očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, da bi se ovaj sistem potom premještao ka Istri i severozapadu Hrvatske. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, uz grad, a na pojedinim lokacijama palo bi preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica.

Glavnina promjena u Sloveniji i u Hrvatskoj očekuje se u ponedeljak, kada će uslijediti i prodor hladnog fronta, uz obilne kiše i grmljavinske oluje, a lokalno se očekuju i superćelijske oluje. Ovo pogoršanje do krajna dana proširiće se prema jugu i istoku i najkasnije će stići do istoka Slavonije i do juga Dalmacije gdje se veći dio dana očekuje sunčano i vrelo, uz temperature do 36°C.

Da li će Sloveniju i Hrvatsku pogodite superćelijske oluje, još je rano precizirati, ali dolazak osjetno hladnijeg vazduha iznad vrele podloge usloviće da atmosfera burno odreaguje i da se hladni vazduh podvuče ispod toplog i stvori moćne kumulonimbuse, uz moguće jače oluje.

Očekuje se i pad temperature za desetak stepeni,  zahlađenje i oluje neće zaobići ni jug Jadrana.

U utorak i u srijedu u svim predelima biće osjetno hladnije i kišovito, u Sloveniji uz temperature oko 20°C, a u Hrvatskoj od 23 do 27°C.

Dakle, najveća opasnost od olujnih grmljkavinskih nepogoda i obilnih pljuskova sa gradom na području Slovenije i Hrvatske očekuje se tokom ponedjeljka, prenosi Telegraf.

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Jutro svježe, u toku dana temperatura do 30 stepeni

U BiH će danas biti pretežno sunčano vrijeme, sa maksimalnom temperaturom vazduha do 30 stepeni Celzijusovih.

Jutro je hladno uz pojavu magle oko rijeka i po kotlinama, koja će se tokom prijepodneva ponegdje duže zadržati, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar slab do umjeren, istočnih i sjeveroistočnih smjerova.

Maksimalna temperatura vazduha od 23 do 30, u višim predjelima od 20 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac dva, Han Pijesak, Gacko, Rudo, Čemerno, Sarajevo i Zenica osam, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Tuzla i Bihać devet, Bijeljina, Novi Grad i Bileća 10, Prijedor, Doboj i Brčko 11, Trebinje 16 i Neum 20 stepeni Celzijusovih.

Stanje na putevima
Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno suvim kolovozima, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske skreću pažnju na mjestimičnu jutarnju maglu u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i na moguće odrone na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Vozačima bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog deminiranja terena u mjestu Riječica Donja na putu Doboj – Maglaj povremeno će biti obustavljan saobraćaj u vremenu od 8.00 do 16.00 časova, tako što će radovi trajati 30 minuta, nakon čega će se saobraćaj puštati 15 minuta.

Saobraćaj je privremeno obustavljen na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica, zbog bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska – Kostajnica” u mjestu Kostajnica.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog bušenja i miniranja na kamenolomu Šahin kamen, na dionici regionalnog puta Doboj – Maglaj, u mjestu Trbuk, između 11.00 i 15.00 časova biće privremeno obustavljen saobraćaj tako da će radovi trajati u toku jednog dana do 15 minuta.

Izmijenjeno je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Johovac – Rudanaka – Doboj i na dionici regionalnog puta Razboj – Rudanka, a radovi se izvode na spoju magistralnog i regionalnog putnog pravaca u naseljenom mjestu Rudanaka.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na auto-putu Gradiška – Banjaluka izmijenjen je režim saobraćaja i postavljena je saobraćajna signalizacija zbog radova na mostu “Bogdanovac”.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, zbog izgradnje benzinske stanice, na odmaralištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška – Banjaluka.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica – Prijedor u prijedorskoj Ulici kralja Aleksandra saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog sanacije klizišta, saobraćaj se na dionici Foča – Goražde u mjestu Filipovići, na liniji razgraničenja, odvija otežano, jednom trakom, urađenom privremenom zaobilaznicom u dužini 150 metara, uz postavljenu signalizaciju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Za vrijeme trajanja radova na donici magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Han Pijesak jedan – Han Pijesak dva i dionici Han Pijesak dva – Sokolac u toku su radovi i potrebno je prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova, izmijenjeno je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak jedan.

Zbog radova na regionalnom putu Karanovac – LJubačevo, u mjestu Karanovac, saobraćaj se od 7.00 do 17.00 časova odvija usporeno jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta Rača – Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji dionice auto-puta Rača – Bijeljina.

Na dionici regionalnog puta Prijedor tri – granica Republike Srpske/FBiH /Stara Rijeka/ izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog prelaska radnih mašina preko puta.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar-granica sa Srbijom zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog oštećenja mosta u Mačkovcu, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna motorna vozila na regionalnom putu Mačkovac-Piperi.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na području FBiH bog postavljanja završnog sloja asfalta obustavljen je saobraćaj na kružnom toku na magistralnom putu kod Hadžića.

Planirano je da obustava traje do sutra ujutro, a za vrijeme obustave saobraćaj će se preusmjeriti na auto-put, kao i na stare ulaze u Hadžiće.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Modriča – Gradačac, Semizovac – Olovo – Kladanj, Bugojno – Kupres, Vitez – Nević Polje i Doboj – Rudanka – Johovac.

Na magistralnom putu na izlazu iz Bugojna prema Rostovu od 18.00 do 23.00 časa moguće su kraće obustave u trajanju od tri do pet minuta zbog snimanja TV serije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Danas pljuskovi s grmljavinom, UVEČE ZNATNO ZAHLAĐENJE

U cijeloj BiH danas se očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom i obilne padavine, a tokom dana i uveče biće sve hladnije.

Tokom prijepodneva na sjeverozapadu biće hladnije sa jakom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, na istoku i jugu suvo i toplo uz sunčane periode, a tokom dana padavine će jačati na zapadu i sjeveru, zatim i na jugu.

Poslije podne i do večeri jača kiša zahvatiće i istočne predjele, uveče će biti obilnih padavina u većini predjela, a do večeri će i na istoku doći do pada temperature vazduha, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće umjeren do jak vjetar, na planinama ponegdje i olujni, južnih smjerova, na sjeveru slab do umjeren.

Dnevna temperatura vazduha biće od 18 na sjeverozapadu do 31 na istoku, u višim predjelima na zapadu od 16 stepeni Celzijusovih.

(Srna)

Nastavi čitati

Vrijeme

Kiša se očekuje u većini krajeva, ponegdje i PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno, a od sredine dana na sjeveru i zapadu očekuje se slaba kiša, koja će se tokom popodneva širiti na više područja i jačati.

Ponegdje će biti lokalnih nepogoda uz jače pljuskove sa grmljavinom i jak vjetar. Uveče se očekuje prestanak padavina, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od 27 do 32 stepena Celzijusova, u višim predjelima od 24 stepena.

Vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom zapadnih smjerova, pri pljuskovima povremeno jak, prenosi “Srna”.

Prema progonozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros u zapadnim krajevima preovladava umjereno oblačno vrijeme, a u centralnim i na jugu pretežno vedro vrijeme.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac, Han Pijesak, Čemerno, Bugojno, Livno, Zenica 15, Rudo, Sarajevo 17, Banjaluka, Bileća, Novi Grad, Mrkonjić Grad 18, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Bihać, Mostar, Tuzla 19, Trebinje 20 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka18 sati ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno