Connect with us

Svijet

NOVI PROBLEM ZA AMERIKU! Više od trećine stanovništva ALJASKE želi otcjepljenje od SAD?

Teksas možda jeste najglasniji zagovornik otcjepljenja, ali ta ideja najviše podrške ima u Aljasci.

Novo istraživanje JuGova pokazalo je da više od trećine stanovnika Aljaske (36 odsto) ne želi više da bude dio Sjedinjenih Američkih Država. Slijedi Teksas, sa 31 odsto ispitanika koji se zalažu za “tekszit”.
Zanimljivo je da nisu samo “republikanske” države te koje žele da se otcijepe. Anketa je pokazala da je treća na listi “secesionista”, Kalifornija koju vode demokrate. Čak 29 odsto stanovnika te države želi nezavisnost. Slijede Oklahoma (28 odsto), Nebraska (25 odsto), Džordžija (25 odsto), Florida (24 odsto) i Vašington (24 odsto).

Na drugom kraju spektra je Konektikat, gdje samo devet odsto njegovih relativno zadovoljnih stanovnika traži razlaz, prenosi “Dejli mejl”.

Anketar Tejlor Ort rekao je da je prošlomjesečno istraživanje na uzorku od oko 35.000 odraslih otkrila “značajnu podršku” rasparčavanju SAD. Na cijelom prostoru SAD, 23 procenta ispitanika reklo je da želi da se njihova država otcijepi. Otprilike polovina (51 odsto) bila je protiv, a 27 odsto nije bilo sigurno.

Države sa najvećim udjelom secesionista nisu direktno povezane sa politikom, iako su republikanci naklonjeniji otcepljenju od demokrata, navode istraživači i objašnjavaju da to ima više veze sa veličinom države, stanovništvom i ekonomijom.

Aljaska, Teksas, Kalifornija i Njujork, naklonjeni secesiji, visoko su rangirani u smislu stanovništva i kopnene mase. Oni takođe imaju dovoljno ekonomskog uticaja da mogu da opstanu sami, osim Aljaske, koja ipak ima dovoljno nafte i rudnog bogatstva da plati stanovnicima više od 1.300 dolara godišnje.

Uticajna Partija nezavisnosti Aljaske decenijama se zalagala za održavanje referenduma u državi, istovremeno pozivajući na pravo na oružje, školovanje kod kuće, malu vladu i borbu protiv abortusa.

Ali podrška stanovnika sama po sebi nije dovoljna da se države otcijepe, kao što je pokazala Konfederacija u Američkom građanskom ratu. Mnogi pravnici kažu da Ustav SAD ne dozvoljava državama da se izvuku.

RT Balkan

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno