Connect with us

Banjaluka

Novi trend zloupotrebe mjesečnih karata zabrinuo je BANJALUČKE PREVOZNIKE

Naprave mjesečnu kartu u fotošopu i varaju vozače

Novi trend zloupotrebe mjesečnih karata zabrinuo je banjalučke prevoznike u javnom saobraćaju, te će u narednom periodu biti pojačane kontrole i uvedene strože mjere.

Kako prevoznici ističu za “Nezavisne novine”, trenutno maloljetnici najčešće prevare vozače autobusa tako što u fotošopu naprave lažnu mjesečnu kartu sa svojom fotografijom, a zatim je postave na ekran telefona, te preko ekrana stave providnu zaštitnu masku.

Kada to pogleda vozač, misli da je vidio kartu, a u stvari vidi fotografiju falsifikovane vozne karte na ekranu telefona.

“Bilo je dozvoljeno putnicima da pokazuju mjesečne karte iz novčanika i telefona, kako bi se ubrzao protok putnika kroz autobus i kako ne bi stvarali gužvu, međutim došlo je do zloupotrebe ovog postupka”, potvrdio je za “Nezavisne novine” Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”.

Dodaje da postoje kontrole koje provjeravaju unutar vozila ko posjeduje pojedinačnu ili mjesečnu kartu.

“Na taj način je u srijedu, 7. decembra, utvrđeno da se putnici služe ovakvim manipulacijama”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, putniku koji je pokazao fotografiju mjesečne karte naplaćena je kazna i pušten je uz upozorenje, ali o svemu će biti obaviješteni organi policije.

“Trenutno pravimo izvještaj policiji pa će biti obaviješteni o ovom problemu, a ovog puta smo mi, u skladu sa pravilnikom i ugovorom sa Gradskom upravom, naplatili kartu i kaznu putniku, dok ćemo naredne slučajeve pojedinačno prijavljivati policiji kao krivično djelo”, naglasio je Mijić.

Dodaje da ovim putem upozorava putnike da se ovakvim stvarima više ne bave.

“Takođe apelujemo na roditelje da prekontrolišu svoju djecu, jer se ovo obično dešava kod djece školskog uzrasta, tačnije kod srednjoškolaca i onih koji pohađaju osnovnu školu”, naveo je on, te dodao da je ovo klasično krivično djelo i to djeca treba da znaju, jer će odgovarati ako budu uhvaćena.

“Usluga prevoza koju mi pružamo mora se platiti”, pojasnio je on.

Biće pojačane kontrole i, kako kaže, putnici će morati izvaditi svoje mjesečne karte iz maski za telefon i novčanika i pokazati vozaču prilikom ulaska u autobus.

Momir Vujasin, direktor “Aldemo tursa”, istakao je za “Nezavisne novine” da su slučajevi zloupotrebe mjesečnih karata česti.

“Sada postoji novi, ako mogu reći, trend zloupotrebe karata gdje se slika mjesečne karte pokaže kroz masku na prednjoj strani telefona”, kazao je on.

Dodaje da su prije ovakve slučajeve prijavljivali MUP-u, ali to nije umanjilo broj ovakvih slučajeva.

“Prijavljivanje nije imalo efekta jer to nije neki teži slučaj krivičnog djela”, pojasnio je on, te dodao da se zloupotrebom mjesečnih karata najčešće bave maloljetnici.

Jedan od njih je inače snimak ovakve prevare objavio i na TikToku.

Banjaluka

Gradski menadžer Kresojević: “Čovjek sa najvećom platom u Gradu Banja Luka ne radi svoj posao”

– Ne vidim problem u tome što predsjednik skupštine Ljubo Ninković ima najveću platu od 5.100 КM u institucijama Grada. Problem je što on i dalje ne zakazuje sjednicu, poručio je gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević.

On je naglasio da Ninković već 70 dana nije zakazao redovnu sjednicu te da na ovaj način zloupotrevljava svoj položaj i nanosi štetu građanima, privrednicima, investitorima i razvoju grada.

Kresojević ističe da je paradoks je da “čovjek koji ima najveću platu u Gradu Banjaluka ne radi svoj posao”.

“Postavlja se pitanje da li je po zakonu Ljubo Ninković ostvario pravo na isplatu plate od 5.100 КM?!
Da radi svoj posao manji bi problem bio to što koristi službeno vozilo, ali zbog dosade iznosi neistinu da ja koristim službeno vozilo poput njega, jer je poznato da se vozim privatnim vozilom. Za povećanje plata u Gradskoj upravi Skupština Grada nije obezbijedila sredstva u budžetu, ali jeste institucijama gdje su ‘njihovi ljudi’ direktori. Zbog toga već mjesecima tražimo način da se obezbijede sredstva za plate zaposlenih u upravi”, naglasio je Kresojević u objavi na Fejsbuku.

banjaluka.net

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ reagovao na optužbe NINKOVIĆA: “Predsjednik Skupštine prima platu a ne radi svoj posao”

Na najavu predsjednika Skupštine Grada Banja Luka Ljube Ninkovića da će podići krivičnu prijavu protiv gradonačelnika, reagovao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Podsjećamo da je Ninković u jutrošnjem obraćanju medijima poručio kako su plate saradnika gradonačelnika Draška Stanivukovića veoma visoke u odnosu na plate ostalih radnika zaposlenih u Gradskoj upravi, koji još uvijek čekaju povećanje plata, ali i da pomenuti saradnici imaju luksuz službenih automobila.

Gradonačelnik Stanivuković je u reagovanju istakao da ove informacije nisu tačne, te da Ninković nije dovoljno informisan, naročito kada su u pitanju službeni automobili.

“Ja idem svojim privatnim automobilom, i ja sam jedini gradonačelnik koji ne prima platu, koji se odrekao plate i jedini sam gradonačelnik koji se zalagao za to da se smanje plate funkcionerima”, naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik dodaje da predsjednik Skupštine Ninković s druge strane prima platu, ali ne dolazi na posao.

“Ono što je fascinantno je da je sve i jedan podatak kojeg je Ninković naveo potpuno netačan. Nijedan savjetnik i saradnik nema onu platu koju on navodi i nemaju vozače. On je predstavio kao platu jednog savjetnika misleći na Miladu Šukalo. Ona je zamjenik, samo oni nisu dali da bude zamjenik i ima manju platu u odnosu na to koliko radi”, istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik dodaje da je njegov kabinet jedan od najštedljivijih te da lično snosi troškove putovanja.

“Mi kad idemo na putovanja i teren ja ih plaćam. Ja sam na prethodna putovanja potrošio 2000 KM a prethodna administracija više od 20 000 KM. Ja sam i danas ovdje privatnim autom”, istakao je Stanivuković.

Kada su u pitanju zaključci koje je Ninković navodio, a koji se tiču povećanja plata radnicima u iznosu od 150KM, Stanivuković naglašava da je takva priča neutemeljena.

“Oni uveli povećanje, a nisu naveli odakle. Odakle ćete to uzeti, da to nisu socijalna davanja i tih para nema jer 67 dana nema Skupštine koja može o tome da odluči jer skupštinska većina je ta koja to stopira”, rekao je Stanivuković.

Dodaje da je na Gradu velika odgovornost, te da Grad ne može funkcionisati bez Skupštine grada, i da je na njima velika odgovornost da je zakažu.

“Ukoliko ne zakažu, mi ćemo sve naše demokratske kapacitete borbe dići na maksimum. Radnici Akvane, ZIBLA neće moći raditi, i ove postojeće plate su ugrožene, a on priča o povećanima. Oni ne žele da doprinesu i ovo je 50. dan kako apeli traju i govorim sve grubljim tonom, a kad prestanemo pričati možda ćemo ljude i radnike na ulice da se borimo jer nije logično da čovjek primi 8000KM neto platu, a da ni jednom nije obavio svoj posao”, zaključio je Stanivuković.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

NINKOVIĆ najavio krivičnu prijavu protiv STANIVUKOVIĆA

FOTO: LJUBO NINKOVIC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković prikazao plate saradnika gradonačelnika Draška Stanivukovića, poredeći ih sa platama ostalih radnika zaposlenih u Gradskoj upravi, koji još uvijek čekaju, kako je istakao, na dogovoreno i usvojeno povećanje plata.

Ninković je naglasio da je na ovakav potez primoran nakon što je, kako je rekao, propao svaki njegov pokušaj da dobije odgovore od predstavnika Gradske uprave.

Takođe, optužio je gradonačelnika Draška Stanivukovića za nesprovođenje zaključka Skupštine grada iz decembra prošle godine, kojim je usvojeno povećanje plata svim zaposlenima u Gradskoj upravi od 150 maraka.

– Tim zaključkom je obezbijeđen novac za povećanja plata, a to još uvijek nije ispunjeno – istakao je Ninković, i naglasio da će sutra u 11 časova podnijeti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Stanivukovića zbog zloupotrebe položaja.

Pored optužbi na račun gradonačelnika, Ninković je za težak položaj radnika zaposlenih u Gradskoj upravi okrivio i predsjednika Sindikalne organizacije grada Banjaluka Radislava Gojkovića.

– Ovom prilikom pitam predsjednika Sindikata da li je upoznat za položajem radnika, sa mobingom koji trpe? Da li je on predstavlja samo radnike koji su u PDP, ili je predstavnik svih radnika”, upitao je Ninkovića, pokazujući fotografiju Gojkovića sa PDP poslanikom u NSRS Nebojšom Drinićem, piše BL portal.

Pored nesprovođenja odluke o povećanju plata zaposlenih u GU u iznosu od 150 maraka, Ninković je takođe uporedio njihove plate, u prosjeku od 1.400 maraka, sa platama najbližih Stanivukovićevih saradnika.

– Njihove plate na mjesečnom nivou Banjalučane koštaju 50 hiljada maraka mjesečno, dok na godišnjem nivou na njih potrošimo oko milion maraka – tvrdi Ninković, i dodaje da je riječ o bahatosti koja prelazi sve granice.

Govoreći o najbližim saradnicima gradonačelnika, istakao je još jedan problem u funkcionisanju Gradske uprave.

BL portal

Nastavi čitati

Aktuleno