Connect with us

Banjaluka

NOVOGODIŠNJI KONCERT! Tamburaši oduševili banjalučku publiku!

Tamburaši su ponovo oduševili banjalučku publiku. Bio je to pravi pravcati spektakl pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, koji je izmamio dugotrajne aplauze u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

– Ove godine odlučili smo se da to bude veče autorske kompozicije. To su kompozicije koje smo izvodili proteklih deset godina, na raznim takmičenjima tamburaških orkestara, i shvatili smo da možda treba da priredimo jedan koncert za našu publiku da čuju te kompozicije, neke već znaju,  a neke će biti i premijerno izvedene – kaže dirigent Zlatan Mirić.

Foto: SrpskaCafe

Ansamblu Gradskog tamburaškog orkestra u zadnje dvije godine pridružila se Ivona Šari. Kaže da joj je čast nastupiti sa orkestrom koji na prelijep način njeguje zvuk tamburice u gradu na Vrbasu.

– Obzirom da sam ja tako relativno kasno stupila u saradnju sa njima, pružio mi se veliki broj prilika da nastupam, kako u Banskom dvoru, tako i na drugim lokacijama u gradu na Vrbasu  a tako i širom Republike Srpske, stoga sam zaista uvijek srećna kada me pozovu da budem gost na njihovom koncertu. Zaista se uvijek rado odazovem tom pozivu i rado uživam s njima. Večeras pjevam autorsku kompoziciju Zlatana Mirića „Jedna suza“ i „S druge strane Vrbasa“ gdje će mi se pridružiti i ostali solisti – kaže Ivona Šari.

Foto: SrpskaCafe

Gradski tamburaški orkestar sve ove godine ima značajnu podršku banjalučke gradske uprave, koja je prepoznala značaj očuvanja tamburaške i gradske muzike u našem gradu.

– Mi možemo slobodno da kažemo da je Gradski tamburaški orkestar, naš partner i nama je zadovoljstvo što kao gradska adminsitracija možemo da podržavamo njihov rad. S druge strane, vidjelo se to i večeras, posjeta jasno govori o njihovoj kvaliteti.  Moram da napomenem da smo mi u protekle 3 godine tu saradnju podigli na jedan viši nivo, te da pored svih projekata Gradskog tamburaškog orekstra koje podržavamo, njihovih koncerata, nastupa i Škole tambure, podržimo i festival „Trotoart“, festival uličnih stvaralaca, kojeg organizujemo zajedno, a upravo ta manifestacije je na društvenim mrežama ocijenjena kao najuspješnija u protekloj godini – kaže Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti.

U Gradskom tamburaškom orkestru na kraju napominju da je ovaj tradicionalni novogodišnji koncert tek uvod u bogatu koncertnu sezonu koju će obilježiti upravo festival „Trotoart“ i velika koncertna turneja u Grčkoj.

Video će biti dostupan uskoro.

Ljubinko Spasojević/SrpskaCafe

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno