Connect with us

Društvo

NUKLEARNI OTPAD IPAK NA GRANICI BIH! Odluka Hrvatske zvanična, TREBA LI KRAJINA DA SE ISELI?

Nuklerani otpad iz Hrvatske i Slovenije, odlagaće se na granici sa Republikom Srpskom i BiH. Nusprodukti iz nuklearne termoelektrane u Krškom, tako će završiti pred našim vratima, na Trgovskoj gori, svega 850 metara daleko od granice.
Iako je ovo pitanje otvoreno više od deceniju, iz institucija vlasti BiH, Hrvati, naše prve “komšije” nikada nisu dobili jasno “NE” ili tužbu nekom od nadležnih sudova i vijeća Evropske unije i Evropske komisije ili Savjeta Evrope.
Iako je još prošle godine najavljena tužba, odluka Hrvatske je sada zvanična.

Oni “negdje” moraju ostaviti tri hiljade kvadratnih metara, kako kažu, “nisko radioaktivnog otpada” na godinu. Onoliko koliko su se obavezali potpisujući ugovor sa Slovenijom.
Iako je, tvrde oni, otpad “niske radioaktivnosti”, nisu ga stavili kod sebe, već u Čerkezovac, bivšu vojnu kasarnu. Ni kilometar od granice. Za mnogo manje, dim iz Rafinerije nafte u Brodu, koja je ipak dalje od 850 metara vazdušne linije, prijavljivali su BiH, Republiku Srpsku, za ekološku katastrofu.
No, ko je zakazao? Hrvati regularno imaju pravo da skladište otpad gdje hoće, ali imaju li pravo da šute institucije vlasti u Sarajevu? Republika Srpska je završila svoj dio posla. Dio zemlje koja potpada pod RS, a koja bi mogla eventualno potpasti pod zračenje ili radioaktivnost, pretvorena je u nacionalni park. Ali, to ne zaustavlja namjere Republike Hrvatske.
Ako uzmemo u obzir da se ekološke saglasnosti za izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” sakupljaju više od najave za Trgovsku goru i da Crna Gora nije dala saglasnost za izgradnju dok nije skupljen i najmanji papir, jer je “ekološka država”, reklo bi se da na šutnju pravo nemaju.
O tome šta će ovo značiti za pojas zahvaćen “niskom radioaktivnošću”, pojašnjenje je dao Neđo Đurić, član komisije i doktor tehnoloških nauka.

– Dešava nam se nešto što se ne dešava nigdje u svijetu. To se ne može desiti bez prethodnog dogovora dvije strane. I nikako samo od sebe. Hrvatska gradi skladište/odlagalište radioaktivnog otpada sa
sa pretenzijom da se gradi deponija nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Ukoliko bi se gradila deponija, podzemni radovi bi se mogli približiti uz samu granicu BiH.
Danas u svijetu ne postoji bilo koji nuklearni objekat tako blizu uz granicu bez saglasnosti susjedne države. Očito da Hrvatskoj nije potrebna saglasnost, jer se usmeno može dogovoriti sa predstavnicima BiH, ističe Đurić.
Sagovornik našeg portala pojašnjava da je vrijeme za žalbe isteklo.
– Kada se izgradi objekat tada će biti sve završeno. Izgradnja deponije radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, u kasarni “Čerkezovac” na samoj granici BiH i Hrvatske, ugrozila bi živote i zdravlje 250 hiljada ljudi koji žive u blizini, kao i biljni i životinjski svijet
uz rijeku Unu. Oko 2/3 teritorije u krugu od pet i 20 kilometara zahvaćena je teritorija RS i FBiH. To područje će biti „područje sa lošim geografskim porijeklom“. Proizvodi se neće moći prodavati izvan tog područja a
stanovništvo će se iseljavati, naglašava Đurić.
Nuklearna centrala “Krško” radiće sigurno još 20 godina. Na toliko su dobili odobrenje i potpisali sve saglasnosti.
To je još 20 sigurnih godina. Zemlja ispod Trgovske gore još nije prekopana. Koliko vremena je ostalo vlastima BiH, da se konačno sjete da postoje institucije iznad njih i Hrvatske? Nerad ili nemar?

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno