Connect with us

Svijet

OGROMNO ZAGAĐENJE: U okeanima 171 BILION komada PLASTIKE

– Procenjuje se da više od 170 biliona komada plastike sada pluta u okeanima širom sveta, kažu naučnici, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Plastika ubija ribu i druge morske životinje i potrebne su stotine godina da se razgradi na manje štetne materijale.Zagađenje bi moglo da se utrostruči do 2040. ako se ne preduzme ništa, upozoravaju naučnici.

Prošle nedjelje, potpisan je istorijski sporazum pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija čiji je cilj da zaštiti 30 odsto okeana.

Prethodno je grupa naučnika sprovela analize počevši od 1979. i dodala najnovije podatke koje su prikupile ekspedicije koje po morima postavljaju mreže za prikupljanje plastike.

Podaci o plastici prikupljenoj u mrežama se potom dodaju u matematički model kojim se izračunava globalna zagađenost.

„Više od 170 biliona komada plastike se nalazi u okeanima”, rekao je za Bi-Bi-Si njuz glavni autor studije doktor Markus Eriksen iz Instituta 5 Gajres.

Plastika za jednokratnu upotrebu kao što su boce, ambalaža, oprema za pecanje ili drugi predmeti se vremenom raspadaju na manje komade usljed sunčeve svjetlosti ili mehaničke degradacije.

Divlje životinje poput kitova, morskih ptica, kornjača i riba često mešaju plastiku sa hranom i mogu umrijeti od gladi dok im ispunjava stomake.

Komadi plastike takođe ulaze u vodu za piće, a mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, venama i placenti.

Naučnici kažu da još ne znamo dovoljno o ​​tome da li mikroplastika negativno utiče na zdravlje ljudi.

Koncentracija plastike u okeanima značajno je porasla sa oko 16 biliona komada u 2005. na 171 bilion u 2019.

Doktor Eriksen kaže da naučnici nisu sigurni zašto je tako, ali bi se to moglo objasniti jačim zakonima koji su zamijenjeni dobrovoljnim sporazumima, razbijanjem plastike ili činjenicom da je prikupljeno manje podataka.

Najveća koncentracija plastike trenutno je u Sjevernom moru, dijelu Atlantskog okeana, a velike plutajuće mase plastike uočene su i na Pacifiku.

Autori takođe sugerišu da promenljivi nivoi zagađenja prije 2000. godine mogu biti posljedica efikasnosti sporazuma ili politika koje regulišu zagađenje.

Tokom 80-ih godina nekoliko pravno obavezujućih međunarodnih sporazuma nalagalo je zemljama da prestanu da odbacuju plastiku u okeane, kao i da očiste određene količine.

Kasnije su uslijedili dobrovoljni sporazumi za koje autori kažu da su možda bili manje efikasni i mogli bi da objasne porast plastike od oko 2000. nadalje.

Autori tvrde da se rješenja moraju usredsrediti na smanjenje količine proizvedene i korišćene plastike, umjesto na čišćenje okeana i recikliranje jer je manje vjerovatno da će to zaustaviti tok zagađenja.

(Glas Srpske)

Svijet

Pripadnice tajne službe na meti javnosti: Jedna NAMJEŠTALA NAOČARI, druga MAŠILA futrolu za pištolj

Nakon atentata na kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa osiguranje tajne službe je formiralo “ljudski lanac” oko njega. No dvije pripadnice su svojom reakcijom izazvale žestoke reakcije američke javnosti.

Snimak koji je popularan na društvenim mrežama je uhvatio panično stanje ženskog dijela osiguranja Tajnih službi raspoređenih u tom području.

Jedna od djelatnica osiguranja bila je u panici i nije uspjela staviti pištolj u futrolu dok je Trump sjedio u svom automobilu.

Video-snimak je objavljen na društvenim mrežama i ubrzo je postao viralan, a korisnici sada sumnjaju u njihovu spremnost i efikasnost u rješavanju ovih paničnih situacija. Mnogi komentatori su kazali da su čuvarke bile nesposobne nositi se s paničnom situacijom.

Kao što je prikazano na videu, jedna pokušavala vratiti pištolj u futrolu, ali nije uspjela nakon više pokušaja. Dok je druga viđena kako vadi naočale te ih stavlja na glavu.

“Potpuna nekompetentnost žena iz tajne službe je u potpunosti vidljiva. Jedna od agenata ne može pravilno staviti svoju oružju u futrolu, dok se druga petlja okolo sa svojim sunčanim naočalama pokušavajući izgledati kul pred gomilom. Apsolutno jadno”, napisao je jedan od korisnika društvene mreže X uz podijeljeni snimak, prenosi Klix.

I Elon Musk zatražio je ostavke sigurnosnih dužnosnika te je na X-u objavio da šef sigurnosne službe i voditelj sigurnosnih detalja trebaju dati ostavke.

Nastavi čitati

Svijet

DRAMA Kralj Čarls i kraljica Kamila HITNO evakuisani

Kralj Čarls i kraljica Kamila hitno su evakuisani sa sajma u Džerziju nakon što je otkriven bezbjednosni rizik.

Kralj i kraljica su tokom prvog dana zvanične posjete Džerziju evakuisani zbog sopstvene bezbjednosti i uvedeni u hotel.

Postojalo je pitanje koje je izazvalo zabrinutost člana tima za posjetu tokom istrage, a pokazalo se da je to bila lažna uzbuna.

Preduzete su sve mere predostrožnosti i program je ubrzo nastavljen, piše Express, a prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

POLITIČAR PUŠTEN IZ ZATVORA, da bi položio zakletvu u Evropskom parlamentu

Albanski političar etnički grčkog porijekla Fredi Beleri napustio je albanski zatvor kako bi otputovao u Strazbur i položio zakletvu kao zastupnik u Evropskom parlamentu, ali će se vratiti na odsluženje kazne zbog izborne prevare.

Lokalni mediji snimili su Belerija, koji je ušao u Evropski parlament kao kandidat konzervativne Nove demokratske stranke grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, kako napušta zatvor u diplomatskom automobilu grčke ambasade.

Beleri je uhapšen u maju 2023. tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, domu aktivne etnički grčke zajednice.

Pobijedio je na izborima, ali nikad nije položio zakletvu pošto je u pritvoru čekao suđenje, a u martu ove godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog izborne prevare.

“Sada putujem u Atinu, a sutra ću biti u Strazburu kako bih učestvovao na prvoj sjednici (Evropskog) parlamenta”, rekao je Beleri medijima na aerodromu u Tirani.

Belerijev slučaj zahladio je odnose Albanije i Grčke, balkanskih susjeda čiji su odnosi često bili zategnuti zbog kulturnih i istorijskih razlika, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji, prenosi Index.

Ne zna se još kako će Beleri obavljati svoju ulogu zastupnika u Evropskom parlamentu dok odrađuje zatvorsku kaznu. U zatvor se mora vratiti 20. jula. Beleriju je ranije u julu odbijena žalba i potvrđena mu je osuda nižeg suda za kupovinu glasova.

Beleri je optužio albanskog premijera Edija Ramu da je organizovao urotu protiv njega, što je Rama više puta negirao i govorio da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

Nastavi čitati

Aktuelno