Connect with us

Vrijeme

PAKLENE VRUĆINE: Sutra sunčano i toplo vrijeme

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno sunčano i toplo vrijeme, a prolazna kiša se očekuje popodne na jugozapadu i zapadu.

Tokom jutra će biti pretežno vedro, samo ponegdje oko rijeka i po kotlinama očekuje se prolazna magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sunčano i toplije vrijeme očekuje se tokom dana, a popodne na jugozapadu i zapadu razvoj oblaka ponegdje će donijeti prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uveče i tokom noći pljuskovi će se premještati od zapada ka istoku duž rijeke Save.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Minimalna temperatura vazduha od 13 do 19, u višim predjelima 10, a maksimalna od 27 do 32, u višim predjelima 22 stepena.

Temperature vazduha izmjerene u 14.00: Bjelašnica 11, Sokolac 20, Sarajevo 23, Livno i Srebrenica 24, Bijeljina, Doboj, Neum, Trebinje i Tuzla 25, Banjaluka, Višegrad, Bihać i Zenica 26, Prijedor 27, Novi Grad 28 i Mostar 31 stepen.

Vrijeme

Upaljen crveni meteoalarm za VIŠE REGIJA U BiH: Danas posebno pazite, među ugroženima STARIJE OSOBE I NAJMLAĐI

Crveni meteoalarm upaljen je za područje Bosne i Hercegovine, ali i regije. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura će biti i do 42 stepena.

UBosni i Hercegovini će biti sunčano i vruće. Poslije podne na krajnjem sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak.

Vjetar će biti slab, u većem dijelu zemlje, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka kretaće se od 20 do 26, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 42 stepena.

Crveno upozorenje za više regija regija Livno

13.7.2024. od: 00:00 do: 17:00Max temperatura oko 35 °C

BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

regija Mostar

13.7.2024. od: 00:00 do: 19:00Max temperatura oko 40 °C.BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

regija Sarajevo

13.7.2024. od: 00:00 do: 17:00Maksimalna temperatura oko 37 °C.BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

regija Tuzla

13.7.2024. od: 00:00 do: 17:59Maksimalna temperatura oko 38 °C.PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodnoPoduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi.

regija BanjaLuka13.7.2024. od: 11:00 do: 19:00

Maksimalna temperatura vazduha između 36°С i 39°С.PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodnoPoduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi.

regija Foča

13.7.2024. od: 11:00 do: 18:00Maksimalna temperatura vazduha između 35°С and 38°С.

BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

regija Prijedor

13.7.2024. od: 17:00 do: 20:59Očekuju se lokalno jači pljuskovi sa grmljavinomBUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.13.7.2024. od: 11:00 do: 18:00Maksimalna temperatura vazduha između 37°С and 40°С.

PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodnoPoduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi.

regija Trebinje

13.7.2024. od: 11:00 do: 19:00Maksimalna temperatura vazduha između 35°С and 38°С.BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

regija Višegrad

13.7.2024. od: 11:00 do: 18:00Maksimalna temperatura vazduha između 37°С and 40°С.PODUZMITE MJERE. Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodnoPoduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi.

Visoke temperature do 20. julaBh. meteorolog Nedim Sladić govorio je za N1 o vremenskim uslovima koji nas očekuju u narednim danima.

– Imamo dug period izrazito visokih temperatura koji će trajati otprilike do 20. jula. Kada dnevna temperatura zraka prelazi pet ili više dana zaredom pet ili više stepeni, onda imamo toplotni val. Ne možemo reći da je toplotni val ako imamo dan ili dva temperature 38 ili 39, možemo reći da je toplotni “peak” ali nije dovoljno za “toplotni val”. Ne mora značiti da temperatura od 38 ili 40 se mora povezati sa toplotnim valom, nego ona mora pet ili više dana imati te vrijednosti- rekao je bh. meteorolog za N1.

Nastavi čitati

Vrijeme

TOPLOTNI TALAS SE NASTAVLJA: Danas i do 40 stepeni Celzijusovih, izbjegavajte putovanja po vrućini

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas se očekuje do 40 stepeni Celzijusovih.

Krajem dana očekuje se razvoj oblaka na zapadu i jugoistoku koji će ponegdje donijeti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, a na zapadu su mogući i jači pljuskovi sa gradom ponegdje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, krajem dana na istoku umjeren do jak jugoistočni.

U mnogim predjelima očekuje se tropska noć, minimalna temperatura vazduha ostaće iznad 20 stepeni Celzijusovih tokom cijele noći.

U većem dijelu Republike Srpske i FBiH na temperatura vazduha je u granicama narandžastog upozorenja, a crvenog na sjeveru i sjeveroistoku, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac 16, Drvar, Bugojno 17, Rudo, Foča, Čemerno, Han Pijesak, Bjelašnica, Jajce, Sarajevo 18, Mrkonjić Grad, Ribnik, Livno, Zenica 19, Bileća, Maglaj 21, Bihać, Tuzla 22, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Doboj, Trebinje 23, Mostar 24 i Neum 25 stepeni Celzijusovih.

Stanje na putevima
Prohodnost puteva jutros je zadovoljavajuća, uslovi za vožnju su povoljni, ali se zbog izrazito visokih dnevnih temperatura vozačima preporučuje da izbjegavaju najtopliji dio dana za duža putovanja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

S obzirom na to da dolazi vikend, očekuje se pojačana frekvencija vozila u poslijepodnevnim časovima na graničnim prelazima.

Saobraćaj je zbog neophodnih radova obustavljen na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, te preusmjeren na put preko Mrkonjić Grada i Jezera.

Zbog deminerskih radova do 2. avgusta dolaziće do povermene obustave saobraćaja na magistralnom putu Kotor Varoš-Teslić, u mjestu Rujevica, osim vikenda. Obustave će biti između 7.30 do 13.00 časova na svakih 30 minuta i propuštanjem od 15 minuta.

Saobraćaj je zbog neophodnih radova obustavljen na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, te preusmjeren na put preko Mrkonjić Grada i Jezera.

Radovi se izvode i na području Prijedora, Trebinja, na putu Gacko-Tjentište, u mjestu Sastavci, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarac zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor izmijenjen je režim saobraćaja.

Izmjena saobraćaja je i na dionici magistralnog puta Brodar-granica Srpske i Srbije u tunelu Trgovište.

Zbog postavljanja rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, kao i na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog radova na mostu “Bogdanovac”.

Zbog radova na magistralnom putu Nova Topola-Klašnice izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, a do povremenih obustava dolazi i na regionalnom putu Doboj-Modriča u Kostajnici zbog miniranja u kamenolomu “Grapska-Kostajnica”.

Saobraćaj će povremeno biti obustavljan na dionici magistralnog puta LJubogošta-Sumbulovac-Podromanija, na lokalitetu kamenoloma “Rogoušići” zbog izvođenja radova. Obustave će biti petominutne i trajaće do 19. jula.

Na lokalitetu Han Derventa u opštini Pale zbog minerskih radova dolazi do povremene obustave saobraćaja na dijelu magistralnog puta Podromanija-Donja LJubogošta.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, a izmjene su zbog radova i na dionici magistralnog puta Han Pijesak-Sokolac.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćanom trakom. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja sve do kraja godine.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu dionica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva. Radovi su produženi do kraja godine.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putnom pravcu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Stanari-Rudanka, na prevoju LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Do povremene obustave saobraćaja, zbog izvođenja minerskih radova, dolazi na dionici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice.

U FBiH sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje.

Na graničnim prelazima zadržavanja jutros nisu duža od 30 minuta.

Do kraja avgusta, za međunarodni putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac na putu Gacko-Nikšić.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila iznad pet tona najveće dozvoljene mase, te se preusmjeravaju na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Vrijeme

Toplotnom talasu nema kraja, KUVAĆEMO SE DANIMA

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je jak toplotni talas, a narednih dana moglo bi da bude još toplije.

Kako je objavljeno na stranici BHmeteo, temperature bi mogle porasti do čak 42 stepena Celzijusa.

Toplotni talas, kako ističu, mogao bi potrajati narednih sedam, a možda i 10 dana.

“Vrućine su tek počele, svakim narednim danom sve toplije uz temperature lokalno do 42°C uz pretežno sunčano vrijeme. “Monotoniju” bi u pojedinim danima prekidali rijeđi lokalni pljuskovi. Značajnije kiše na području čitave zemlje idalje nema na vidiku, a samim tim ni zahlađenja”, navode na ovoj stranici.

Narandžasti meteoalarm upaljen je za gotovo cijelu teritoriju BiH, a kada je u pitanju regija Banjaluke, prema sadašnjim prjekcima,a temperature vazduha mogle bi ići do 38 stepeni.

Nastavi čitati

Aktuelno