Connect with us

Banjaluka

PEJAŠINOVIĆ “Vrijeme je da Banjaluka napokon dobije gradski muzej”

Kuća Milanovića izgrađena prije 130 godina najstariji je objekat u centru grada i konačno je došlo vrijeme za njegovu obnovu. Prema najavama ovaj objekat, kao svjedok stare Banjaluke, dobiće novo ruho i postati centar kulturnih dešavanja u gradu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković u objavi na društvenim mrežama istakao je da će obnovu zajedno finansirati grad i Vlada Republike Srpske te da je vrijednost projekta 4,5 miliona KM.

– Banjaluka se nalazi u deceniji gradnje i obnove. Pored izgradnje škola, mostova, ambulanti i puteva obnavljamo mnoge značajne objekte koji imaju izuzetno važan arhitektonski, ambijentalni, ali i istorijski značaj za naš grad – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima nakon kompletne obnove kuća Milanovića trebalo bi da postane centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Rekonstrukcija podrazumijeva konstruktivnu sanaciju oštećenih dijelova objekta i restauraciju nedostajućih dijelova objekta.

Istoričar Zoran Pejašinović kaže za “Glas Srpske” da kuća Milanovića datira iz 1893. godine te da je riječ o kući klasične trgovačke gradske porodice.

– Objekat ima podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje. Kuća Milanovića svjedok je jedne građanske Banjaluke, možda je upravo simbolika kakva nam je građanska nota u gradu – zapuštena. Ipak, pozitivno je da je počela obnova – rekao je Pejašinović.

Naglasio je da je ovo jedna od prvih kuća koje su sagrađene u sadašnjoj ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović.

– U to vrijeme nije bilo automobila. Bio je ekonomski ulaz koji je spajao glavnu ulicu sa dvorištem gdje su bile prostorije za konje. Tu su bile štale, kočije i fijakeri – rekao je Pejašinović.

Kako je dodao, već se priča o budućoj namjeni, jer je prostor veliki.

– Iznenadio sam se kad sam čuo da kuća Milanovića ima 1.600 kvadrata. Obilazio sam već objekat i optimističan sam jer se može iskoristiti za više namjena. Volio bih da Banjaluka napokon dobije gradski muzej, a idealno bi bilo da bude baš u kući Milanovića, što ne isključuje druge sadržaje – zaključio je Pejašinović.

Špiro Bocarić
Istoričar Zoran Pejašinović kazao je da je lijepa ideja potekla i od poznatog banjalučkog kardiologa Borisa Goronje, koji trenutno živi i radi u Beču, ali je često u Banjaluci.

– Bilo bi lijepo da odvojimo 200 kvadrata i za jednu stalnu postavku posvećenu Špiri Bocariću, velikom srpskom slikaru, koji je značajan trag ostavio upravo u Banjaluci. Da to bude spomen-galerija gdje bi se dešavale ne samo izložbe nego i radionice, filmovi, izložbe fotografija, razna dešavanja. Svi veliki gradovi i slikari imaju svoje spomen-galerije – rekao je Pejašinović.

Glas Srpske

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Počeo Teatar fest u Banjaluci

Evo mene večeras pred vama stojim, četrdeset gradi budala u meni ima milion srca i milion jezika, a svima nama nezarobljenim robovima kod kuće bez kuće, kod zemlje bez zemlje, kod postojbine bez postojbine ostaje nam da potrpimo.

U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovažna gospodo, da proglasim  25. festival „Petar Kočić“ otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je  otvorila Teatar fest „Petar Kočić“, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

V. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić istakla je da je zadatak izbora predstava i ove godine povjeren Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta RS koja je uspješno odgovorila na ovaj izazov i izabrala najbolje predstave iz regionalne produkcije.

– Izuzetno nam je drago što su se i reditelji nove generacije posvetili realnim, životnim temama i upravo te predstave su ušle u naš takmičarski i revijalni program. S obzirom na sva dešavanja i teške vijesti koje su dopirale do nas, smatramo da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji. Pozorište upravo treba da bude takvo, otvoreno za sve i nepodložno uticajima društva i vremena, njegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas – rekla je Grbićeva.

 

Nakon toga nastupili su Maja Manojlović i polaznici škole „Mama Voks“, a potom je publika imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama džez sastava „Kombajn kvartet“.

Otvaranje Teatar fest uveličao je šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović koje je nastupio zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takođe, danas je u okviru pratećeg programa, na sceni „Petar Kočić“ predstavljena monografija „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936-1982), život i djelo, autorke Branke Sančanin.

Takmičarski dio Teatar festa počinje sutra od 20 časova kada će nastupiti „Atelje 212“ sa predstavom „Rolekoster“ koju je režirala Milica Kralj, a u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac.

Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju.

Teatar fest trajaće do 11. juna a ove godine održava se pod sloganom „Snoviđenje i realnost“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Juniorsko rukometno prvenstvo: Borac šampion Srpske

Rukometaši Borca osvojili su titulu šampiona Republike Srpske u juniorskoj konkurenciji na završnom turniru koji je odigran u Višegradu.

Banjalučani su u posljednjem kolu savladali Slaviju 33:22 i na taj način su s maksimalnim učinkom došli do naslova.

Prvo ime u duelu s timom iz Istočnog Sarajeva bio je Milenko Rožić strijelac 10 golova, dok je u poraženoj ekipi Nikola Jelisić dao pet pogodaka.

Klinci iz Višegrada zauzeli su drugo mjesto nakon što su bili bolji od Perihela 25:21. Za najboljeg igrača proglašen je Nikša Petrović (Borac), najuspješniji golman je Darko Momić (Borac), prvi strijelac bio je Damjan Pecikoza (Višegrad).

Osim Borac “m:tel” i Višegrada na završni turnir na nivou BiH obezbijedila je ekipa Perihela iz Brčkog.

Ostali rezultati: Slavija – Višegrad 16:24, Perihel – Borac “m:tel” 17:30, Borac “m:tel” – Višegrad 32:19 Perihel – Slavija 37:31. Plasman: Borac “m:tel”, Višegrad, Perihel, Slavija.

 

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno