Connect with us

Banjaluka

PENZIONERI ODUŠEVLJENI Banjaluka jedini grad sa BESPLATNIM JAVNIM PREVOZOM

Banjaluka je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kome penzioneri i svi oni stariji od 65 godina imaju besplatan javni prevoz.

Bilo je ovo obećanje gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića u kampanji za izbore 2020. godine koje je sada postalo i realnost.

Pitali smo banjalučke penzionere, na jednoj od dodjeli karata, šta misle o ovoj mjeri i da li će im koristiti.

-O kako da ne, pa ovo je bar 30 KM uštede i to svaki mjesec. Ne moram razmišljati kuda ću i kako ću, sad znam da gdje god idem imam plaćen prevoz. Čak idem i do Toplica, do plaže, idem svagdje, sad imam vremena, hvala gradonačelniku, osevapio se – rekla je Nada, koja živi u Lazarevu.

Jedan od mješta Lazareva, iskreno kaže da mu sada ostane novca za neke druge stavri, a i za uživanje, pa ode do Vrbasa i popije pivo.

-Uživam iskreno, idem kada hoću gdje hoću. Da ne pričam da je ovo 300 KM na godišnjem nivou ušteda. Volim da pecam, da idem svagdje, više nemam snage baš da vozim biciklo, zato je ova karta odličan potez. Neka neko konačno misli i na nas stare – reko je Rajko.

Milena i Zorica kažu da im prevoz puno znači i da su jedva dočekale da dođu po svoju kartu i skinu jednu brigu sa svojih misli, a to je kako svaki mjesec izdvojiti novac za javni prevoz.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno