Connect with us

Društvo

PO BESPLATNU PRAVNU POMOĆ najčešće dolaze PENZIONERI

Za pružanje besplatne pravne pomoći za prvih sedam mjeseci ove godine obratila su se ukupno 3.104 lica, a u istom periodu evidentirano je 3.057 predmeta, od čega se 2.818 predmeta odnosi na besplatne pravne savjete, a 239 na zastupanje u postupku pred sudom, kazali su za “Nezavisne novine” iz Centra za pružanje besplatne pravne pomoći.

Kako su naglasili, u najvećem broju za pomoć im se obraćaju penzioneri, nezaposleni i zaposleni, ali i malodobna djeca po zakonskom zastupniku – majka/otac.

“Centru se obraćaju i druge kategorije građana, koje ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć shodno zakonu. U 2022. godini Centru se obratilo 1.998 penzionera, 1.879 nezaposlenih, 1.720 zaposlenih i drugih lica, a u prvih sedam mjeseci 2023. godine najčešći korisnici usluga besplatne pravne pomoći su penzioneri, kojih se do sada obratilo 1.015, zatim nezaposlena lica – 950”, navode iz ove ustanove.

Prema evidencijama koje vodi Centar, prošle godine se za pomoć obratilo i 53 lica sa statusom žrtve nasilja u porodici i od toga su u 20 predmeta navedenoj kategoriji pruženi pravni savjeti, a u 33 predmeta Centar je zastupao ta lica u postupcima pred nadležnim sudovima.

“U prvih sedam mjeseci ove godine od ukupno 17 predmeta pružanja pravne pomoći žrtvama nasilja u porodici Centar je u devet predmeta pružio pravni savjet, a osam predmeta se odnosilo na zastupanje pred nadležnim sudom”, navode iz Centra i napominju da kada se uporede podaci za prošlu i pretprošlu godinu, nesporno je da je broj zahtjeva u porastu.

“2021. godine obratilo nam se 5.680 građana za pružanje besplatne pravne pomoći, a prošle godine pomoć su tražile 6.232 osobe. Od navedenog broja lica Centar je u 2021. godini imao u radu 5.590 predmeta, od toga 5.071 predmet pružanje besplatnih pravnih savjeta i 519 predmeta zastupanja u postupku pred sudom i sačinjavanja podnesaka bez zastupanja, dok smo prošle godine imali 6.232 predmeta, od čega 5.706 pravnih savjeta te 526 predmeta zastupanja pred sudom”, navode iz Centra.

Napominju da sudeći po broju stranaka koje Centar ima na godišnjem nivou dolaze do zaključka da su građani u značajnoj mjeri informisani o radu Centra za pružanje besplatne pravne pomoći.

“Međutim, smatramo da po tom pitanju uvijek ima prostora za napredak, a jedan od načina je svakako da se putem različitih sredstava javnog informisanja građanima dodatno približi rad Centra i mogućnosti koje mogu da ostvare pred istim”, kazali su iz ove ustanove.

Dodaju da kada su u pitanju kriterijumi na osnovu kojih su navedena lica ostvarila pravo na besplatnu pravnu pomoć, većina zahtjeva odobrena je po osnovu finansijskog kriterijuma, ali i na osnovu kriterijuma ličnog svojstva ili statusa pred nadležnim organom.

“Broj predmeta i lica koja su se obratila Centru u većini slučajeva nije isti, a sve to iz razloga što se u nekim predmetima zastupanja u postupku pred sudom pojavljuje dva, tri, pa i više lica kao stranaka koje Centar zastupa. U prvih sedam mjeseci ove godine okončano je 316 predmeta od 998 ukupno u radu, a u korist stranke koju Centar zastupa okončana su 202 predmeta”, kazali su oni.

Napominju da je prvi korak da bi građanin/ fizičko lice ostvario pravo na besplatnu pravnu pomoć da se obrati Centru neposredno ili elektronski.

“Pravo na besplatnu pravnu pomoć koja se odnosi na zastupanja pred nadležnim sudovima mogu ostvariti fizička lica po finansijskom kriterijumu, kriterijumu ličnog svojstva ili statusa pred nadležnim organom, kriterijumu očigledne osnovanosti i kriterijumu obaveznosti po posebnom zakonu i međunarodnim konvencijama koje obavezuju Bosnu i Hercegovinu”, navode iz Centra.

Napominju da se građani za besplatnu pravnu pomoć mogu obratiti u sjedištu Centra koji se nalazi u Banjaluci, kao i u kancelarijama sa sjedištem u Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bijeljini.

“U skladu s Odlukom o načinu ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć i u jedinicama lokalne samouprave, koju je donijela Vlada Republike, kancelarije Centra obavljaju pružanje besplatne pravne pomoći u redovne dane u 19 gradova i opština na području Republike Srpske kako je to propisano navedenom odlukom”, navode iz Centra i napominju da o pravu na besplatnu pravnu pomoć odlučuje direktor Centra rješenjem bez odgađanja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

“U praksi taj rok obično iznosi tri do pet dana, zavisno od činjenice koji oblik besplatne pravne pomoći građani zahtijevaju, budući da za određene vidove besplatne pravne pomoći treba da budu dostavljeni dokazi o ispunjavanju uslova propisanih zakonom”, kazali su iz Centra.
Nezavisne

Društvo

Samo 44 odsto djece u BiH pohađa vrtić, DOK U EU 92 ODSTO

U BiH samo 44 odsto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, a prosjek u zemljama EU je 92 odsto, saopštio je Unicef u BiH.

U BiH pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva odsto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatovali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 odsto BDP-a.

U FBiH samo 5,5 odsto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu 7,6 odsto.

Ističući da predškolsko vaspitanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko vaspitanje u BiH biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generisalo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolsko vaspitanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u BiH moglo bi da omogući pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generisalo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko vaspitanje predstavlja važan motivacioni faktor za ostanak porodica u BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Šta i koliko uvoze i izvoze RS i FBiH? PROČITAJTE UPOREDNE PODATKE

Republika Srpska zabilježila je trgovinski deficit u junu od 225 miliona KM, a pokrivenost uzvoza izvozom je 64,6 odsto. Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u periodu januar – jun 2024. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 448 miliona KM, što je za 8,6% manje nego u periodu januar – jun 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od tri milijarde i 554 miliona KM, što je za 3,7% više nego u periodu januar – jun 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 68,9% (trgovinski deficit).

U junu 2024. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 412 miliona KM, što je za 8,5% manje nego u junu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 637 miliona KM, što je za 0,4% manje nego u junu 2023. godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 64,6%.

“U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu januar – jun 2024. godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 410 miliona KM (16,7%) i u Srbiju 384 miliona KM (15,7%). U istom periodu, najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 556 miliona KM (15,6%) i iz Italije, u vrijednosti od 546 miliona KM (15,4%)”, saopštio je Zavod za statistiku.

U periodu januar – jun 2024. godine, najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 175 miliona KM, što iznosi 7,1% od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih), sa ukupnom vrijednošću od 264 miliona KM, što iznosi 7,4% od ukupnog uvoza.

Podaci za Federaciju BiH
Trgovinski deficit Federacije Bosne i Hercegovine u junu bio je 755.238.000 KM, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 54 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Izvoz FBiH u junu iznosio je 885.070.000 KM, što je manje za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 3,1 odsto u odnosu na maj, dok je uvoz iznosio 1.640.309.000 KM, što je manje za 3,8 odsto u odnosu na jun lani, te manje za 4,8 odsto u odnosu na maj.

Najveća vrijednost izvoza od 814.660.000 KM u šestom mjesecu ostvarena je u prerađivačkoj industriji i iznosi 92 odsto ukupnog izvoza, dok je najveća vrijednost u uvozu od 1.542.523.000 KM ostvarena u istoj industriji i predstavlja 94 odsto ukupnog uvoza.

U junu je iz FBiH najviše izvoženo u Njemačku – 18 odsto ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 16,5 odsto i Austriju 10,4 odsto ukupnog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Italije – 13,4 odsto ukupnog uvoza, NJemačke 11 odsto, te Kine 9,6 odsto ukupnog uvoza.

Nastavi čitati

Društvo

U srijedu HUMANITARNI BAZAR za podršku dječaku MILANU ŠARIĆU (VIDEO)

Banjalučki Poklon šop “Sve i svašta” organizuje u srijedu, 24. jula humanitarni bazar.

Naime, sav promet ostvaren toga dana biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno za podršku dječaku Milanu Šariću iz Banje Luke.

Inače, Milan Šarić je hrabri dječak koji je od rođenja vezan za respirator. Nažalost, Milan ne može jesti, hodati ili spavati kao druga djeca. Njegovi roditelji brinu o njemu 24 časa dnevno, boreći se da mu pruže sve što mu je potrebno.

Terapije i lijekovi koji su neophodni za Milanov život su izuzetno skupi, a njegova porodica se godinama bori da pokrije troškove. Sada, Milanu je potreban verkatilizator, uređaj koji mu može omogućiti da stoji.

Poklon šop “Sve i svašta” nalazi se u Tržnom centru “Vidović” u Ulici Ivana Frane Jukića.

Nastavi čitati

Aktuelno