Connect with us

Društvo

Poreska uprava podnijela 37 izvještaja, budžet Srpske oštećen za 4,5 miliona

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS za 4,5 miliona maraka, saopšteno je iz ove institucije.

Navode da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 34, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa od 4.078.692 KM štete za budžet RS.

“Pored toga, u prošloj godini Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica sa štetom po budžet u iznosu od 56.474 KM, te jedan izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice počinilo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 338.721 KM. Takođe, u prošloj godini je podnesen i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, sa štetom po budžet Srpske u iznosu od 44.453 KM“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u prošloj godini, pored podnesenih izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

“Tako je broj prekršajnih naloga koji su izdali inspektori istražitelji povećan za 69 odsto, rad po naredbama suda za 300 odsto, uzimanje izjava po Zakonu o krivičnom postupku za 40 odsto, uzimanje izjava od poreskih obveznika po Zakonu o poreskom postupku je veći za 24 odsto, dok su provedene informativne kontrole povećane za 26 odsto u odnosu na 2021. godinu. Takođe, treba naglasiti povećanje u razmjeni informacija sa drugim organizacionim jedinicama Poreske uprave i drugim organima u Republici Srpskoj, ali i sa drugim organima uprave i upravnim organizacijama na svim nivoima vlasti u BiH”, ističe se u saopštenju Poreske uprave RS.

Istovremeno, Odjeljenje za za istrage i obavještajne poslove je u prethodnoj godini vršilo provjere informacija dobijenih od strane građana, organa za provođenje zakona i drugih poreskih administracija u BiH i putem međunarodne saradnje od institucija iz Austrije, Srbije, Italije, Slovenije i Njemačke.

“Na osnovu izvršenih provjera, u posebnim kontrolama su utvrđene nepravilnosti, prilikom kojih je izdato 16 prekršajnih naloga u iznosu od 70.500 KM, dok su provođenjem redovnih terenskih kontrola utvrđene nove poreske obaveze kod poreskih obveznika u iznosu od 3.642.784 KM, te su za utvrđene nepravilnosti u ovim kontrolama izdati i prekršajni nalozi u iznosu od 78.223 KM”, piše u saopštenju.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno