Connect with us

Društvo

PARADOKS U ŠUMAMA RS Ogrev skuplji od trupaca

Prema važećim cjenovnicima JP “Šume Republike Srpske” kubik ogrevnog drveta trenutno je skuplji od trupaca bukve treće klase, što je paradoks nezabilježen u okruženju, a vrlo vjerovatno i u Evropi.

Izvor “Nezavisnih novina” iz ovog javnog preduzeća navodi da je bilo pokušaja da se digne cijena trupaca, ali da je to skinuto sa sjednice Vlade Republike Srpske.

“Novi cjenovnik je pripremljen, došao je na Vladu Republike Srpske, koja treba da da saglasnost, i skinuto je sa dnevnog reda. Zbog čega, samo možemo nagađati, ali ako znamo da je drvoprerađivački lobi jak, možemo samo slutiti o čemu se radi. Očekujemo da novi cjenovnik, koji će ispraviti anomaliju da je ogrev skuplji od trupaca, uskoro ponovo doći na Vladu i da neće biti skinut sa dnevnog reda”, ispričao je ovaj izvor , ističući da je ogrev skuplji samo od trupaca treće, odnosno najlošije klase bukve, ali da se svakako radi o paradoksu.

Isti izvor potvrđuje da je trenutno cijena ogreva, koja je korigovana u decembru, veća nego kod najlošijeg trupca bukve, ali istovremeno naglašava da će to biti samo određeni i jako kratak period. U suprotnom, trupci bukve koji su jeftiniji i koji bi trebalo da idu u dalju preradu, vrlo lako bi mogli završiti u ogrevu, što je nezabilježeno. Trenutno kubik ogrevnog drveta prve klase u JP Šume “Republike Srpske” košta 90 KM, a kubik trupaca bukve treće klase je 85 KM po kubnom metru, s tim da se na trupcu odbijaju po dva centimetra kore sa prečnika, a na ogrevu ne, tako da je razlika u cijeni još veća.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, kaže da je katastrofa ako je ogrev skuplji od treće klase trupaca bukve, ali istovremeno naglašava da se to može desiti samo u nekom prelaznom periodu.

“Prošla godina je bila dinamična i nekima se isplatilo da uzimaju trupce, ali to je raskorak jer se priprema korekcija cijena šumskih sortimenata. Međutim, sada imamo drugi problem, a to je da je smanjena potražnja. Tačno je da mi imamo količine koje su nedovoljne za naše kapacitete, ali ako tržište EU, prije svih Njemačka i Italija, smanji svoju potrošnju, i mi ćemo imati manjak”, rekao je Šinik.

I mnogi drugi drvoprerađivači s kojima smo razgovarali kažu da je teško očekivati da ove godine potražnja za sirovinom bude na nivou iz prethodnih godina, te da JP “Šume Republike Srpske” povećanjem cijena žele da nadomjeste eventualne nedostatke koje će imati.

On ističe da je Srbija još ranije korigovala cijene, te da se oni kao asocijacija bore protiv povećanja cijena, ali da insistiraju na pravilu da cijene šumskih sortimenata budu u rangu sa cijenama Srbije, Hrvatske i Federacije BiH, te da je to parametar koji treba pratiti.

Inače, u avgustu prošle godine javno preduzeće “Srbijašume” promijenilo je cjenovnik koji je donesen 2018. godine i za oko 15 odsto podiglo cijene šumskih drvnih sortimenata. Prema važećem cjenovniku, trupac bukve treće klase u Srbiji je oko 100 KM, a u Republici Srpskoj, zavisno od debljine samog trupca, oko 85 KM. Cijene naviše korigovala je i Federacija BiH, i trenuto su trupci u JP “Šume Republike Srpske” među jeftinijim u regionu.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno