Connect with us

Društvo

Porodiljsko odsustvo koristilo 40 očeva u Republici Srpskoj

U toku prošle godine u Republici Srpskoj pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo je 40 očeva, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

“Nakon sprovedenog postupka po zahtjevu poslodavaca za priznavanje prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva očeva doneseno je 40 rješenja, što je 0,88 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava”, navode iz Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, tokom 2021. godine doneseno je 29 rješenja, što je 0,69 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava.

“Što se tiče broja po lokalnim zajednicama, najveći broj očeva korisnika porodiljskog odsustva u prošloj godini je u Banjaluci i Bijeljini”, pojasnili su u Fondu.

Inače, Zakon o radu Republike Srpske je definisao dužinu trajanja porodiljskog odsustva pa tako zaposlena majka ima za prvo i drugo rođeno dijete godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno je 18 mjeseci.

U zakonu stoji da je predviđena mogućnost da se roditelji mogu dogovoriti ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, odnosno 60 dana, po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu, u smislu porodiljskog odsustva.

Da je ovo pozitivna promjena, smatra i sociolog Vladimir Vasić.

“Ovo je pozitivan pomak prije svega u muško – ženskim odnosima, a zatim i u samoj podjeli rada”, rekao je Vasić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, u odgoju djeteta jednaku ulogu treba da imaju oba roditelja.

“Mislim da je to dobro. Obaveze oko djeteta su ravnomjerne i treba da budu tako i raspoređene. Primarnu ulogu u odgoju svakako ima majka, ali ja smatram da i otac treba jednako da bude uključen”, kazao je Vasić.

Kako je rekao, važno je da djeca u prvim mjesecima svog života osjećaju jednako prisustvo oba roditelja.

“Možda bi se trebalo ići u pravcu mijenjanja zakonske regulative, u smislu da u prvim mjesecima po rođenju djetata oba roditelja imaju pravo na jednako porodiljsko odsustvo”, rekao je Vasić.

Kako kaže Vasić, važno je da se majci olakša uloga majčinstva, dodajući da je to lijepo, ali da je na samom početku veoma teško.

“Takođe, smatram da je potrebno razbijanje predrasuda kod muškaraca, odnosno oslobađanje od tog balkanskog mentaliteta gdje je samo žena zadužena za vaspitanje djeteta”, rekao je Vasić.

Kako kaže, vrlo je važno napomenuti da živimo u društvu gdje majke nemaju elementarne uslove za rad.

“Nerijetko se dešavaju slučajevi da poslodavci po saznanju da je radnica u drugom stanju istoj daju otkaz, te se samim tim ona stavlja u težak položaj”, rekao je Vasić.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno