Connect with us

Društvo

Porodiljsko odsustvo koristilo 40 očeva u Republici Srpskoj

U toku prošle godine u Republici Srpskoj pravo na porodiljsko odsustvo iskoristilo je 40 očeva, potvrđeno je za “Nezavisne novine”.

“Nakon sprovedenog postupka po zahtjevu poslodavaca za priznavanje prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva očeva doneseno je 40 rješenja, što je 0,88 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava”, navode iz Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, tokom 2021. godine doneseno je 29 rješenja, što je 0,69 odsto od ukupno izdatih rješenja po osnovu ovog prava.

“Što se tiče broja po lokalnim zajednicama, najveći broj očeva korisnika porodiljskog odsustva u prošloj godini je u Banjaluci i Bijeljini”, pojasnili su u Fondu.

Inače, Zakon o radu Republike Srpske je definisao dužinu trajanja porodiljskog odsustva pa tako zaposlena majka ima za prvo i drugo rođeno dijete godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno je 18 mjeseci.

U zakonu stoji da je predviđena mogućnost da se roditelji mogu dogovoriti ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca, odnosno 60 dana, po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu, u smislu porodiljskog odsustva.

Da je ovo pozitivna promjena, smatra i sociolog Vladimir Vasić.

“Ovo je pozitivan pomak prije svega u muško – ženskim odnosima, a zatim i u samoj podjeli rada”, rekao je Vasić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, u odgoju djeteta jednaku ulogu treba da imaju oba roditelja.

“Mislim da je to dobro. Obaveze oko djeteta su ravnomjerne i treba da budu tako i raspoređene. Primarnu ulogu u odgoju svakako ima majka, ali ja smatram da i otac treba jednako da bude uključen”, kazao je Vasić.

Kako je rekao, važno je da djeca u prvim mjesecima svog života osjećaju jednako prisustvo oba roditelja.

“Možda bi se trebalo ići u pravcu mijenjanja zakonske regulative, u smislu da u prvim mjesecima po rođenju djetata oba roditelja imaju pravo na jednako porodiljsko odsustvo”, rekao je Vasić.

Kako kaže Vasić, važno je da se majci olakša uloga majčinstva, dodajući da je to lijepo, ali da je na samom početku veoma teško.

“Takođe, smatram da je potrebno razbijanje predrasuda kod muškaraca, odnosno oslobađanje od tog balkanskog mentaliteta gdje je samo žena zadužena za vaspitanje djeteta”, rekao je Vasić.

Kako kaže, vrlo je važno napomenuti da živimo u društvu gdje majke nemaju elementarne uslove za rad.

“Nerijetko se dešavaju slučajevi da poslodavci po saznanju da je radnica u drugom stanju istoj daju otkaz, te se samim tim ona stavlja u težak položaj”, rekao je Vasić.

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Društvo

OKUPILI SE VJERNICI: Obilježena slava manastira Milošević kod Prijedora

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem rekao je da je manastir Miloševac kod Prijedora poslije vijekova ležanja u ruševinama djelimično obnovljen i danas obilježava slavu manastirskog zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Vladika je zahvalio vjernicima što su se ponovo okupili u manastiru, povodom ustanovljenja ljetnog sabora povodom Vaznesenja Gospodnjeg i povodom slave zimskog hrama koji se nalazi u sastavu manastirskog konaka.

Naš manastir bio je uništen do tog stepena da je preko temelja orano, sijano. Ostalo je jedino ime, toponim ovoga lokaliteta, mjesnog groblja i šire crkvina. Danas je narod zove crkvina, dakle postojala je crkva, postojao je manastir – rekao je vladika Jefrem.

Vladika je dodao da se obnova nastavlja, podsjetivši da je prije nešto više od pola godine postao živi manastir jer monasi na čelu sa vladikom Savom svakodnevno vrše bogosluženja.

Episkop marčanski Sava rekao je novinarima da je ovo prvo sabranje u manastiru povodom slave zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji punih osam mjeseci redovno bogosluži.

Vladika Sava rekao je da je život u manastiru obnovljen nakon više vijekova.

– Blagoslovom našeg episkopa organizovan je prvi ljetni sabor povodom slave sa nadom i željom da od ove godine nedjelja po Spasovdanu bude ljetnji manastirski sabor – rekao je episkop Sava.

Saborovanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kojem je drago što tu ima puno mladih, istakavši da je u prethodnom periodu akcenat stavljen na izgradnju hramova i parohijskih domova.

– Tako će biti u budućnosti i smatramo da na taj način podstičemo ljude da se okrenu Bogu i vjeri. Prije svega cilj nam je da mladim generacijama ostavimo upravo nešto poput ovog hrama – rekao je Javor.

Prema navodima, u staroj crkvenoj dokumentaciji, manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje (u narodu poznato kao i kaluđersko polje), na mjestu pod nazivom Crkvina.

Manastir je stradao, kao i ostali na ovom području, tokom austrijsko-turskog rata 1683-1699. godine.

Na mjestu porušenog manastira bilo je groblje. Često se prilikom iskopavanja grobnica nailazilo na opeku, kamen, čak i na ostatke temelja.

Radovi na obnovi manastira počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje.

Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Već dvije godine Manastir Miloševac obilježava u oktobru svoju krsnu slavu, Pokov Presvete Bogorodice.

Zimski hram dio je manastirskog konaka koji je osveštan na dan te slave 2023. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno