Connect with us

Društvo

PRAVDU POTRAŽIO NA SUDU! Nešić tužio Ćubića zbog duga

Firma „N trade“ u vlasništvu Predraga Nešića, brata lidera DNS-a Nenada Nešića, tužila je „Niskogradnju“ Ljubomira Ćubića zbog duga od 25.000 KM.

Pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci danas je trebalo da bude održano ročište u sporu ove dvije firme, ali je zbog spriječenosti postupajućeg sudije ono opozvano i novo zakazano za 9. decembar.

Tužba je podnesena krajem maja ove godine rasi isplate duga od 25.172 KM.

„Tužilac zasniva na tužbu na ugovoru o prodaji motornih ulja, kao i zaključenog sporazuma o načinu izmirenja duga. Kako tuženi nije isplatio cjelokupan iznos duga, tužilac je podnio tužburekli su za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

S druge strane, „Niskogradnja“ je u odgovoru navela da je tužba neuredna i neosnovana te je osporila i osnov i visinu postavljenog tužbenog zahtjeva.

„Tuženi smatra da je svoju obavezu u potpunosti ispunio, dodali su u sudu.

Iako je u prošloj godini prikazala dobit od skoro 850.000 KM, Ćubićeva firma se sve češće nalazi na sudu zbog duga, a kako bi riješila dio problema, u susret joj je izlazila i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS.

Naime, IRB je prošle godine „Niskogradnji“ prvo odobrila pozajmicu kako bi platila dug firmi „Grand trade“ Mileta Radišića, a zatim je i kupila njene obveznice, nakon što niko drugi od investitora nije bio zainteresovan.

CAPITAL

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno