Connect with us

Društvo

TRGOVCI I NAFTAŠI LOVE U MUTNOM! Kršenje odredbi o maržama odnijelo VIŠE OD POLA MILIONA MARAKA!

Ni česte kontrole inspekcije nisu spriječile ovdašnje trgovce da nezakonito podižu cijene osnovnih životnih namirnica i goriva, što potvrđuju podaci Inspektorata Republike Srpske koji je za sedam i po mjeseci ove godine ispisao kazne teške 510.000 maraka.

Brašno, ulje, hljeb, mlijeko, ali i gorivo samo su neki od proizvoda koje građani svakodnevno kupuju, a čija cijena u pojedinim trgovinama i pumpama raste uprkos ograničenju.

Tržišna inspekcija redovno kontroliše formiranje cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe ograničen maksimalni iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu.

– U ovoj godini u trgovačkim centrima i marketima izvršena je 171 kontrola formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, od čega je u 23 slučaja utvrđeno odstupanje, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 345.000 KM – kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da je u svakoj kontroli gdje je utvrđeno prekoračenje marže naložena korekcija cijene.

– U slučajevima gdje su ta odstupanja iznosila nekoliko feninga, ta korekcija potrošačima nije uočljiva u njihovom budžetu, dok su za inspekciju i ta mala prekoračenja prekršaj – rekli su u Inspektoratu podsjetivši da se ograničenje marže odnosi samo na osnovne životne namirnice koje su precizno definisane uredbom, te da se za sve ostale proizvode cijene formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu.

Kada je riječ o kontroli formiranja cijena naftnih derivata, od početka godine zaključno sa 15. avgustom odstupanja su, kažu u Inspektoratu, uočena u 11 slučajeva, gdje se trgovci nisu pridržavali propisanih marži.

– Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM – kazali su u Inspektoratu.

Predstavnici potrošača tvrde da trgovci nimalo ne poštuju svoje kupce jer iz dana u dan formiraju više cijene od dozvoljenih zato što su, kažu, svjesni da Srpska ima malo inspektora i da narod mora nešto jesti, zbog čega nerijetko pribjegavaju kršenju propisa.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić istakla je da je nemoguće pratiti rast cijena osnovnih namirnica.

– Trgovci i nakon kontrola i svih utvrđenih nepravilnosti nastavljaju po starom. Radije će platiti kaznu nego formirati cijene kako treba jer, u suštini, novac za te namjene uzimaju od potrošača, zbog čega je jedino rješenje zabrana rada – rekla je Marićeva.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija smatra da bi stanovnici trebalo da se udruže i bojkotuju kupovinu u trgovinama gdje se ne pridržavaju propisa.

– Oči mi najviše bode cijena hljeba, kifli i peciva koja u trgovinama i pekarama raste na dnevnoj bazi, dok je brašno sve jeftinije. Gdje je tu logika – pita se Šešlija.

Računi

Prema podacima Inspektorata RS, inspektori su u prodajnim objektima od početka godine konstatovali i druge vrste nepravilnost, koje su se odnosile na izdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te su po tom osnovu izdata 154 prekršajna naloga u iznosu od 94.100 KM.

– U istom periodu benzinskim pumpama su zbog drugih vrsta nepravilnosti izrečene kazne u iznosu od 26.400 KM – istakli su u Inspektoratu.

Glas Srpske

Društvo

“BANJALUKA JE PONOSNA” Gradonačelnik čestitao Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom prvenstvu (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je plivačici Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

– Čestitam Lani Pudar osvajanje srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu. Takođe čestitam i njenom treneru Goranu Grahovcu za sve što čini, a ova medalja je sjajan uvod za ono što nas čeka na Olimpijskim igrama u Parizu. I Banja Luka je ponosna! Srećno Lano! – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Lana Pudar je finalnu trku u disciplini delfin okončala sa vremenom 2:08.15, i time osvojila 20. medalju u karijeri na velikim takmičenjima.

Ujedno nastup na Evropskom seniorskom prvenstvu bio je posljednja provjera pred nastup mlade plivačice na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nastavi čitati

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Društvo

OVO JE KLJUČNI RAZLOG Zašto je bitno prijaviti policiji da je nevrijeme oštetilo vaš automobil?

Ukoliko vam je vozilo oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu pogodilo Banjaluku, te brojne gradove Republike Srpske, trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Ključni razlog zbog kojeg građani koji žele da im se nadoknadi šteta moraju imati službenu zabilješku da se desio incident, jeste vjerodostojnost dokaza, pišu Nezavisne.

“Jer, može se desiti da neko namjerno polupa automobil na nekoj drugoj strani, pa da dođe u osiguravajuću kući i kaže evo i meni je auto polupan od grada. Znam to iz prakse”, upozorava Popović.

Kaže da je i on od sinoć već imao desetak poziva od strane građana koji su kasko osigurali svoje automobile i koje je interesovalo šta treba da rade.

“Naravno nadoknadiće im se šteta, samom treba da ispune te formalne uslove”, navodi Popović.

Nastavi čitati

Aktuelno