Connect with us

Banjaluka

RADNICI U KULTURI SAGLASNI: Očekuje nas NAJBOLJE LJETO u Banjaluci

Banjaluka je nedavno proglašena za jednu od najpovoljnijih turističkih destinacija za vikend putovanja u ovom dijelu Evrope.

Istraživanje je obuhvatalo cijene taksi prevoza, smještaja, hrane ali i noćnog provoda. Naravno, pored ovih faktora, za dobar provod u gradu na Vrbasu najveću ulogu igra i kulturni život.

Banjalučki kulturni radnici, glumci, muzičari i pisci ističu da grad na Vrbasu može dobro profitirati od ovakvih preporuka i istraživanja, ali i da svakako ima šta da ponudi turistima.

Glumac Zlatan Vidović smatra da grad ima veliku prednost što je među povoljnijim destinacijama te da mu je posebno drago što se u naš grad vraća Demofest, prenosi Blink.

„Smatram da Banjaluka ima šta da ponudi tokom ljeta što se tiče kultrnih sadržaja od Teatar Festa, Demofesta i ostalih koncerata i dešavanja. Banjaluka je već dugo godina prepoznata kao jedan od reginalnih centara gdje se može što se kaže za malo para lijepo provesti i mislim da je to dobra turistička reklama za Banjaluku“, rekao je Vidović.

Glumac dodaje da je jasno vidljivo da je grad na Vrbasu najpristupačnija destinacija, te da je veći broj turista svakako vidljiv.

„Nažalost korona nas je malo poremetila ali mislim da se polako vraćamo u taj neki što se kaže u turistički vrh u regionu“, zaključuje Vidović.

Njegovo mišljenje ali i veliki optimizam u isčekivanju koncertne ljetne sezone dijeli i banjalučki muzičar, osnivač orkestra „Rock Simfonija“, Dragan Moconja.

Moconja ističe da je Banjaluka po svojim sadržajima mnogo povoljnija od gradova u regionu, ali priželjkuje i neko „svjetsko“ osvježenje.

„Svakako da jedva čekamo festivale i ljeto, a kada su u pitanju očekivanja želimo da nam u grad dođe nešto novo ako je moguće. Nekako kao da smo osuđeni da stalno jedan te isti asortiman bendova i izvođača slušamo. Nadam se da bi nam se moglo desiti poslije korone da nam dođe neko veliko svjetsko ime i mislim da bi nam to bilo baš osvježenje“, poručuje Moconja.

Kao i Vidović, Moconja takođe ističe da je jedno od većih osvježenja povratak Demofesta.

„Tome se baš radujem, a Banjaluka kao Banjaluka je ljeti jako sadržajna i vjerujem da toga neće manjkati i da će turista biti više nego ikad jer i dalje smo mi što se tiče programa i sadržaja poprilično povoljniji od ostalih u regionu, tako da smo samim tim i primamlijivi“, naglasio je Moconja.

Pisac i autor najprodavanijih turističkih vodiča o Bosni i Hercegovini, Zoran Matić ne krije radost što će turistički život Banjaluke nastaviti svoj rast bez restrikcija.

„Iskreno me raduje što napokon bez ikakvih restrikcija i bez ikakvih dodatnih pravila možemo uživati u sezoni koncerata, festivala i zabave koja nas očekuje i kod nas ali i širom regiona“, rekao je Matić.

Autor turističkog vodiča „50 top lokacija Bosne i Hercegovine“ smatra da ništa ne povezuje ljude kao muzika koja govori univerzalnim jezikom.

„Pogotovo rokenrol. Ljubitelji rokenrola su iskrena publika koja nema granice i zadrške, koja se druži i traga uvijek za novim destinacijama i novim koncertima. Tako da ovog ljeta ćemo se sigurno okupiti u odličnom ambijentu i uz kvalitetnu muziku. Takođe, nakon par godina se vraća i Demofest pa imamo priliku čuti neke nove talente, to mene raduje, da vidim da li se šta zanimljivo pojavilo u ovih par godina. Tako da mislim da je pred nama sjajna sezona dobre muzike i uživanja“, zaključio je Matić.

Banjaluka

GRADONAČELNIK održao sastanak sa RODITELJIMA djece koja pohađaju PRIVATNE VRTIĆE

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa predstavnicima roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće.
-Važno mi je bilo danas razgovarati sa našim roditeljima o ovako bitnoj temi.
Hvala im na konstruktivnim prijedlozima i predloženim modelima dolaska do krajnjeg cilja, odnosno izjednačavanja cijene koštanja privatnih i javnih vrtića, istakao je Stanivuković.

Dogovoreno je da tokom naredne sedmice održimo još jedan sastanak, a sve u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za roditelje i njihovu djecu.

Nastavi čitati

Banjaluka

NEMOJTE PROPUSTITI! U nedjelju Kočićevim stazama po Manjači

Planinarsko društvo „Manjača“ organizuje sedamnaestu po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“, koja će biti održana u nedjelju, 26. maja na Manjači.

Organizatori poručuju kako je riječ o kružnoij stazi, dužine oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

– Visinska razlika je oko 300 metara.Krećemo od planinarskog doma u Lokvarima, preko Ždrijela izlazimo na vrh Glavica, prolazimo kroz selo Božići, Rustinu, vrh Ljiljanovac, zaselak Vuline do Vulinske lokve, gdje se mogu odvojiti i vratiti u dom kružnom stazom rekreativci sa manjom kondicijom, a ostali nastavljaju prema vrhu Previja (1038 mnv), koji predstavlja krajnju tačku naše akcije. Potrebno vrijeme za prelatak duže staze je oko 6 sati, a za kraću stazu potrebno je 4 sata. Staze prelazimo sa vodičima – navedeno je u saopštenju.

Predviđeno okupljanje planirana je od devet do 9 i 30 časova kod planirarskog doma u Lokaviram.

-Do planinarskog doma dolazite magistralnim putem Banjaluka – Mrkonjić Grad, preko Manjače. U Stričićima skrećete sa magistralnog puta prema kući Petra Kočića, i nakon 7 kilometara stižete u Lokvare do planinarskog doma. U 9.30 časova je predviđen početak planinarenja od planinarskog doma, dok u 10.15 časova stižemo do vrha Glavica, gdje je predviđena pauza. U 11.30 časova dolazimo do Vulinske lokve, gdje je takođe predviđena pauza, te razdvajanje grupa. Oko 12.30 časova dolazimo na vrh Previja, gdje ćemo napraviti dužu pauza za odmor, doručak i fotografisanje. U13 časova sa vrha krećemo kružnom stazom – poručuju organizatori.

Dodaju i to da je oko 15 časova predviđen dolazak u dom, ručak, dodjela zahvalnica, te druženje uz muziku.

– Obezbijedili smo ručak za sve učesnike akcije i goste. U 17 časova je predviđen završetak akcije. Za učestovanje na akciji, pored dobrog raspoloženja, potrebna vam je sljedeća oprema: planinarske cipele, ranac, odjeća u skladu sa vremenskim uslovima, rezervna presvlaka, štapovi, hrana za doručak, 1,5 litara vode, prva pomoć, kišna kabanica i lijekovi, ako ih koristite. Učesnici prelaze stazu na vlastitu odgovornost – navode iz ovog planinarskog društva.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Uradili smo najviše za sve kategorije NAŠEG STANOVNIŠTVA” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je kako je za njegovog mandata urađeno najviše za sve kategorije našeg stanovništva.
-Kako za penzionere, porodilje, mlade bračne parove, tako i za porodice sa četvoro i više djece, kroz besplatne placeve, javni prevoz, novčanu pomoć, udžbenike i mnoge druge mjere koje su zaista svima od koristi. Banja Luka je tu za sve, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno