Connect with us

Banjaluka

RADNICI U KULTURI SAGLASNI: Očekuje nas NAJBOLJE LJETO u Banjaluci

Banjaluka je nedavno proglašena za jednu od najpovoljnijih turističkih destinacija za vikend putovanja u ovom dijelu Evrope.

Istraživanje je obuhvatalo cijene taksi prevoza, smještaja, hrane ali i noćnog provoda. Naravno, pored ovih faktora, za dobar provod u gradu na Vrbasu najveću ulogu igra i kulturni život.

Banjalučki kulturni radnici, glumci, muzičari i pisci ističu da grad na Vrbasu može dobro profitirati od ovakvih preporuka i istraživanja, ali i da svakako ima šta da ponudi turistima.

Glumac Zlatan Vidović smatra da grad ima veliku prednost što je među povoljnijim destinacijama te da mu je posebno drago što se u naš grad vraća Demofest, prenosi Blink.

„Smatram da Banjaluka ima šta da ponudi tokom ljeta što se tiče kultrnih sadržaja od Teatar Festa, Demofesta i ostalih koncerata i dešavanja. Banjaluka je već dugo godina prepoznata kao jedan od reginalnih centara gdje se može što se kaže za malo para lijepo provesti i mislim da je to dobra turistička reklama za Banjaluku“, rekao je Vidović.

Glumac dodaje da je jasno vidljivo da je grad na Vrbasu najpristupačnija destinacija, te da je veći broj turista svakako vidljiv.

„Nažalost korona nas je malo poremetila ali mislim da se polako vraćamo u taj neki što se kaže u turistički vrh u regionu“, zaključuje Vidović.

Njegovo mišljenje ali i veliki optimizam u isčekivanju koncertne ljetne sezone dijeli i banjalučki muzičar, osnivač orkestra „Rock Simfonija“, Dragan Moconja.

Moconja ističe da je Banjaluka po svojim sadržajima mnogo povoljnija od gradova u regionu, ali priželjkuje i neko „svjetsko“ osvježenje.

„Svakako da jedva čekamo festivale i ljeto, a kada su u pitanju očekivanja želimo da nam u grad dođe nešto novo ako je moguće. Nekako kao da smo osuđeni da stalno jedan te isti asortiman bendova i izvođača slušamo. Nadam se da bi nam se moglo desiti poslije korone da nam dođe neko veliko svjetsko ime i mislim da bi nam to bilo baš osvježenje“, poručuje Moconja.

Kao i Vidović, Moconja takođe ističe da je jedno od većih osvježenja povratak Demofesta.

„Tome se baš radujem, a Banjaluka kao Banjaluka je ljeti jako sadržajna i vjerujem da toga neće manjkati i da će turista biti više nego ikad jer i dalje smo mi što se tiče programa i sadržaja poprilično povoljniji od ostalih u regionu, tako da smo samim tim i primamlijivi“, naglasio je Moconja.

Pisac i autor najprodavanijih turističkih vodiča o Bosni i Hercegovini, Zoran Matić ne krije radost što će turistički život Banjaluke nastaviti svoj rast bez restrikcija.

„Iskreno me raduje što napokon bez ikakvih restrikcija i bez ikakvih dodatnih pravila možemo uživati u sezoni koncerata, festivala i zabave koja nas očekuje i kod nas ali i širom regiona“, rekao je Matić.

Autor turističkog vodiča „50 top lokacija Bosne i Hercegovine“ smatra da ništa ne povezuje ljude kao muzika koja govori univerzalnim jezikom.

„Pogotovo rokenrol. Ljubitelji rokenrola su iskrena publika koja nema granice i zadrške, koja se druži i traga uvijek za novim destinacijama i novim koncertima. Tako da ovog ljeta ćemo se sigurno okupiti u odličnom ambijentu i uz kvalitetnu muziku. Takođe, nakon par godina se vraća i Demofest pa imamo priliku čuti neke nove talente, to mene raduje, da vidim da li se šta zanimljivo pojavilo u ovih par godina. Tako da mislim da je pred nama sjajna sezona dobre muzike i uživanja“, zaključio je Matić.

Banjaluka

HOTEL VISOK 110 METARA Stanivuković poručio da će igradnja Palasa za grad imati VIŠESTRUKI ZNAČAJ

Projekat za hotel „Palas“ gradska administracija već odavno ima, ali potrebno je sačekati da u Banju Luku dođe Filip Cepter, koji će isti i da predstavi.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, poručivši kako će upravo za naš grad ovaj hotel imati višestruki značaj.

-Izgradnjom hotela „Palas“ dobićemo i nova radna mjesta. Biće zaposleno oko 500 ljudi, što je zaista od velikog značaja. Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno izazovnoj arhitekturi, modernoj. Primjera radi, na 11 spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima – rekao je on.

Dodao je kako će upravo hotel „Palas“ biti simbol našeg grada, koji prevazilazi sve dosadašnje kapacitet.

-Nismo pokazali projekat dosada iako ga imamo, ali čekamo da dođe Filip Cepter. Moram da kažem da smo 28. februara završili projekat rušenja starog dijela hotela. Ukupno imamo pet ponuda, a predstavnici Ceptera analiziraju ko će da izvodi te radove. Nakon toga, očekujemo kranove i novo, najveće gradilište, nakon onog u Parku „Mladen Stojanović“ – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako će u izgradnji ovog hotela učestvovati domaće firme.

-U istoriji Republike Srpske nikada takav objekat nije izgrađen. Dao sam sebi riječ kao dijete da ću za svoj narod uraditi ono što nije niko prije. Jedan dio našeg mentaliteta je takav da sve velike stvari osudimo, ali vrijeme kasnije pokaže da je to sve u redu i da sve to što se radi je ispravno. Prija mi što znam da ćemo nakon vijekova čekanja da uradimo kolektor na rijeci Vrbas, hotel „Palas“, novu sportsku dvoranu, vidikovac na Banj brdu – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA BANJALUKE POČELA DANAS Cijelo proljeće radiće se na uređenju grada

Velika akcija uređenja i čišćenja grada počela je danas i tokom cijelog proljeća obuhvatiće sva naselja u Banjoj Luci.

Početak akcije najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković, uz prisustvo ekipa i mehanizacije komunalnih službi i izvođača koji će biti angažovani na provođenju različitih aktivnosti.

-Od danas pa tokom cijelog proljeća zajedno sa našim sugrađanima radićemo na uređenju našeg grada u sklopu čega će biti realizovano dnevno i noćno pranje ulica, sadnja novih drvoreda, orezivanje drveća, ali i modernizacija saobraćajnica i iscrtavanje linija, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada. Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad – poručio je on.

Gradonačelnik je kazao da se ovom proljeću posebno radujemo jer dočekujemo najveće i kulturne i sportske događaje u našem gradu.

-U aprilu očekujemo stotine hiljada posjetilaca i za nas je veoma važno da se prvo pokažemo sami pred sobom, ali onda i pred svim onim prijateljima i gostima koji će doći u naš grad. Banja Luka je čista, Banja Luka je lijepa, uredna i to morate uvijek da dokazujete. Čistiti grad to ne znači da jednom počistite i da stanete, morate to da radite kontinuirano – kazao je on.

Stoga je, kako je naveo u ovogodišnjem budžetu izdvojeno najviše moguće sredstava za ove namjene.

-Akcija znači kontinuirani niz – na desetine aktivnosti od uređenja, čišćenja pa do obnove saobraćajnica,  signalizacije, zelenila, dječijih igrališta, uređenja obala Vrbasa, vodotokova… Dodatno ću zamoliti sve naše službe da od 10. do 20. aprila budu prisutne danonoćno da čistimo naš grad i da svi oni koji su ovdje došli kažu kako lijepo izgleda – naglasio je gradonačelnik.

„Čisto lice grada“ ove godine ima podslogan „Priduži se i ti“.

-Očekujemo da se uključi veći broj zajednica etažnih vlasnika, grupa građana koja djeluju u određenim naseljima i da nam se pridruže u svim aktivnostima koje ćemo raditi zajedno. Grad će pripremiti i nagrade za one najaktivnije, i to u vidu sadnica, cvijeća i parkinga za bicikle – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, koja je i koordinator akcije „Čisto lice grada“.

Kako je navela, akcija će krenuti iz centralnih naselja i širiće se prema prigradskim i seoskim, a tokom svake sedmice akcije biće sinhornizovane aktivnosti svih službi tako da će se raditi i na saniranju udranih rupa, iscrtavanju signalizacije, čišćenja i rješavanja „divljih deponija“.

Dodala je da da će tokom akcije biti postavljeni kontejneri za kabasti otpad, ali ćemo i kontrolisati odlaganje kabastog otpada pored kontejnera.

– Grad svake godine ulaže veliki iznos pa čak do milion KM za uklanjanje kabastog otpada koji se nalazi oko kontejnera u gradskim naseljima. Nažalost, akitvnosti koje smo prošle godine uradili na uklanjanju divljih deponija odnosno sve sadnice koje smo zasadili oko kontejnera kako bismo spriječili odlaganje krupnog otpada u tri navrata su bile uništene. Tako da ćemo morati pojačati rad kontrolnih organa – kazala je ona.

Istakla je da je vjeruje da ćemo zajedno doći do cilja –  podići svijest sugrađana i što uređenijeg grada.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da gradska administracija prošle godine u februaru potpisala sporazum sa Evropskom investicionom bankom o dobijanju pomoći od 500 hiljada evra za izradu Studije za upravljanje čvrstim otpadom, ali i za tretiranje i prečišćavanje otpadnih voda.

-Sada smo prešli i na konkretna djela odnosno očekujemo u narednih 14 mjeseci da ćemo dobiti Studiju izvodljivosti koja će u jednom segmentu govoriti o optimalnom načinu prikupljanja otpada, tretiranju otpada i ekonomskim aspektima iskorištavanja tog otpada. Drugi segment Studije odnosiće se na ono što Banja Luka dugo čeka – prečišćavanje otpadnih voda za cijelu Banju Luku – naveo je on i dodao da je u planu izgradnja prvog kolektora kod Kastela kako bismo rijeku Crkvenu na ovaj način uredili i poboljšali higijenu u Vrbasu.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Nisam NIKOGA izdao, INSTITUCIONALNA SARADNJA mora postojati

-Meni bi moje kolege i saborci mogli da zamjeraju da sam ja gradonačelnik sa skupštinskom većinom i sa tom skupštinom, koja je naša, možemo bez SNSD-a usvojiti budžet, podići kredit, da ne trebamo ništa da ih pitamo. Ali ja nemam skupštinsku većinu i neki se ljute što ja sa tom skupštinskom većinom sjednem i pokušavam naći neko rješenje, kako bi usvojili budžet.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, komentarišući konstantne napade na njega zbog insitucionalne saradnje sa SNSD – om.

-Morate da znate da je 50 posto Skupština, a 50 posto je gradonačelnik. Ono što gradonačelnik predloži ne može proći bez Skupštine, a Skupština ne može predložiti nešto bez gradonačelnika. Na primjer, mi kažemo da nam je potrebno 10 miliona most u naselju Dolac, 5 miliona KM za kolektor na rijeci Vrbas, a oni kažu da se uvrsti 5 miliona KM subvencije “Eko toplanama”. To tako funckioniše – rekao je on.

Upitao je koji je to ključni dokaz da ja on loš momak koji je nekoga izdao.

-Loš sam jer je prilikom početka radova na mostu u naselju Česmi bio gospodinDodik? Ja da nešto krijem, ne bih se sastajao sa njim javno. Kada je riječ o Dodiku, razgovarali smo o saradnji, tačnije o izgradnji Centralnog spomen – obilježja. On je pitao da li smo za izgradnju dobili blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Jefrema, bez čega taj projekat ne može da prođe. Postoje određene proceduralne stvari koje treba da riješimo – poručio je Stanivuković.

Dodao je kako je vila na Jahorini bila njegova samoodbrana, jer mjesecima sluša neutemeljene napada ne njega.

-Tu nema nikakvog ekskluziviteta. To nije pružena ruka bratstva i jedisntva, to je ruka institucionalne saradnje. Sa nekim možemo da se usaglasimo, sa nekim ne, sa nekim nemamo najbolje razumijevanje, ali ruku moramo pružiti. Moja priča se sporije čuje, ali ona je dugotrajnija – istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno