Connect with us

Biznis

RASTE INFLACIJA! Kamatna stopa u Britaniji najviša u posljednjih 15 godina

Banka Engleske (BoE) objavila je da je kamatna stopa povećana za 25 baznih poena na 5,25 odsto, javlja Anadolu.

U saopštenju Centralne banke navodi se da je referentna stopa dostigla najviši nivo u posljednjih 15 godina.

U zapisniku Odbora za monetarnu politiku navedeno je da je odluka o povećanju kamatne stope donijeta glasovima šest prema tri.

Dodaje se da je odluka o povećanju kamatne stope donijeta kako bi se dostigao ciljani nivo inflacije od dva posto.

U zapisniku je naglašeno da je inflacija u zemlji i dalje iznad ciljanog nivoa, te da se do kraja ove godine očekuje pad inflacije na oko pet posto.

Biznis

UPRAVA CENTRALNE BANKE BIH imenovala je ZORANA BABIĆA za direktora Glavne banke Srpske

Uprava Centralne banke BiH imenovala je Zorana Babića za direktora Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH.
Babić je imenovan na period od četiri godine počevši od 1. septembra do 31. avgusta 2027. godine.

U odluci koja je objavljena u Službenom glasniku RS je navedeno da ona stupa na snagu danom donošenja.

Babić je diplomirani ekonomista koji je obavljao funkciju vršioca dužnosti pomoćnika ministra za resor za računovodstvo i reviziju u ministarstvu finansija RS. Njega je sa te funkcije nedavno razriješila Vlada RS zbog imenovanja na drugu javnu funkciju.
BL-portal

Nastavi čitati

Biznis

OBJAVLJEN SPISAK: U BiH blokirano 102.799 računa firmi

Centralna banka BiH (CBBiH) objavila je ažurirani spisak blokiranih računa firmi u našoj zemlji. 

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CB BiH navedeno je da je u BiH početkom septembra bilo blokirano 102.799 računa firmi te da 56.166 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 3, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 24.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.135 stranica pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom spisku se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun, piše Avaz.

Spisak možete pročitati na ovom LINKU.

Nastavi čitati

Biznis

PRAVA POBUNA! Direktori aerodroma traže ukidanje takse od tri KM po putniku

Rukovodstva međunarodnih aerodroma Banjaluka, Tuzla i Mostar pozvana su na sastanak kod ministra komunikacija i transporta BiH Edina Forte, a na kome će razgovarati o inicijativi da se van snage stavi naplata takse od tri KM, koju sve avio-kompanije plaćaju Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) po prevezenom putniku, kao i 40 KM po toni tereta u odlasku iz BiH.
Predstavnici ovih bh. aerodroma poručuju da će tražiti od ministra Forte da se taksa ukine, jer niskobudžetne avio-kompanije zbog plaćanja te naknade napuštaju BiH.

“Tri aerodroma su uputila inicijativu da se Odluka o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku sa aerodroma u BiH potpuno stavi van snage, da nema te tri KM, koja je postala prepreka za rad, poslovanje i ostalo”, kazao je direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević te dodao da ništa ne može više reći o sastanku koji će biti održan sutra (srijeda) u Sarajevu.

Podsjećanja radi, sporna taksa bila je ključna da se kompanija “Ryanair” povuče iz Tuzle, iz koje su, kako nam je potvrdio Halilčević, jasno poručili da ne žele plaćati nijedan fening za tu naknadu. Tuzla je odnedavno u problemu jer je dio letova potpuno otkazao i mađarski “WizzAir”.

“Ukidanje takse je prioritet svih prioriteta, bar što se nas tiče. Banjaluka će vrlo brzo doći u isti problem ako se ovo ne riješi”, istakao je Halilčević.

Vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Banjaluka Natalija Trivić kazala je da se zbog situacije u Tuzli ne može garantovati da se banjalučkom aerodromu ne može desiti isti scenario.

“Oni su nama decidno rekli da oni neće moći dugoročno da rade u smislu troškova koje imaju, u šta se ubraja i ta taksa za BHDCA od tri KM. Mi ostajemo pri zahtjevu da se ona potpuno ukine. BHDCA mora da razmisli da li treba da se odrekne takse, a naravno u cilju veće cirkulacije putnika, odn. ostanku avio-linija. Jer ako nema avio-kompanija i linija, onda ni mi ni Direkcija nemamo nikakvih prihoda”, kazala je Trivićeva.

Inicijativa za ukidanje takse upućena je i BHDCA, ali su iz Direkcije u nedavnom saopštenju istakli da to ne dolazi u obzir, te su se pozvali na preporuke Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) i Zakon o vazduhoplovstvu BiH.

“BHDCA je spremna da sasluša sve inicijative, ali za nas nije prihvatljivo potpuno ukidanje te naknade”, poručili su tada iz Direkcije.

“Sve ovo je razumljivo, ali je BHDCA lijepo. Ništa ne rade, a fakturišu”, kaže prvi čovjek tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević, koji ističe da je Direkcija budžetska institucija, koja kao takva može da namiri ta sredstva.

“Oni imaju budžet, a kad pročitate namjenu tih sredstava za naknadu vidite da se oni po istom osnovu iz budžeta finansiraju. Ako rastjeramo sve avio-kompanije, ne znam odakle će oni naplaćivati te tri marke na kraju”, zaključio je Halilčević.

Nastavi čitati

Aktuleno