Connect with us

Svijet

RUSKA GAZETA PITA “Zašto se anglosaksonci igraju vatrom na Balkanu”

Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH – pokrenuli su krivično gonjenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše “Ruska gazeta”.

Ovaj ruski dnevnik navodi da je, po nalogu ambasadora Sjedinjenih Država Majkla Marfija i Velike Britanije Džulijana Rajlija, Tužilaštvo BiH optužilo je predsjednika Srpske za “nepostupanje po odlukama visokog predstavnika”.

“Ruska gazeta” u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namjerno potpiruju vatru na Balkanu.

“Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije”, navodi se u tekstu “Ruske gazete”.

Ruski dnevnik navodi da je povodom podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske reagovala javnost, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj.

“Ruska gazeta” podsjeća da je Dodik skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primjer antisuvereniteta.

“I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik.

“Gazeta” navodi da je Dodik ranije otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

“Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Jedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi natjera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje”, rekao je Dodik.

“Ruska gazeta” navodi da su pisma podrške Dodiku uputili ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda i da su u svojoj poruci istakli da “koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH”.

“U odbranu predsjednika Srpske oglasio se i svjetski poznati reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je žBiH dugogodišnji klijent Njemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera – zapravo neoaustrougarska kolonijaž”, navodi “Ruska gazeta”.

Ovaj dnevnik prenosi izjavu Kusturice da “nam hrabrost Milorada Dodika otvara novu stranicu istorije”.

“Ruska gazeta” piše da je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović napomenuo da je Kristijan Šmit u svom interesu promijenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno djelovanje predsjednika Srpske Milorada Dodika pripisano krivičnom djelu i istakao da se to zove kolonijalna uprava i uništava BiH.

Ruski dnevnik navodi da je i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese, a među njima je pomenuo i demokratski izbranog lidera Srba u BiH.

Podsjeća se da je šef Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović u intervjuu
“Ruskoj gazeti” u junu upozorio da “Marfi i Džulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni sa vlasti Milorad Dodik”.

Svijet

IZRAELSKI LIDERI USTALI PROTIV NALOGA HAGA! “To je zločin istorijskih razmjera”

Izraelski lideri osudili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osjećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a.

On je odluku MKS-a nazvao ”predstavom licemjerja i mržnje prema Jevrejima” koje, kako tvrdi, podsjeća na nacističku propagandu.
Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ”katastrofu” i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je “zločinom istorijskih razmjera”, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

”Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot”, poručio je Ganc.
MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ”izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu”.

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Nastavi čitati

Svijet

PUTIN RAZGOVARAO sa Mohberom PRVIM POTPREDSJEDNIKOM IRANA nakon smrti Raisija

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obavio telefonski razgovor sa prvim potpredsjednikom Irana Mohamadom Mohberom nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, saopštio je Kremlj.

Dva lidera su istakla zajedničku spremnost za sveobuhvatnu saradnju Rusije i Irana, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi RIA Novosti.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je danas portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na sjeverozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još sedam osoba.

Nastavi čitati

Svijet

ASANŽOV ADVOKAT “Garancija o slobodi govora NEĆE ZAŠTITI NJEGOVA PRAVA na suđenju u Americi”

Žulijan Asanž kaže da američka vlada nije garantovala njegovo pravo na slobodu izražavanja prema Prvom amandmanu, u novom izazovu njegovom izručenju.

Utemeljitelj WikiLeaksa, Asanž (52) je tražen u SAD-u kako bi mu se sudilo zbog optužbi za hakovanje i špijunažu, zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata i depeša u 2010. i 2011. u vezi s ratovima u Avganistanu i Iraku.

Britanske sudije rekle su da neće saslušati još jednu žalbu Asanža ako SAD iznese garancije da on neće biti oštećen na suđenju zbog svog stranog državljanstva, da se neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može osloniti na Prvi amandman, pravo koje štiti slobodu govora.

U ponedjeljak su Asanžovi advokati rekli Žalbenom sudu u Londonu da je smrtna kazna u dovoljnoj mjeri isključena, prenosi “Standard”.

Ali, utvrdili su da su druge garancije koje je ponudila SAD “očigledno neadekvatna” i zatražili su dalju žalbu u Asanžovom slučaju.

Garancija u vezi smrtne kazne glasi: “Sjedinjene Države mogu pružiti takvu garanciju da Asanž nije optužen za kazneno djelo za koje se donosi odluka o smrtnoj kazni, a Sjedinjene Države još garantuju da mu se neće suditi za kazneno djelo za koje se izriče smrtna kazna.”

“Prihvatamo da su SAD dale nedvosmislena obećanja da neće optužiti nijedno kazneno djelo koje je smrtno kažnjeno”, rekao je Edvard Ficdžerald KC, vođa Asanžovog pravnog tima.

Ali rekao je da garancija o slobodi govora neće nužno zaštititi njegova prava na suđenju u Americi, te da to “uopšte nije garancija”.

Nastavi čitati

Aktuelno