Connect with us

Društvo

Sajt strancima nudi Srpkinje za brak: “Koštaće vas 27.000 dolara”

Da smo toliko duboko u kapitalizmu da mislimo da sve na ovom svijetu može da se kupi dokazuje i jedan sramni sajt koji u opisu svoje svrhe i djelatnosti navodi “pomoć muškarcima da se brzo i efikasno ožene”, tako što će svoju suprugu poručiti putem mejla.

Navodno, ne radi se o trgovini ljudima, već žene svjesno pristaju da budu dio kataloga za muškarce koji su radi da ih ožene.

Koliko je ovo degradirajuće po žene iz cijelog svijeta, a među njima i Srpkinje, govori činjenica da uz usluge koje se nude na sajtu, možemo vidjeti i cjenovnik održavanja braka sa ženom iz Srbije koji sa troškovima svadbe, kako pišu, može da iznese oko 27.000 dolara.

Takođe, u okviru opisa takozvanih benefita braka sa Srpkinjom stoji i visoka stopa uspješnosti brakova, koju su, nepoznato je kako, izračunali i tvrde da iznosi 70 odsto.

“Srpkinje postaju sve poželjnije među strancima, pa su naši eksperti uradili detaljnu analizu novog trenda”, piše na sajtu koji žene predstavlja kao robu i resurs za muškarce.

Postoje čak i recenzije drugih muškaraca koji su se zbog savjeta sa sajta odlučili na brak sa Srpkinjom, te su detaljno opisana njihova iskustva.

“Ona može sve. Perfekcionista je i hoće da bude idealna majka, domaćica, poslovna žena. Sve joj to uspijeva, ne znam kako, idealna je, divim joj se i nikad nisam zažalio što sam se odlučio za ženu iz Srbije”, piše jedan i taman kad pomislite da je nešto gore od ovoga nemoguće pročitati, drugi dodaje:

“Mnogo je fokusirana na svoj izgled, hoće da uvijek izgleda savršeno, ali gleda iste serije koje i ja i uvijek možemo o svemu da diskutujemo.”

Ovaj sajt, kako navode, služi da muškarci ne bi morali da gube vrijeme i izlaze sa ženama, već da nađu nekoga za brzu ženidbu, pa se upoznaju tokom braka.

Svi sramni detalji o ovom sajtu vrlo jasno ukazuju na to da je moguće da se radi o trgovini ljudima koja je premještena u sajber svijet, pa je alarmantna i sama činjenica da sajt kao što je ovaj nije provjeren od strane organa reda i ugašen.

Ideja da se žena postavi kao artikal u katalogu sa sve cijenom održavanja je toliko unižavajuća i jasno je da krši osnovna ljudska prava. Internet jeste slobodno mjesto, ali tu činjenicu ljudi ne smiju da zloupotrebljavaju, naročito ne radi ugrožavanja bezbjednosti drugih ljud, javlja B92.

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno