Connect with us

Politika

STANIVUKOVIĆ NA RASKRSNICI IZMEĐU PDP I DS! Osniva li Draško novu stranku

Nakon unutrašnjeg potresa u Partiji demokratskog progresa (PDP) koji je kulminirao sukobom Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, potpuno je jasno da se ta partija nalazi na raskrsnici i da je generalno opozicija u Srpskoj ozbiljno poljuljana.

Loši rezultati opozicije, međusobne prozivke i porazi u izbornim trkama, govore da opcija, barem što se tiče PDP-a, ima nekoliko, ali da niti jedna od njih ne znači da će ova partija ostati kao što je bila do sada. “Restart” je potreban i njima partnerskom SDS-u i ono što se trenutno dešava čini se kao prekretnica na opozicionoj sceni u ovom bh. entitetu.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se neće kandidovati na izbornom saboru jer prema statutu stranke – niko nema pravo na kandidaturu nakon dva uzastupna mandata. To znači da će nova osoba preuzeti vodstvo stranke, a mnogi smatraju da je PDP-u potreban mnogo energičniji vođa koji je izvršiti pozitivnu šok terapiju unutar struktura.

Draško i njegova grupa ne želi čekati

Redovni unutarstranački izbori za novog predsjednika i rukovodstvo PDP-a zakazani su za sredinu 2023. godine, no pitanje je da li će grupa okupljena oko Draška Stanivukovića imati strpljenja za status quo još najmanje šest mjeseci.

Dakle, opcija je da Stanivuković što prije preuzme stranku i povede je smjerom u kojem on smatra da treba ići. Također, moguće je i da se strpi nekoliko mjeseci ukoliko dobije garanciju da će biti izabran na saboru iduće godine.
On ne krije svoju visoku ambiciju i smatra da se promjene moraju desiti “sad i odmah” ili on neće biti tu. Ipak, brojni PDP-ovi simpatizeri i članovi su mišljenja da je mladi gradonačelnik Banje Luke u sve bližem odnosu s liderom Miloradom Dodikom (SNSD) i da to može biti opasno za ovu opozicionu stranku. No, istovremeno znaju da bez Stanivukovićeve velike popularnosti i energije ni PDP nije više “to-to”.

“Draškova grupa” sa 4 od 8 poslanika

Kako saznaje Klix.ba, Stanivuković trenutno kontroliše četiri od osam poslanika PDP-a u budućem sazivu Narodne skupštine RS-a. Takozvana “Draškova grupa” su Tanja Vukomanović (njegova portparolka), zatim Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić te još jedan poslanik.

Ono čega se mnogi boje jeste mogućnost da bi se “odmetnuti” Stanivuković mogao i u NSRS-u prikloniti vladajućoj strukturi kako bi zauzvrat dobio podršku za brojne projekte koje planira u Banjoj Luci. Stanivuković je shvatio da bez novca i podrške Vlade RS-a jednostavno nema ni realizacije obećanja i zacrtanih ciljeva, a to u konačnici znači i gubitak podrške građana.

PDP ili … DS?

Druga opcija. Kako Klix.ba saznaje, ukoliko se ne udovolji Stanivukovićevim željama u PDP-u, u ladici već ima spreman statut za novu političku stranku, vjerovatno pod nazivom “DS”.

Neko to može čitati kao Draško Stanivuković, a neko kao “Demokratska Stranka”.

Svejedno, to bi značilo da kreće u potpuno novom pravcu, sam sa svojim ljudima i bez utega koji mu ponekad stavljaju stariji kadrovi PDP-a. Isti ti kadrovi mu zamjeraju da je previše samouvjeren, narcisoidan i da sve zasluge, kada ide dobro, preuzima k sebi, a kada ne ide – svi drugi su mu krivi.

Odnos Jelene Trivić i Draška Stanivukovića unutar PDP-a je “pukao”

No, Stanivuković trenutno nije jedina glavobolja za Borenovića i vrh stranke. Unutarstranački udar vrši i Jelena Trivić koja je žestoko napala Stanivukovića i Borenovića. Ipak, Trivić je izgubila izbore i nije realno da nakon poraza bude nagrađena najvišom funkcijom u partiji. Ona ne priznaje poraz u utrci za predsjednika RS-a i smatra da je Stanivuković s Dodikom radio na krađi njene pobjede. Koliko će joj takav stav pomoći u borbi za vlast u PDP-u veliko je pitanje, kao i koliko dugo će se još zadržati kao član ove partije ako Stanivuković preuzme kormilo.

KO SE PRIBLIŽAVA REŽIMU

Kako saznajemo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva PDP-a Stanivuković je nastupom “kupio” veliki broj vrha partije i očigledno je da će imati vjetar u leđa, ali nije daleko ni opcija osnivanja DS-a gdje bi rasterećen krenuo u nove političke projekte.
I dok se PDP “raspada” kako bi ojačao, SDS već sprema za unutarstranačke izbore, razmišlja o DS-u… Vlast u ovom entitetu zadovoljno trka ruke jer je uspjela razbiti opoziciju na proste faktore. DNS je pokušao pobjeći u opoziciju, pa se opekao i brzo vratio nazad, a izborni rezultati govore da PDP i SDS trebaju temeljito pospremanje i drugačije tj. nove politike. U suprotnom, na idućim izborima će izgubiti dodatne hiljade glasova što će značiti da je SNSD uspio ono što je do sada pošlo za rukom samo HDZ-u BiH – uništavanje opozicije.

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

Koliko su “teški” narodni poslanici: Đajić prijavio STANOVE, a Radović MILIONE

Centralna izborna komisija BiH je objavila imovinske kartone političara, a evo koliko su „teški“ neki od poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je prijavio da je od 1. januara 2022. do 30. novembra prošle godine od plate zaradio 73.000 KM i 23.000 KM od naknade, te 9.000 pod stavkom “drugo”. Vozi automobil “nissan xtrail” vrijedan 50.000 KM, a na žiro računu ima 57.000 KM.

Stevandić je od neimenovanog fizičkog lica u RS pozajmio 90.000 KM koje treba da vrati do kraja naredne godine. Majka mu je uplatila 9.000 KM sa svog računa i to je prijavljeno pod stavkom “drugo”.

Stevandić je prijavio suvlasništvo nad stanom u Beogradu čija vrijednost je procijenjena na 370.000 KM, porodičnom kućom u Banjaluci od 270.000 KM.

Vlado Đajić, poslanik SNSD-a i generalni direktor UKC RS, u periodu od 1. januara do 30. novembra 2022. od plate je prihodovao 50.400 KM, a od naknade 21.600 KM. Prijavio je i prihod od imovinske dobiti 40.000 KM, dok je od honorara zaradio 60.000 maraka.

Đajić ima dva stana vrijedna 600.000 KM, poslovni prostor od 300.000 i vozilo “audi” vrijedan 80.000 maraka. Na računu ima 320.000 KM i kredit od 90.000 KM.

Milan Radović, poslanik SDS-a u periodu od 1. januara do 31. oktobra prošle godine od plate je zaradio 30.333 KM, dok ima dobit od imovine od 80.000 marka. Pod stavkom „drugo“ Radović je prijavio 42.500 KM. Takođe, Radović ima tri stana u Srbiji vrijedna 2.150.000miliona maraka i zemljište vrijedno 762.567 KM. Prijavio je i firme u BiH u vrijednosti od 1.800.000 KM. Vozi „BMW X5“ vrijedan 120.000 maraka. Posjeduje i dionice u Hrvatskoj i Srbiji u vrijednosti od 250.000 maraka, a na računu u banci ima 50.000 KM. Na ime „potraživanja po datim zajmovima“ prihodovao je 6.480.000 maraka. Radović je tako ukupno „težak“ skoro 12 miliona maraka.

Igor Crnadak (PDP) u prošloj godini od plate je prihodovao 42.624 KM, a pod stavkom „drugo“ prijavio je 35.000 KM.

Suvlasnik je stana u Banjaluci vrijednog 85.000 maraka, a polaže i stanarsko pravo na još jedan stan u ovom gradu vrijedan 230.000 maraka.

Crnadak je prijavio i zemljište u Milosavcima vrijedno 7.000 maraka. Ima kredit na revolving kartici od 7.000 maraka.

Predrag Nešić, poslanik DNS-a, od 1. januara do kraja novembra 2022. godine je prijavio platu ukupne vrijednosti od 15.238 maraka. Posjeduje dva stana vrijedna 240.000 KM, zemljište od 100.000 KM, poslovni prostor od 270.000 KM i firmu („N Trade“) vrijednu skoro 11 miliona maraka.

Ima dva automobila “mercedes” i “bmw” vrijedne 200.000 KM. Na tekućem računu prijavio je sumu od 5.000 maraka, a njegova supruga posjeduje stan u Srbiji vrijedan 45.000 maraka.

Poslanik i lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, prošle godine po osnovu plate je zaradio 36.000 KM, a 24.000 KM od honorara.

Vukanović ima stan u Trebinju od 40 kvadratnih metara vrijedan 100.000 KM (pojasnio je da je vrijednost stana porasla od 2009. godine kada ga je kupio), i “volva XC 90” vrijednog 12.000 KM.

Zanimljivo je da je Vukanović u objašnjenu naveo da zarađuje i od reklama na svom blogu.

Vukota Govedarica, poslanik SDS-a za 2021. godinu prijavio je zaradu od plate vrijednu nešto manje od 33.000 KM. Vozi “škodu oktaviju” vrijednu 25.000 KM. Govedarica na tekućem računu ima 131.500 KM i pozajmnicu od 100.000 KM.

Ramiz Salkić, za period od kraja 2018. do novembra 2022. godine prijavio je platu od 4.500 KM. Posjeduje stan i garažu ukupne vrijednosti 220.000 KM, porodičnu od 100.000 KM i zemljište od 35.000 KM. Vozi tojotu vrijednu 15.000 i ima kredit u banci od 200.000 KM.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a prijavio je zaradu po osnovu plate od decembra 2021. do novembra 2022. godine od 56.400 KM i naknadu od skoro 25.000 KM.

Posjeduje stan od 74 m2 vrijedan 75.000 KM i suvlasnik je stana u Crnoj Gori vrijednog 34.000 KM. Vozi pežoa od 15.000 KM. Mazalica ima i kredit od skoro 3.000 KM.

Kostadin Vasić iz Ujedinjene Srpske, od marta do decembra 2022. prijavio je od platu od 4.550 KM i naknadu od 1.800 KM.

Posjeduje stan vrijedan 36.000 KM, kuću od 80.000 KM ,poslovni prostor od 30.000 KM i vikendicu na jezeru od 30.000 maraka. Vozi škodu vrijednu 35.000 maraka. Na računu ima 70.000 maraka. Nema kreditnih zaduženja. U napomeni je naveo da imovinsko stanje za kuću i okućnicu nije kompletno riješeno, jer je u statusu izbjeglog i raseljenog lica, te da je legalizacija imovine u Zvorniku u toku.

Dražen Vrhovac, od januara do novembra 2022. godine prihodovao je skoro 62.000 kM od plate i naaknade od 14.000 KM, a pod stavkom „drugo“ skoro 85.000 KM.

Suvlasnik je stana vrijednog 68.000 KM, vlasnik kuće vrijdne 200.000 KM i zemljšta od 10.000 KM. Vrhovac je vlasnik automobila vriejednog 30.000 KM, a na računu ima 22.000 KM. Ima dva kredita ukupne vrijednosti od skoro 82.000 KM. Naveo je i životno osiguranje od 4.770 KM. U napomeni je naveo da je vlasnik SP „Akord“ koje nema nikakvu imovinu.

(MONDO)

Nastavi čitati

Aktuleno