Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OBIŠAO RADOVE U PISKAVICI “Dolaze neka nova vremena, ali nama valja čuvati tradiciju”

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je danas radove na izgradnji pozornice u Gornjoj Piskavici.

Kako je kazao gradonačelnik, upravo je Piskavica domaćin značajnih manifestacija, odnosno Kozara etno festivala i Zimskog prela, a upravo „Zimsko prelo“ će biti održano za nekoliko dana, tačnije 24. februara u Gornjoj Piskavici.

-Dolaze neka nova vremena, ali nama valja čuvati tradiciju. Ova manifestacija je od velikog značaja, koja govori kako čuvamo tradiciju i običaje. „Zimsko prelo“ predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija koje čuvaju našu tradicju i običaje, a koja ove godine navršava velikih 20 godina. Ona je korijen i drugih manifestacija poput Kozara etno festivala i Poklada. U to treba da ulažemo. Godinama dolazim ovdje, trebala je ova pozornica – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je kako je srećan što je gradska administracija imala priliku da ispuni dugogodišnju želju mještana, a to je upravo ova pozornica koja će doprinijeti rastu i dodatnoj afirmaciji ovog kulturnog događaja u Banjoj Luci.

-Grad Banja Luka mora da radi sa savjetom mjesne zajednice, to su ljudi koji su započeli ovaj događaj i njih moramo da slušamo. Radovi idu dobrom dinamikom, vrijeme nas je poslužilo. Dakle, ovo jubilarno „Zimsko prelo“ biće zaista spektakularno i ova manifestacija imaće međunarodni karakter – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako će radovi biti završeni u narednih 15 dana, kada će sve biti spremno za 24. februar i „Zimsko prelo“ koje će biti održano po 20. jubilarni put u Gornjoj Piskavici.

Posjetu je iskoristio kako bi i sa mještanima ove mjesne zajednice porazgovarao o drugim prioritetima.

-To je prije svega vodosnabdijevanje. Dodatno, važna je i reforma javnog prevoza, što će značiti za Piskavicu – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik savjeta mjesne zajednice Piskavica, Goran Knežević rekao je kako mu je izuzetno drago jer je sa saradnicima i mještanima uspio da kandiduje mnoge stvari, a za šta je Gradska uprava imala sluh.

-Imamo pokriveno 70 odsto vodonabdijevanja u Gornjoj Piskavici, rješavaćemo ovih 30 odsto, a to su visinske zone. Želim da zahvalim gradonačelniku na obećanju za izgradnju bine. Pričaćemo i dodatno o prioritetima – istakao je Knežević.

Podsjećamo, manifestacija „Zimsko prelo“ je manifestacija koju je započela Turistička organizacija Banje Luke, ali je uskoro sve preuzela Mjesna zajednica Gornja Piskavica, uz pomoć TOBL-a, Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj sela.

Ove godine na jubilarno „Zimsko prelo“ dolaze gosti iz Slovenije, Rošnja i učestvovaće u programu.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno