Connect with us

Društvo

Sutra oblačno sa padavinama

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom, na jugu sa kišom.

Krajem dana očekuje se manji rast snežnog pokrivača, a tokom noći očekuje se prestanak padavina. Vjetar će biti slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus tri do dva, na jugu do šest, a najviša dnevna od minus jedan do tri, na jugu do 12 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Han Pijesak minus tri, Kneževo, Mrakovica, Ivan Sedlo minus dva, Sokolac minus jedan, Kalinovik, Livno nula, Bijeljina, Rudo, Foča, Srebrenica, Doboj, Mrkonjić Grad, Prijedor, Sarajevo, Sanski Most jedan, Banjaluka, Višegrad, Novi Grad, Ribnik, Srbac, Čemerno, Tuzla dva, Zvornik tri, Mostar sedam, Gacko devet, Široki Brijeg 10, Bileća 12, Trebinje 13, Neum 16 stepeni Celzijusovih.

Najviše snijega izmjereno je na Mrakovici, 39 centimetara, na Han Pijesku 20, Mrkonjić Gradu 15 centimetara.

Društvo

Stajanje na LUDI KAMEN mladence u prosjeku košta OVOLIKO

Ljubav, po svemu sudeći, ipak ima svoju cijenu, to jeste, naravno, ako svoju ljubav planirate da krunišete svadbom.

Tako će mladenci koji se odluče za vjenčanje, od samih pozivnica koje će trajati onoliko koliko ih gosti čuvaju, pa do fotografija koje će trajati za života, morati da izdvoje oko 20.000/25.000 KM, pa i do 30.000/35.000 KM za oko 200 gostiju.

Ipak, mnogo je ovdje faktora koji utiču na samu cijenu, a ne mogu se izostaviti ni poskupljenja.

Naime, počevši prvo od sale, iliti “od stolice”, mladence ovo može koštati od 40 do 45 KM, pa i do 100 KM po osobi. Ovo zavisi od sale, a i od grada do grada. Tako je u Banjaluci, na primjer, neki prosjek od 50 do 100 KM. U ovu cijenu je uključeno mjesto jednog gosta, te hrana i piće za njega. Dakle, ako imate 200 gostiju, a stolica je 50 KM, to je ukupno 10.000 KM, a ako je stolica 100 KM, za isti broj gostiju cijena je 20.000 KM.

Sama svadbena sala nije dovoljna, jer ju je potrebno i dekorisati po ukusu mladenaca. Na ovo je teško staviti novčani okvir, ali prema riječima pojedinaca koji se bave dekoracijom prostora, cijene ne idu ispod 700 KM, i to ako se radi o manjoj sali.

Vjenčanja bez fotografa su nezamisliva. Oduvijek je bilo da ovaj značajan životni momenat treba na ovaj način ovjekovječiti, s tim da možda nije uvijek ovoliko koštalo.

Prema riječima fotografa, najjeftiniji paket je 1.000 KM, u šta su uključene fotografije od 500 KM i video-snimak od 500 KM. Ova cijena se smatra apsolutnim minimumom jer ona može ići i do 5.000 KM, u zavisnosti od želje mladenaca. Naime, kako kažu fotografi, svaka mlada ima drugačije zahtjeve, nekad žele specifične fotografije, a često i putuju u druge države i romantične gradove kako bi odradili svoj svadbeni foto-šuting.

Naravno, muzika je neizostavna. Ovdje su cijene u jako širokom rasponu jer je mnogo faktora koji igraju ulogu. Od veličine benda, broja članova, do veličine sale, da li mladenci žele dimne ili svjetlosne efekte, pa nadalje. Muzičari su saglasni da ispod 1.500 KM ne ide, s tim da cijena može ići i do 6.000 KM za malo luksuznije varijante.

Prosjek koji se ovdje može izvući je od 2.000 do 3.000 KM, a još jedan zanimljiv faktor koji bendovi uzimaju obzir je da li mladenci dozvoljavaju naručivanje pjesama, jer više pjesama znači više bakšiša. Pa tako ako mladenci ovo “zabrane”, cijena benda skače na otprilike 4.000 KM.

Veliki, a možda i ključni momenat svakog vjenčanja je i mladina vjenčanica. Neke mlade kupuju, mada se može reći da ih većina iznajmljuje vjenčanicu za svoj poseban dan. Tu je cijena od 500 pa sve do 5.000 KM, što dalje implicira da kupovina može ići samo preko ovog iznosa. Može se zaključiti da se najčešće iznajmljuju vjenčanice sa cijenom nešto većom od 1.000 KM. Kada platite taj iznos, u većini slučajeva ovo uključuje veo, torbicu, korpu za kićenje svatova, te korekciju vjenčanice prema ličnim mjerama i željama mladenke. Tako da one po završetku vjenčanja svoje posebne haljine nose na hemijsko čišćenje, a sve o trošku prodavnice gdje su ih kupile.

Mlade preferiraju iznajmljivanje, jer je kupovina, kako one kažu, preskupa i jednostavno se ne isplati. Visoke cijene vjenčanica je dosta mladih djevojaka navelo da se odluče za druge, ekonomičnije, a i kreativnije solucije, tako da umjesto vjenčanice kupuju bijele haljine koje iznesu kao vjenčanice. Isti efekat za manje novca.

Kako je mladoj potrebna vjenčanica, tako je i mladoženji potrebno odijelo, čija se cijena kreće u prosjeku između 300 i 700 KM.

Da bi mlade bile potpuno spremne za svoj poseban dan, često se odluče za profesionalno šminkanje, frizuru i nokte. Tako šminkanje može koštati od 30 do 70 KM, a frizura, sa probama, u prosjeku 50 KM. Dalje, tu je i uređenje noktiju, što je oko 40 KM.

“Sitnica” bez koje se ne može su bidermajeri. Oni su možda na cijenu vjenčanice kusur, ali u svakom slučaju su neizbježni. Mogu se naći gotovo svugdje i koštaju u prosjeku oko 50 KM, a neki malo ekstravagantniji i do 100 KM.

Još jedna stvar o kojoj mladenci moraju da razmišljaju su torte. Prema našim saznanjima, torta za oko 150 do 200 gostiju košta 1.000 KM, u šta nije uračunata dekoracija. Ako je pravljena od jeftinijih sastojaka, može se naći i ispod 1.000 KM, za oko 800 KM.

Najčešće mladi žele dekoracije koje zavise od njihovog ukusa, često su to perlice, listići i slično. Princip je takav da slastičarnice imaju svoje kataloge, a i možete doći sa slikom, pa će je napraviti po vašoj želji.

Iako sitno u poređenju sa ostalim troškovima, moramo računati i pozivnice, koje se kreću od oko 0,30 pa do 0,90 feninga po komadu.

Još jedna neizostavna sitnica su i kićenice, odnosno cvjetni ukrasi za svatove, koji po komadu koštaju nekoliko feninga.

Pored sala, stolova i gostiju, kite se i automobili. Ovdje cijene isto variraju u zavisnosti od toga šta mladenci žele, ali kreću se otprilike sa početnom cijenom od 40 do 50 KM.

Kada smo kod automobila, mladenci često za svoj poseban dan žele da iznajme i poseban automobil. Prije su se često odlučivali za limuzine, čija je cijena iznajmljivanja najčešće stvar dogovora.

Danas je veoma popularno iznajmljivanje oldtajmera za slikanje. Tako se na oglasima mogu pronaći oldtajmeri za iznajmljivanje koji datiraju i iz tridesetih godina 20. vijeka, a koštaju od 500 do 600 KM.

Mladeni često žele da u svadbenoj sali s njima bude i matičar, koji će ozvaničiti momenat sklapanja njihovog braka. Ovo mladence može da košta između 200 i 350 KM.

Iako su burme “dužnost” kumova, ipak su vrijedne pomena. Ovdje ima izbora za sve, tako da ih ima i za oko 500 KM, a skupljih ima i do 1.000 KM. Tu su na primjer one od bijelog zlata za 1.200 KM, a ima i onih sa cirkonima za 1.600 KM.

Zanimljivost vjenčanja je, dalo bi se reći, što mladenci često unaprijed daju samo avans, pa nakon vjenčanja, odnosno darivanja od strane gostiju, plate ostatak troškova.

(Nezavisne novine)
Nastavi čitati

Društvo

Meoteorolozi objavili VELIKU PROGNOZU za proljeće: Šta nas očekuje?

Meteorolozi “AccuWeathera” objavili su veliku prognozu za proljeće za Evropu.

Kako pišu, u nekim će se zemljama zadržati dugotrajan zimski obrazac, dok će se druge morati nositi s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proljeća.

Kada su u pitanju naši krajevi, večeras stiže proljeće , a prema najava meteorologa ono će početi uz promjenjivo vrijeme i prolaznu kišu.

Ljepše vrijeme očekuje se u toku sedmice, uz znatan porast temperature, međutim novo naoblačenje očekuje se već za vikend, uz mjestimičnu kišu.

Prema riječima stručnjaka, rano proljeće u našim krajevima ali i ostatku Balkana biće obilježeno olujama.

“Oluje u jugozapadnoj Europi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izazivaju zabrinutost među prognostičarima zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan.  S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, objasnio je Tajler Rojs, viši meteorolog “AccuWeathera”.

U Italiji bi dotok vlage tokom prve polovine proljeća takođe mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, koje bi pak mogle dovesti do raznih prijetnji poput razornih vjetrova, tuče i bujičnih poplava.

Kako će biti sve toplije, rast će i opasnost od vremenskih nepogoda.

Kako će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati širom sjeverozapadne  Evrope do kraja marta, trend visoke temperature će preuzeti kontrolu nad regijom i zavladaće sušniji uslovi. Međutim, i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

Prognostičari su posebno istakli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će ovog proljeća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

Dijelovi zapadne Španijee i Portugala takođe će se suočiti s nestabilnim početkom proljeća.

“Kako proljeće počinje, možemo vidjeti pojavu nestabilnih uslova na Pirinejskom poluotoku. Uslovii će postati suši i topliji u drugom dijelu proljeća”, objasnio je viši meteorolog “AccuWeathera” Alan Repert.

Velik dio jugoistočne Europe će se u drugom dijelu proljeća suočavati s iznadprosječnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom ožujka imale temperature tipične za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Kada je u pitanju ostatak Evrope, očekuje  se da će se temperature širom Velike Britanije približiti istorijskom prosjeku do kraja aprila, ali se očekuje da ovaj prelaz neće doći kao glatko, postupno povećanje prema toplijim danima.

“U Velikoj Britaniji i Irskoj očekuju se velike promjene temperature koje će se ujednačiti tek krajem aprila”, .

Temperature bi mogle biti iznad istorijskog prosjeka duže vrijeme u Engleskoj, Valesu, Sjevernoj Irskoj i dijelovima Škotske; međutim, valovi frontalnih prolaza mogu poremetiti trend proljetnog zagrijavanja i na neko vrijeme spustiti uslove na nešto ispod prosjeka.

Očekuje se da će se opasnost od mraza ili smrzavanja zadržati do sredine aprila u dijelovima Velikoj Britaniji, protežući se daleko na jug. Šanse za snježne padavine koje će pasti u proljeće vjerojatno će biti izolovane na višim terenima širom Škotske, Engleske i Valesa, dok će se nizine suočiti s manjom prijetnjom od proljetnih pljuskova kako temperature počnu padati.

Sve u svemu, vrijednosti oborina u Velikoj Britaniji mogle bi biti nešto iznad istorijskog prosjeka tokom aprila i maja. U tipičnoj godini, najsušniji mjeseci za London uključuju razdoblje od februara do maja.

Južnu Evropu u prvom dijelu proljeća takođe bi opet mogla zadesiti suša, piše “AccuWeather”.

Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padavina opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz dana bez mjerljivih padalina od 1959. Još jedan značajan dio bio je 2020. od 17. marta do 16. aprila, kada je zabilježen 31 uzastopni dan bez mjerljivih oborina, piše Index.

Nastavi čitati

Društvo

„Prointeru“ se smiješi državni posao od 37 MILIONA KM

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM, te da kao jedinog kvalifikovanog ocijeni njihovog glavnog konkurenta „Prointer“.

Riječ je o tenderu za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj koji je Poreska uprava RS raspisala polovinom prošle godine, ali koji još nije uspjela da privede kraju.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da okonča postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

„Žalba se obija kao neosnovana. Imajući u vidu činjenicu da žalilac nije dokazao niti učinio vjerovatnim postojanje činjenica i razloga koji se tiču povreda postupka i povreda materijalnog prava, koji ističe u žalbi, a što je bio dužan, te da su dostavljeni dokazi nepotpuni, žalbeni navodi se neosnovani“, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke KRŽ.

KRŽ u obrazloženju zaključuje da je Poreska uprava prilikom ocjene zahtjeva za učešće „Planet softa“ napravila određene propuste u dokazivanju činjenica koje se tiču ocjene njegove kvalifikovansti.

„Međutim, ovaj organ cijeni da učinjeni propusti ne mogu uticati na drugačije rješenje stvari, odnosno na pitanje kvalifikovanosti žalioca, tako da ne mogu uticati ni na donesenu odluku o rezultatima pretkvalifikacije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, ovo je druga žalba “Planet softa” u vezi sa ovim tenderom.

Prvom su uspjeli da spriječe, kako su tvrdili, favorizovanje “Prointera” jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila njihovu žalbu nakon čega je PURS izmijenila tendersku dokumentaciju.

Međutim, i nakon toga „Prointer“ je ostao glavni igrač u ovoj vrijednoj nabavci,  a „Planet soft“ sada ima mogućnost da pokrene sudski postupak s ciljem poništenja rješenja KRŽ.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom, koji PURS planira da uspostavi, definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula prošle godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao je neophodan “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj, prenosi Capital.

Nastavi čitati

Aktuleno