Connect with us

Region

TEŠKE SCENE na suđenju roditeljima maloljetnika iz “RIBNIKARA”

Potresne scene na suđenju za majski masakr u beogradskoj školi.

Teške scene u beogradskoj Palati pravde obilježile su jučerašnje suđenje ocu i majci dječaka koji je priznao da je pucao u OŠ “Vladislav Ribnikar” jer su članovi porodica žrtava u sud došli noseći fotografije ubijene djece.

“Lažovi, monstrumi, branite kriminalce za pare”, ovim riječima su se juče roditelji ubijene djece obratili braniocu oca i majci dječaka. Ocu se, podsjetimo, sudu za teško djelo protiv opšte sigurnosti, majci za nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksplozivnih naprava, a odgovornom licu streljane u kojoj je dječak sa ocem vježbao gađanje i instruktoru pucanja, za davanje lažnog iskaza.

“Roditelji ubijene djece i porodica radnika obezbjeđenja prvog dana suđenja, kao i juče, mirno i dostojanstveno su pratili sve što se dešavalo u sudskom postupku. Međutim, izjave koje je advokat davao u sudnici i van nje, ali i ponašanje roditelja koji ih nisu ni pogledali, očigledno su bili kap koja je prelila čašu”, kaže izvor Kurira.

On objašnjava da su roditelje, sudeći prema njihovoj reakciji u hodniku Palate pravde u kojoj su prethodno poređali slike najmilijih kojih više nema, izrevoltirali negiranjem krivice, ali i sve ono što je od 3. maja do juče pratilo cijeli slučaj.

“Roditelji su izjavili da nisu krivi, nikakvu empatiju, žaljenje niti kajanje prema ubijenima niti prema porodicama nisu pokazali, čine sve samo da ispadnu žrtve, a njihov branilac Borivoje Borović za sve što se dogodilo pokušao je da okrivi državu, samog dječaka, pominjao je anketni odbor i tužilaštvo. Porodice je zaboljelo to što su za roditelje dječaka krivi svi osim njih samih, zbog toga je reakcija juče bila takva”, objašnjava sagovornik.

Roditelji dece i radnika obezbeđenja juče su u sud došli jedan za drugim, noseći u rukama uramljene slike ubijenih. Poređali su ih na klupu ispred sudnice i ćutke sedeli. U jednom trenutku jedna majka se slomila. “Ja sam moju ćerku učila da treba da se druži, dok je njenog ubicu otac učio da puca, a sada kaže da nije kriv”, rekla je ona grleći sliku svoje ćerke, koju je i juče držala u krilu u sudnici.

“To je možda najpotresnija scena koja je ikada viđena u beogradskoj Palati pravde. Uplakani roditelji stajali su dostojanstveno pored fotografija svoje dece i radnika obezbeđenja. Majka dečaka, koja se brani sa slobode, prošla je pored tih slika pred ulazak u sudnicu, ali se nije osvrnula niti zastala”, priča izvor.

Prema njegovim riječima, dok su roditelji čekali ispred sudnice “iza zatvorenih vrata” odvijala se drama, pošto je advokat Borović koji brani oca i majku dječaka, predložio da svi roditelji uđu i prisustvuju suđenju.

“Roditelji su juče kratko negirali krivicu, ali do iznošenja odbrane još uvijek nije došlo jer je sudsko vijeće nastavak zakazalo za 29. februar. Sudsko vijeće bi trebalo da odluči o ovom prijedlogu, kom su se pojedini zastupnici usprotivili, iz razloga što bi to mogla da bude odluka mimo zakona, zbog koje bi jednog dana presuda mogla da “padne””, objasnio je izvor.

Otac jedne od ubijenih djevojčica je kratko rekao da oni nemaju o čemu da svjedoče “osim da djecu više nemaju”. “Kada je otac vidio slike tijela krvave djece iz dokumentacije, počeo je da sebe sažaljeva. Govorio je da mu je porodica upropašćena. A kako su vaspitavali dijete? Šta im dijete radi na internetu? Kako dva dana nisu vidjeli oružje i molotovljeve koktele?”, rekao je.

Region

KAŽE DA JE SLUČAJNO! Načelnik opštine novac iz budžeta potrošio u JAVNOJ KUĆI

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa kaznila je danas sa 1.600 evra načelnika opštine Murter – Opština Kornati Tonija Turčinova zbog zloupotrebe službenog položaja.
Turčinov je, kako su pojasnili, prekršio član 7. c Zakona o sprečavanju sukoba interesa tako što je dopisom Upravnom odjeljenju Šibensko-kninske županije zatražio hitno postupanje u vezi sa slučajem u kojem je lično tražio izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju njegovog imanja u Murteru.

U hitnom nalogu je traženo da se ubrzaju stvari od interesa za opštinu, uglavnom građevinsko zemljište, među kojima je bilo i njegovo. Po hitnom nalogu, dozvola mu je izdata 09.2.2022.
Komisija je predmet otvorila po službenoj dužnosti na osnovu medijskih izvještaja, nakon čega su zatražili informacije od opštine i županije.
“Kartica slična mojoj”
Turčinov je u aprilu 2019. platio u javnoj kući u Austriji službenom karticom opštine Murter. U austrijskom klubu “La Kokote” potrošio je 1.560 evra iz budžeta.

On je tvrdio da je greškom iskoristio karticu u klubu jer je slična njegovoj privatnoj kartici, i da je lično pokrio troškove smještaja opštinske delegacije u hotelu u Klagenfurtu kako bi nadoknadio štetu Opštini.

Hotel je Telegramu osporio autentičnost računa, pa je portal objavio da je Turčinov falsifikovao račun za troškove u hotelu kako bi prikrio troškove javne kuće.

On je nakon izbijanja afere najavio da podnosi ostavku na funkciju odbornika u Županijskoj skupštini, ali i da će, uz podršku kolega i sugrađana, nastaviti da radi na projektima koje je započeo u Opštini Murter – Kornati.
Drugim riječima, ostao je načelnik.

Protiv Turčinova je u decembru prošle godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica za krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i podstrekavanje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica je podignuta i protiv preduzetnika Tomislava Pešića, koji se sumnjiči da je podsticao Turčinova na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, piše Indeks.

Nastavi čitati

Region

NA SNAGU STUPA NOVO PRAVILO! I vozačima iz BiH mogu biti oduzeta vozila

Nova saobraćajna pravila u Srbiji, prema kojim policija može oduzimati vozila, odnose se i na vozače iz BiH, te automobile registrovane u BiH.

– Mjera oduzimanja vozila primjenjuje se i na strane državljane i na vozila registrovana u inostranstvu, budući da se u bazama podataka evidentiraju i prekršaji koje čine strani državljani – rečeno je za Nezavisne novine iz MUP-a Srbije.

Podsjetimo, odnedavno su u Srbiji na snazi novi saobraćajni propisi.

Policija, može privremeno da oduzme vozilo onima koji počine težak prekršaj i to ako su u prethodne dvije godine već dobili presude Prekršajnog suda.

Nezavisne

Nastavi čitati

Region

STRAVIČNO UBISTVO STEFANA SAVIĆA! Imao peko 15 uboda po tijelu, LJEKARI U ŠOKU

Stefan Savić (23), MMA borac kog su u noći između subote i nedelje na Dorćolu ubili Vasilije Gačević (23) i Marko Daničić (23), bio je bukvalno iskasapljen, sa više od 15 uboda po tijelu.

Ubice su, kobne noći sačekale Savića ispred kluba i odmah počele da ga ubadaju, pa je Stefan ranjen počeo da bježi, ali Gačević i Daničić su ga sustigli na uglu Dobračine i Dunavske ulice, oborili ga na trotoaru i zvjerski dokrajčili.

Ljekari u šoku
Dobro obaviješten izvor medija kaže da će u obdukcionom nalazu, koji još nije dostavljen tužilaštvu i porodici, biti precizno navedene sve povrede koje je zadobio Savić, ali da su ljekari i inspektori bili šokirani kad su vidjeli šta su ubice uradile nesrećnom Stefanu.

– Bio je izboden i isječen po cijelom tijelu, sigurno više od 15 puta, a kobni ubod je, kako se pretpostavlja, bio ispod pazuha sa desne strane. Takođe, imao je jezive povrede od batina po tijelu i glavi u vidu hematoma i modrica, pošto su ga krvnici brutalno tukli i ubadali skoro cijeli minut, što se i vidi na snimku zločina – kazao je izvor.

Stefanov djed Radoš Savić rekao nam je da nije vidio obdukcioni nalaz, ali da je sasvim moguće da je njegov unuk zadobio veliki broj uboda nožem, piše Informer.

– Ubice su ga čekale ispred kluba na Dorćolu, jer im je neko dojavio da se moj Stefan tamo nalazi. Čim je izašao iz lokala, ubice su Stefana počele da ubadaju, pa je on ranjen počeo da bježi od njih niz Dobračinu ulicu, dok ga nisu sustigli na raskrsnici i dokrajčili. Zato i vjerujem da je imao veliki broj povreda. Stefanovom ocu nisu dali da vide sve te rane na tijelu njegovog sina u mrtvačnici. Sad čekaju izvještaj sa obdukcije – kazao je Radoš.

Inače, Radoš je prekjuče, na dan Stefanove sahrane, pojasnio je da se njegov unuk prije dvije godine zakačio sa Gačevićem i Daničićem, jer su mu ova dvojica napali druga, bacili ga u Dunav i urinirali po njemu.

– Stefan je tada potrčao da izvuče druga iz vode, a ova dvojica mu nisu dala i onda se on potukao sa njima i jednom je povredio vilicu – rekao je Radoš.

Govoreći o noći kad je izgubio unuka, on kaže da je Stefan bio u lokalu sa nekim društvom i da su tamo bili i neki ljudi koji su poznavali Gačevića i Daničića.

– Mog unuka su navukli te noći, tamo je bila neka djevojka sa drugom, moguće je da su oni dojavili ubicama da je Stefan u tom lokalu… Kad je moj unuk izašao iz kluba, vidio je ove krvnike i onda je nastalo to što je nastalo… Stefan nikada nije bio problematičan i jedini sukob mu je bio taj od prije dvije godine, kad je branio tog druga – ističe Radoš.

Raspisana potraga
Podsjetimo, pripadnici MUP-a u Beogradu identifikovali su dvojicu osumnjičenih za ubistvo Stefana Savića, Marka Daničića (23) i Vasilija Gačevića (23) i za njima se i dalje traga.

Informer

Nastavi čitati

Aktuelno