Connect with us

Region

TRAGEDIJA U SLOVENIJI: U naletu putničkog voza poginuli radnici iz Teslića

Dvojica radnika Slovenačkih željeznica su juče ujutro poginuli, a četiri teško povrijeđena kada ih je na pruzi kod Postojne, u Sloveniji, udario putnički voz.

Incident se dogodio na željezničkom prelazu Rakitnik u blizini grada Postojna kada su radnici radili na održavanju pruge.

Kako nezvanično saznaje portal Čečava u nesreći su poginuli radnici koji dolaze iz sela opštine Teslić.

Poginuli su Novo Ilić rodom iz Čečave i Branko Bogdanić iz Rastuše, prenosi ovaj portal. Oba su sa porodicama bili nastanjeni u Sloveniji.

Kako je medijima objasnio direktor infrastrukture u Slovenačkim željeznicama(SŽ) Matjaž Kranjc, još dva zaposlena su zadobila teške povrede, dok pet preostalih radnika nije povrijeđeno. Uzrok nesreće još uvek istražuju, ali prema prvim informacijama, radnici nisu bili obaviješteni o dolasku voza. Saobraćaj na toj pruzi je pušten nešto poslije 17 sati, saopštili su iz SŽ.

Prema prvim informacijama, jedan od povrijeđenih radnika je Zoran Đukanović iz teslićkog sela Ukrinice, koji nije životno ugrožen. Postoje naznake da je i drugi povrijeđeni radnik sa ovih prostora. Inače, u grupi koja je radila na pruzi, gotovo svi radnici su rodom iz Čečave, Rastuše ili Ukrinice.

Slovenačke željeznice su povodom stravične nesreće sazvale konferenciju za novinare.

Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture u SŽ, je na početku izrazio iskreno saučešće porodicama i kolegama nastradalih.

Objasnio je da je radna grupa na pruzi između Postojne i Prestranka prijavljena u 7.40. Prema riječima SŽ, radnici mogu da obavljaju posao u intervalima između željezničkog saobraćaja.

Oko 9.20, u njih je udario putnički voz koji je išao iz Ljubljane za Sežanu.

Grupa o dolasku voza, prema našim prvim informacijama, nije bila obavještena – rekao je Kranjc.

Dodao je da će se sprovesti istraga protokola signalizacije bezbjednosnih uređaja i razgovora GSMR-sistema, gdje su razgovori snimljeni.

Nesumnjivo ćemo otkriti šta je pošlo po zlu, što je dovelo do ovog tragičnog događaja, – obećao je Kranjc.

Dušan Mes, generalni direktor SŽ, takođe je rekao da se uzrok nesreće još uvek istražuje.

U ovom trenutku bilo bi teško dati neke konačne zaključke, jer je potrebno slušati snimke izvedenih protokola. Na osnovu toga ćemo u narednim danima moći utvrditi zašto se dogodila nesreća. Na terenu su sve istražne službe, pored istražitelja takođe i naši istražitelji. Na terenu je i pet radnika koji pružaju psihosocijalnu pomoć. Oni pružaju pomoć i radnicima koji su u velikom šoku, ali i porodicama, ako bude potrebno – objasnio je.

Na pruzi je bilo osam zaposlenih, pored radnika i čuvara radne grupe, izvijestila je Policija. Dvije osobe su smrtno stradale na licu mjesta.

Još dvije osobe su zadobile teške povrede, ali prema informacijama ljekara na terenu, koji je pružio prvu pomoć, nisu bili u životnoj opasnosti. Imaju prelome nogu, ali ništa ozbiljnije, – rečeno je medijima.

Ostali su se izvukli sa nekoliko ogrebotina, bez drugih povreda. Od putnika u vozu, niko nije povrijeđen, ali je i njima ponuđena psihosocijalna pomoć.

Region

Ministar policije iznio ZASTRAŠUJUĆE DETALJE: Hajrizi bio SPREMAN DA UBIJE JOŠ NEKOG, ne samo policajce

Dva dana smo ga pratili na kamerama, prvo je ukrao bicikl. Bio je spreman da ubije još nekog, a ne samo policajce.

Izjavio je to Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, nakon što je stigao u Loznicu gdje je policija u razmjeni vatre likvidirala Fatona Hajrizija, osumnjičenog da je jednog policajca ubio, a drugog ranio.

“To su bile dvije neprospavane noći za sve nas. Bile su angažovane sve linije, policijske stanice, SAJ, helikopterske stanice, uprave granične policije… Bilo je uključeno 400 ljudi. Doveli smo vas ovdje da vidite kako to izgleda. Pucao je, policija ga je likvidirala, nije bilo moguće da se preda. Riječ je o surovom i ogrezlom kriminalcu, ovo mu je peto ili šesto ubistvo. Time smo se riješili ne samo albanskog terorizma, već i međunarodnih slučajeva. Nećemo imati ni prema kome milost, policijac je izgubio život na dužnosti, svi su bili u strahu, ubio bi još nekoga”, izjavio je Dačić.

Ministar policije iznio je još jedan detalj.

“Fatonov brat je lagao da mu je ovaj ukrao dokumenta, on mu ih je poslao u Srbiju. Tražićemo da se iz Njemačke izruči Artan Hajrizi, brat ubice”, rekao je Dačić. Podsjetimo, Faton Hajrizi se sumnjiči da je ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio Vjekoslava I.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ, ŠOLC I EU OTVORENO O “JADRU”: Srbija će zbog litijuma zauzeti centralno mjesto u evropskoj ekonomiji

Njemački kancelar Olaf Šolc prisustvuje Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu gdje se razmatraju planovi o budućoj eksploataciji sirovina za litijum u Srbiji. Njemačka i EU otvoreno podržale projekat.

Potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će Srbija zauzeti centralno mjesto u najvažnijim strateškim lancima vrijednosti.

On je rekao da će “19. jul ući u knjige istorije kao veliki dan za ekonmiju Srbije, zato što danas Srbija postaje zemlja koja pravi korake naprijed da zauzme centralno mjesto u evropskoj ekonomiji.”

Kako je naveo, “Srbija će zbog tog projekta napredovati i postati jako važna zemlja i istakao da će ovim projektom ojačati srpska privreda”.

Šolc: Ima dosta razloga za projekat Jadar
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta sirovina koji su uključeni u projekat iskorišćavanja mineralnih sirovina i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji.

“Ovo je važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar. Veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće i zahvalio bih se na zalaganjima za angažovanje, na marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se sastanemo danas i da možemo razgovarati”, rekao je Šolc.

Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

“On stvara nove potencijale lanca vrednosti, obezbeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mesta, ne samo kada je reč o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije ugljen – dioksida. Dakle, reč je o prekretnici za mobilnost u budućnosti”, rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Prema njegovim rečima, ključno je da se unapredi električna mobilnost, a litijum je nezamenjiva sirovina za tako nešto.

“Litijum nam je potreban, i to je prva poruka za tranziciju mobilnosti. Baterije su ključne kada je reč o električnoj mobilnosti i u tome. Litijum igra veoma važnu ulogu, kao što je do sada igrala nafta. Mi međutim ne sagorevamo ovu sirovinu, nego ćemo je koristiti za dugotrajnu budućnost”, istakao je nemački kancelar.

Naveo je da je ovde reč o cirkularnoj ekonomiji, što između ostalog znači da ono što se kopa iz zemlje se koristi više puta.

Istakao je da se rudarstvom pokreće cirkularna ekonomija i da Srbija igra ključnu ulogu u tome kao “naš partner u Evropi”.

“Važno je da se pridržimo najviših standarda zaštite životne sredine tamo gde se dešava rudarstvo. To je važno za sve nas, ali i za budućnost i za životnu sredinu u kojoj želimo svi da živimo. Nismo tu samo da damo podsticaj, nego ćemo biti celo vreme partner za sprovođenje ekoloških prihvatljivih rešenja koristeći naših znanja inženjera u rudarstvu”, poručio je Šolc na Samitu.

On je rekao da je neophodna nova perspektiva i način na koji se posmatraju stvari i da će primer Srbije ohrabriti i sve druge da krenu istim putem.

Šolc je istakao da podržava rudarstvo u Nemačkoj, Evropskoj uniji i velikom broju zemalja sveta, ali da se to realizuje na način da i te zemlje u kojima se vrši rudarstvo profitiraju na poseban način.

Nemački kancelar je poručio i da, kada je reč o perspektivi država Zapadnog Balkana u odnosu na EU, Nemačka želi da se ona istvari brzo i da sve te države pripadaju EU.

“Mi ćemo svim snagama podržati taj proces sa svim političkim aktivnostima, velikim procesom, drugim stvarima, ali velikom rešenošću da spojimo Evropu na taj način”, istakao je Šolc.

Nastavi čitati

Region

ŠOLC U BEOGRADU: Danas sastanak sa Vučićem, evo koja pitanja će biti na stolu

Njemački kancelar Olaf Šolc doputovao je sinoć u posetu Beogradu, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prilikom ulaska u vazdušni prostor Srbije, Šolcov avion su dočekala dva lovačka para aviona MiG-29 RV i PVO Vojske Srbije, a za doček njemačkog kancelara i delegacije na aerodromu je postavljen crveni tepih i počasni vod Garde Vojske Srbije.

U čast dolaska Šolca, na više mjesta u Beogradu, duž puteva i ulica postavljene su njemačke zastavice.

Vučić se juče susreo sa Šolcom na otvaranju četvrtog Samita Evropske političke zajednice u Londonu.

Vučić je najavio da će danas imati bilateralni sastanak sa Šolcom u Beogradu i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, političkim odnosima, razvoju naše ekonomije, kao i da će sa EU biti potpisan memorandum o razumijevanju u vezi sa mineralnim sirovinama, prenopsi Tanjug.

Vučić je novinarima u Londonu rekao da će biti riječi i o Agendi rasta i reformskom planu, kao i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu.

Predsjednik je u srijedu izjavio da će biti potpisan Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, kao i Pismo o namjerama da se u Srbiji formira cio vrijednosni lanac.

Vučić je naveo da će u ime Evropske komisije ugovor sa predstavnicima Vlade Srbije potpisati potpredsjednik Evropske komisije Maroš Ševčovič.

Najavio je da u Beograd doći i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, predstavnici KFV-a, predstavnici Italijanske razvojne banke, kao i predstavnici Mercedes-Benca.

Nastavi čitati

Aktuelno