Connect with us

Hronika

Tri godine robije zbog droge koju je sa partnerima prodavao i putem društvenih mreža

Danijel Kuzmanović iz Šamca osuđen je na tri godine zatvora zbog trgovine drogom kao saizvršilac sa još dvije osobe.

Presudu je donio Okružni sud u Doboju za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Prema presudi sa još dvije osobe lani od 1. jula godine do 19. septembra na području Šamca i okoline nabavljali su i držali radi prodaje marihuanu, heroin i kokain, ekstazi…

Navodi se da su u cilju preprodaje droge kontaktirali međusobno, ali i sa trećim licima, sastajući se lično ili su se dogovarali telefonski, SMS porukama i putem društvenih mreža na internetu.

“D.K. i G.Š. nabavljali su heroin od Ž.S., dok je D.K. marihuanu nabavljao od njemu poznatih lica da bi potom drogu koju su na taj način nabavili dalje prodavali N. I., M.B., B.P., D.M. i V.Đ.”, navodi se u presudi.

U presudi se takođe navodi da je lani 23. jula šamačka policija zaustavila moped kojim je upravljao optuženi, a kod njega je pronađena droga i digitalna džepna vaga kao i tri medicinske igle sa dvije šprice.

Dodaje se i da su 20 dana kasnije SMS porukama dogovorili da G.Š. ode po heroin kod Ž.S. i da dio donese optuženom. Potom su istog dana u blizini pružnog prelaza šamački policajci zaustavili i kontrolisali sitroen kojim je u upravljao G.Š. i kod njega je pronađeno 2,11 grama heroina, 55 komada tableta tramadol, devet komada tableta lyrica, 12 medicinskih šprica sa iglama, limenka i kesica limuntosa.

U pretresima kod G.Š. i Ž.S. je pronađena određena količina droge, dok je prilikom pretresanja kuće i pomoćnih prostorija optuženog u Šamcu između ostalog pronađeni predmeti sa tragovima heroina.

“Dakle, neovlašteno su prodavali, radi prodaje kupovali, držali i prenosili supstance koje su proglašene za opojne droge, a djelo je izvršeno od strane više lica,  čime je optuženi D.K. zajedno sa Ž.S. i G.Š. pod tačkom 1. kao saizvršilac počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, stoji u presudi.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 19. septembra 2022. godine, a sud mu je produžio pritvor koji po ovom rješenju može trajati do pravosnažnosti presude i to najduže dok ne protekne vrijeme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Oduzet mu je mobilni Iphone, te droga koja je preostala nakon vještačenja i to: 9,2 grama biljnog materijala, vaga, 1,2 grama biljnog materijala, limenka, 0,4 grama braon materije.

Optuženi je dužan nadoknaditi troškove krivičnog postupka od 250 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude.

(Nezavisne novine)

Hronika

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO NA MANJAČI sproveden u Okružno javno tužilaštvo (VIDEO)

Osumnjičeni D.R., za ubistvo na Manjači, sproveden je u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

“Preduzimanjem operativnih mjera i radnji, nakon izvršenog uviđaja u mjestu Kola, grad Banjaluka, gdje je juče oko 06.35 časova u blizini osnovne škole pronađeno beživotno tijelo lica R.V. iz Banjaluke, policijski službenici su došli do saznanja da je lice D.R. upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta nanijelo povrede licu R.V. uslijed kojih je isti preminuo”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Ističu da je na osnovu naredbe dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u Banjaluci u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske izvršena obdukcija, kojom prilikom je utvrđeno da je smrt lica R.V. nastupila nasilnim putem, kao posljedica više nanesenih udaraca tupim predmetom u predjelu glave.

“Na osnovu naredbe sudije Okružnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, 19.04.2024. godine izvršeni su pretresi stana i vozila koje koristi lice D.R., kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela”, dodaje u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

UHAPŠEN ZENIČANIN koji je na Fejsbuku prijetio džihadom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče u Zenici uhapsili Edina Podgoru koji je na Fejsbuku prijetio da će “ubijati nevjernike i neprijatelje muslimana”.

Iz Sipe je saopšteno da su postupajući po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine na području Zenice realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stari na dvije lokacije i uhapsili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Terorizam” provision Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

“Nakon lišenja lice je sprovedeno u prostorije SIPA radio kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu lica će se odrediti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i to dva mobilana telefona, nož i pištolj za koji se sumnja da je koristio na snimku, a za koji je na licu mjesta utvrđeno da se u stvari ne radi o pravom vatrenom oružju”, navodi se u saopštenju Sipe.

Pojašnjeno je da je prema prikupljenim saznanjima uhapšeni na svom Fejsbuk profilu “objavio video snimak na kojem se isti nalazi, te predstavlja kao Edin Podgora i govori da je krenuo ubijati nevjernike i čifute, te neprijatelje muslimana i govori da će ubijati nožem koji se vidi na videu, kao i pištoljem nepoznate make”.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji sa Obavještajno bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova ZE-DO kantona.

Nastavi čitati

Hronika

Obilježavanje 32 godine od ZLOČINA U DOBROVOLJAČKOJ

U Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu danas će biti obilježene 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici koji su nad pripadnicima JNA počinile muslimanske paravojne formacije.

Programom obilježavanja u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih rativa, u 10.00 časova u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima na području opštine Istočno Novo Sarajevo biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

U 10.40 časova predviđen je polazak autobusa u Dobrovoljačku ulicu /današnja Ulica Hamdije Kreševljakovića/, gdje je u 11.00 časova predviđena mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen.

Povratak u Istočno Sarajevo predviđen je u 11.50 časova.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske Damjan Škipina, Vukota Govedarica i Aco Stanišić.

Program obilježavanja biće realizovan uz prisustvo zvaničnika Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva grada Istočno Sarajevo, gradskih i susjednih opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA i preživjelih učesnika, predstavnika Trećeg pješadiskog /Republika Srpska/ puka, predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te gradskih i opštinskih udruženja građana, prenosi Srna.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i “Zelenih beretki”, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Slučaj “Dobrovoljačka”, kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

U Sudu BiH 27. oktobra 2022. godine počelo je dva puta odgađano suđenje članu ratnog Predsedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine počinjene nad pripadnicima JNA 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Nastavi čitati

Aktuelno