Connect with us

Društvo

UMJESTO KAZNE ĐOKIĆ IM DAO LICENCU! Eksploatacija na ležištu Crna dolina kod Prijedora

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izdao je licencu za izvođenje rudarskih radova firmi “Nemetali” iz Prijedora nakon što je CAPITAL otkrio da ta firma bez licence, ali i bez ugovora o koncesiji godinama vrši eksploataciju gline na ležištu Crna dolina kod Prijedora.

Posebno interesantno je da je Rješenje o ispunjenju uslova za izdavanje licence firmi “Nemetali” resorni ministar donio 27. oktobra, tačno na dan kada je CAPITAL objavio tekst, a to Rješenje objavljeno je tek u današnjem izdanju Službenog glasnika RS.

“Utvrđuje se da “Nemetali” a.d. ispunjava uslove za izdavanje licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji nemetaličnih mineralnih sirovina koje se koriste za dobijanje građevinskog materijala. Licenca važi od 27. oktobra 2022. do 27. oktobra 2026. godine, a provjera ispunjenosti uslova na osnovu kojih je izdata vršiće se u skladu sa odredbama Zakona o rudarstvu”, navodi se u rješenju.
Interesantno je i da iz Ministarstva energetike i rudarstva nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili 21. oktobra, dakle šest dana prije objave teksta i isto toliko dana prije nego što je ministar Đokić donio navedeno rješenje na čiji nedostatak smo ukazali u našem tekstu.

Nismo dobili odgovore na osnovu čega se vrši eksploatacija gline na lokalitetu Crna dolina s obzirom na to da se ta lokacija ne nalazi u javno dostupnom Katastru eksploatacionih polja.

Iz ovog ministarstva nisu odgovorili ni na pitanja da li preduzeće “Nemetali” posjeduje licencu za eksploataciju mineralnih sirovina, kao ni na pitanje na osnovu čega to preduzeće vrši eksploataciju gline na lokalitetu Crna dolina.
Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je republički rudarski inspektor 24. avgusta ove godine izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu u firmi “Nemetali” i naredio da u roku od 90 dana obezbijedi ugovor o koncesiji za eksploataciju na ležištu Crna dolina.

U odgovorima na naša pitanja, Inspektorat RS je naveo da „Nemetali“ obavljaju eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina na osnovu rješenja Ministarstva energetike i rudarstva RS od 20. januara 1999. godine.

U konfuznim odgovorima je navedeno da ta firma ne posjeduje odgovarajuću licencu, te da iz tog razloga rudarske radove na ležištu Crna dolina izvodi privredno društvo „Bentonit“ iz Šipova, čiji vlasnik Adam Vitarigov je, slučajno li ne, ujedno i većinski vlasnik “Nemetala”.

CAPITAL

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno