Connect with us

Društvo

Velik broj zaposlenih u opštinama u Srpskoj najveća kočnica

Ukupna ocjena razvijenosti lokalnih zajednica u Srpskoj je nezadovoljavajuća, jer se veći dio opština i to čak njih 55,56 odsto nalazi u kategoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.

U nacrtu strateške platforme za razvoj lokalne samouprave u RS za period od 2022. do 2028. godine, koji je skrojilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, navedeno je da je skoro jedna trećina, tačnije 31,75 odsto opština smješteno u kategoriji izrazito nerazvijenih.

Na kraju kada se sve podvuče ostaje da od 64 lokalne zajednice u Srpskoj svega 44,44 odsto zauzima mjesto u kategorijama razvijenih i srednje razvijenih.

U istom dokumentu navedena su četiri goruća problema koji opterećuju funkcionisanje gradova i opština. Na prvom mjestu nalazi se veliki broj zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama, a na drugom neslaganja na relaciji skupština i gradonačelnik, odnosno načelnik opštine.

Osim toga naglašeno je i da je posljedice na rad jedinica lokalne samouprave ostavila i pandemija virusa korona, ali i da je loše i nikakvo upravljanje nekretninama u samim opštinama i gradovima.

Zbog svih tih problema jedinicima lokalne samouprave predloženi su strateški ciljevi kojima treba da se posvete u idućem periodu, a na prvom mjestu je unapređenje položaja i obim ostvarivanja nadležnosti lokalne samouprave u sistemu vlasti u Republici Srpskoj.

Nerazvijene: Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo

Izrazito nerazvijene: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići

Takođe opštine i gradovi na putu razvoja treba da unaprijede i sistem finansiranja lokalne samouprave, ali i poboljšaju upravljanje, organizaciju i kapacitete lokalnih uprava, preduzeća i ustanova u njihovoj nadležnosti. Takođe kvalitet i dostupnost usluga u nadležnosti samih gradova i opština treba da bude daleko bolji nego što je to u današnje vrijeme. Predsjednik Saveza opština i gradova u RS Ljubiša Ćosić rekao je da je potrebno domaćinski upravljati gradovima i opštinama u Srpskoj.

– Na takav način sve lokalne zajednice biće na putu razvoja. Pored toga treba da prate i donose mjere iz pronatalitetne i demografske politike, jer na taj način pospješuju svoj razvoj. Naravno da je sa druge strane potrebna i pomoć nadležnih institucija Srpske – rekao je Ćosić i dodao da je pandemija virusa korona poljuljala planove svim lokalnim zajednicama u Srpskoj, ali da je većina problema stavljena pod kontrolu.

Podvukao je da su opštine i gradovi u Srpskoj sada opterećeni novim problemima zbog dešavanja u svijetu pa se tako dešavalo prethodnih mjeseci da se na tendere koje raspisuju lokalne zajednice malo ko od firmi prijavi zbog rasta cijena građevinskog materijala i neizvjesnosti na tržištu.

– Investicioni ciklus je usporen, a pojedine projekte gradske i opštinske vlasti odgađaju – rekao je Ćosić i dodao da je sa druge strane inflacija pogurala prihode u budžetima lokalnih zajednica.

U skladu sa tim Ćosić je podvukao da će odmah nakon oktobarskih izbora ponovo na dnevni red staviti pitanje raspodjele prihoda od PDV-a lokalnim zajednicama, jer smatraju da posebno manje opštine treba da dobiju više novca od tog poreza.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Društvo

ZEMLJOTRES KOD MOSTARA! Kratko ali jako

BiH je pogodio zemljotres.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Aktuelno