Connect with us

Društvo

VIDOVIĆ O FINANSISKOJ STABILNOSTI SRPSKE! “Rebalans budžeta neophodan zbog rasta prihoda i ušteda”

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u intervjuu da će Republika Srpska i dalje održavati finansijsku stabilnost, te istakla da će biti usvojen rebalans budžeta jer su direktni prihodi značajnije rasli nego što je planirano, a ostvareno je dosta ušteda na troškovnoj strani.

– Rebalans budžeta će se donositi. Procijenićemo da li će to biti septembar ili oktobar, ali sigurno će biti donesen – naglasila je Vidovićeva za Srnu.

Ona je navela da je rebalans budžeta potreban jer direktni prihodi imaju značajniji rast nego što je planirano, ima dosta ušteda na troškovnoj strani, a indirektni prihodi su niži od planiranih.

Vidovićeva je rekla da će se sigurno na kraju godine pokazati manji deficit nego što je planiran.
Vidovićeva je istakla da Republika Srpska uspijeva održati fiskalnu stabilnost,te navela da se uredno isplaćuju plate, penzije, socijalna davanja i sve ostalo što je poterebno iz budžeta. Ona je rekla da će se takvo stanje održati do kraja ove godine, ali i u narednom periodu.
– U ovoj godini otplatili smo mnogo više duga nego što smo se zadužili. Zadužili smo se oko 380 miliona KM, a otplatili smo više od 750 miliona KM dugova – precizirala je Vidovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska definitivno ima problem zbog sankcija koje postoje, ali nisu nigdje javno objavljene.

– Nelegalni i nelegitimni takozvani visoki predstavnik poziva da investitori ne dolaze, jer navodno nije naša imovina, pa nemamo čime garantovati, kao i da se u nekim stranim ambasadama preisiptuju banke koje nas finansiraju. To su sve otežavajuće okolnosti za Republiku Srpsku. Bez obzira na sve to, održaćemo fiskalnu stabilnost – poručila je Vidovićeva

STANJE DUGA U DONOSU NA BDP DALEKO MANJE NEGO KRAЈEM 2022. GODINE

Ona je navela da je stanje duga Republike Srpske u odnosu na bruto domaći proizvod /BDP/ sada daleko manje nego na kraju prošle godine jer je više sredstava vraćeno nego što je zaduženo.

– Stanje javnog duga je oko 33 odsto od BDP-a, a ukupnog duga blizu 40 odsto od BDP-a. Na kraju ove godine očekujemo da će ti procenti biti još manji, što znači da Republika Srpska apsolutno nije prezadužena – istakla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da javni dug, prema zakonu, može ići do 55 odsto BDP-a, a da je taj odnos sada 33 odsto, kao i da je zakonski određeno da ukupan dug može ići do 60 odsto BDP-a, a sadašnji nivo je ispod 40 odsto.

Vidovićeva naglasila da se vodi briga u vezi sa zaduženjem Republike Srpske i da se neće dozvoliti ni da se dođe blizu zakonske granice, a kamoli da se ona pređe.

– Mi smo mala ekonomija i na nas utiču mnoge stvari iz okruženja. Uvijek moramo biti u oprezu da ne premašimo dug koji možemo da vraćamo – izjavila je Vidovićeva.

Ministarka finansija Republike Srpske navela je da stopa rasta prihoda od indirektnih poreza sada nešto veća nego na početku godine, kada je bilo daleko manje i od plana na nivou BiH. Vidovićeva je podsjetila da je Republika Srpska dobila veći koeficijent raspodjele prihoda od tih vrsta poreza.

– Od 1. jula ove godine, prema analizi koju je napravila Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, mi bismo trebali imati koeficijet raspodjele od 34,44 odsto. Takva odluka se ne može donijeti, jer još nije izabran ministar finansija u Savjetu ministara – napomenula je Vidovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska i dalje dobija sredstva po koeficijentu raspodjele od 33,35 odsto, nižem od onog kojeg treba imati, zbog čega Srpska već gubi i dio sredstava od prihoda od indirektnih poreza, ali i dio novca od poravnanja za prvo tromjesječje.

– Računamo da ćemo, ako ovako ostane, /do kraja godine/ izgubiti oko 60 miliona KM. Očekujemo imenovanje novog ministra finansija u Savjetu ministara, kako bi mogla da se održi sjednica Upravnog odbora UIO na kojoj će se donijeti odluka o novim koeficijentima raspodjele – izjavila je Vidović.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno