Connect with us

Politika

VIŠKOVIĆ PRELOMIO! Biće sankcionisan SVAKI POKUŠAJ neodgovornog podizanja cijena

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će u velikoj mjeri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele da ovu situaciju iskoriste za bogaćenje.

– Smatram da su cijene nekih od životnih namirnica neopravdano visoke i da nema nijednog razloga zbog čega bi do toga trebalo da dođe – rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.
Višković je napomenuo da je izdao nalog da se stave na raspolaganje svi kapaciteti Inspektorata Srpske i pojača kontrola osnovnih životnih namirnica, a da će trgovci, kod kojih bude utvrđeno neosnovano povećanje prodajnih marži, biti suočeni sa rigoroznijim sankcijama.

On je naveo da će svi kapaciteti Inspektorata biti uključeni kako bi se vidjelo da li je opravdano da je cijena pojedinih životnih namirnica ona koju danas imaju.

– Dao sam nalog da inspekcija Republike Srpske u narednim danima malo ozbiljnije iskontroliše prije svega maloprodajne cijene osnovnim životnih namirnica u svim objektima gdje se ta roba prodaje, kako bi ispoštovali naredbe Vlade Republike Srpske vezane za marže, cijene, jer imam osjećaj da osnovne životne namirnice poskupljuju i mimo onoga kako bi trebalo da se dešava – pojasnio je Višković.

Višković je podsjetio da je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da su se dogovorili kako reagovati i da su te mjere koncipirane.

– To je odgovor na rastuću inflaciju i pomoć najugroženijim kategorijama u našem društvu i to rade sve zemlje u skladu sa svojim mogućnostima da bi zaštitile najugroženije stanovništvo od divljanja određenih cijena – rekao je Višković i dodao da je razgovarao i sa ministrom trgovine i turizma i direktorom Inspektorata Republike Srpske.

Višković je rekao da se ovih dana najavljuje i poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda, a da je odgovor na to povećanje cijene na berzama u Mađarskoj što, kako je rekao, nije tačno ili su te cijene neznatno povećane.

On je dodao da je u Srpskoj ove godine proizvedeno 200.000 tona pšenice i da je to dovoljno da prehrani njeno stanovništvo dvije godine.

– Učestvovali smo i u otkupu te pšenice i ponudili otkupnu cijenu koja je u tom momentu bila povoljnija nego što je bila u Srbiji – istakao je Višković.

On je dodao da je potom dobio objašnjenje da kvalitet domaće pšenice nije na zadovoljavajućem nivou, što smatra neprihvatljivim.

– Da li to neko hoće da kaže da sva pšenica proizvedena u Republici Srpskoj nije za ljudsku upotrebu, nego samo za stočnu hranu? Mogu prihvatiti uslovno rečeno da je to 30 odsto, ali da 100 odsto ne zadovoljava kvalitet 200.000 tona pšenice za ljudsku upotrebu, to zaista ne mogu prihvatiti – naglasio je Višković.

Premijer Srpske je istakao da se ne miri sa tim stvarima i da je stoga nalog dao da se sve pregleda, da organizuju sastanke sa pekarima, mlinarima i da se ponudi kvalitetna i stručna analiza zbog čega se najavljuje povećanje cijena.

On je pozvao trgovce, mlinare i pekare da razgovaraju, jer udar na Republiku Srpsku moraju svi zajedno da podijele i podnesu.

Kao najbolji primjer je naveo situaciju sa peletom, gdje su cijena i marža zauzdani sto odsto, a onda, kako je rekao, kada se ograniči cijena kažu da im nije problem i traže dogovar oko kvota za izvoz.

– Razgovaraćemo i oko kvota za izvoz, ali prije toga treba da se podmiri domaće tržište po cijenama koje su ograničene. Mi samo radimo svoj posao i ovo nije nikakva odmazda, nasrtaj ili kontrola nekih inspekcijskih organa nego samo želimo da se odluke Vlade i uredbe poštuju, da se poštuju marže – pojasnio je Višković.

On je zapitao da li postoji objašnjenje i obrazloženje zašto je ulje u jednom momentu bilo šest i po ili sedam maraka, pa se vratila cijena na četiri marke u maloprodaji.

Višković je upozorio da se maloprodajna cijena ne formira na osnovu pretpostavki nego na osnovu nabavne cijene i marže, te da će za manje prekršaje vjerovatno biti manja kazna, a tamo gdje su veći prekršaji veća kazna.

(Srna)

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno