Connect with us

Region

VUČIĆ: Hrvati imaju odličnu vojsku, A MI MALO BOLJU!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obilaska Sajma naoružanja Idex u Abu Dabiju prošao i pored hrvatskog štanda i tom prilikom ocijenio da Hrvati imaju odličnu vojsku, a da je posao Srbije da ima malo bolju.

– Hrvati imaju odličnu vojsku i odličnu vojnu industriju i ja to poštujem… A mi malo bolju. Imali su jednu od najboljih fabrika u bivsoj Jugosalviji, Đakovo je nekada bila najbolja fabrika. Imaju izvrsnu vojsku i mnogo ulažu, a naše je da ne budemo slabiji – rekao je Vučić koji je istovremeno pozdravio predstavnike na hrvatskom štandu.

On je dodao da ako Srbija bude modernizovala svoju namjensku industriju, koja proizvodi granate, mine, municiju, biće neprevaziđena u cijeloj jugoistočnoj Evropi, jer je potražnja velika.

– Pred nama su ulaganja u fabrike u Čačku, Užicu, Valjevu, Kragujevcu, Trsteniku, Bariču, Priboju, Zemunu… – naveo je Vučić i naveo da je Srbija imala jaku industriju, ali da se nije modernizovala na vrijeme, i da sada mora da se vrati i uhvati korak.

On je ocijenio i da je mnogo važno to što se radi sa dronovima i Pegazom, što rade privatnici, ali i da oni moraju da uzmu mine iz Krušika.

– Srbija to razvija bolje nego svi u regionu, ali još moramo da usavrsavršavmo da bismo mogli da ubacimo naoružanje vojske, što radi Jugoimport – napomenuo je on.

Glas Srpske/Tanjug

Region

Objavljeno koliki je javni dug Crne Gore

Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,1 milijardu evra, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.480 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 111,75 miliona evra, neto javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,99 milijardi EUR, odnosno 68,84 odsto BDP-a.

Stanje javnog duga u posljednje tri godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i prošle godine nije bilo većih kreditnih zaduženja.

Prema podacima Ministarstva, ukupan državni dug bez depozita na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,03 milijarde evra ili 69,46 odsto BDP-a, a sa depozitima 3,91 milijardu evra ili 67,53 odsto BDP-a.

Spoljni dug iznosio je 3,56 milijardi evra, odnosno 61,37 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 468,76 miliona evra, odnosno 8,09 odsto BDP-a.

U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 38,73 miliona evra, po osnovu ugovora za koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Aktuleno