Connect with us

Politika

VUKOVAR IM BLIŽI OD BRATUNCA: Zašto bošnjački i hrvatski lideri u BiH ne žele odati POČAST SRPSKIM ŽRTVAMA

Nipodaštavanje srpskih žrtava i izbjegavanje bošnjačkih i hrvatskih političara da obiđu stratišta na kojima su u proteklom ratu ubijani Srbi, jedan je od glavnih razloga zbog čega u BiH i dalje nema suštinskog pomirenja.

Inicijativu da članovi Predsjedništva BiH budu ti koji će povući prvi korak, odnosno da srpski, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva zajedno posjećuju najvažnija stratišta sva tri naroda za vrijeme svog mandata u toj instituciji pokrenuo je Mladen Ivanić.

Međutim, inicijativa nije prošla.

Stradanje u Podrinju
Aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, juče je, tako, otišao u Vukovar da oda počast hrvatskim žrtvama u tom gradu.

Denis Bećirović
FOTO: SAMIR JORDAMOVIC/ANADOLIJA

Ne sporeći bilo čije pravo da odaje počast žrtvama bilo gdje i iz bilo kog naroda, sagovornici Srpskainfo ističu da bi, najblaže rečeno, bilo mnogo prikladnije da je Bećirović prvo obišao stratišta koja su mu mnogo bliža, koja se nalaze u BiH i gdje su žrtve zločina bili Srbi.

Oni ističu da su, za razliku od Bećirovića i drugih bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera, brojni najviši zvaničnici Srpske, kao i Srbije, bili u Potočarima, gdje su odali počast bošnjačkim žrtvama.

– Apsolutno nije sporno da svi narodi obilježavaju godišnjice svojim žrtvama, međutim, ovdje je na djelu klasično licemjerstvo budući da u BiH ima ogroman broj stratišta na koje niko nikad nije došao iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Srpske žrtve su marginalizovane, a osim predstavnika ambasada Rusije i Srbije nikad ne vidimo predstavnike Bošnjaka i zapadnih ambasada na tim mjestima. Najbolji primjer takvog odnosa je obilježavanje stradanja Srba u Podrinju, iako je svima jasno da se radi o strašnim zločinima – kaže za Srpskainfo v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić.

Navodi da je nemoguće razgovarati o pomirenju dok svaka žrtva, bez obzira iz kog je naroda, ne bude jednako tretirana i uvažavana.

“Heroji” i “agresori”

– Evidentno je da svih ovih godina bošnjački i hrvatski političari nisu uložili ni minimum truda da se na jednak način odnose prema srpskim žrtvama. Umjesto toga, Denis Bećirović i Željko Komšić zloupotrebljavaju funkciju članova Predsjedništva BiH. Nedavno smo mogli da čujemo Bećirovića kako Atifa Dudakovića, koji je optužen za strašne zločine nad Srbima, naziva herojem, a za Željka Komšića su srpske žrtve iz Jošanice, starci, žene i djeca, agresori – podsjeća Nuždić.

Viktor Nuždić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Milorad Kojić, posebno se osvrnuo na Bećirovićeve poruke u Vukovaru, gdje je kao jedine krivce za rat i zločine prozivao Srbe.

– On (Bećirović) očigledno već u kontinuitetu pokušava da iskoristi svaku priliku da vodi antisrpsku kampanju i propagandu, te da su Srbi jedini zločinci. Kao član Predsjedništva BiH Bećirović to ne bi smio da radi i trebalo bi da uvažava sve žrtve, pa i srpske. Međutim, vidljivo je da su srpske žrtve njemu beznačajne ili ih tretira kao statističku grešku – kaže Kojić za Srpskainfo.

Tvrdi da se takvim postupcima sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH pokazao kao “dokazani srbomrzac”.

– Kroz kampanju koju vodi, Bećirović stvara uslove za formiranje novih generacija onih koji su spremni da ubijaju Srbe, jer svojim izjavama i postupcima šalje poruku da je to dozvoljeno i normalno – zaključuje Kojić.

 

Politika

VIŠKOVIĆ TVRDI “Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, POSVAĐATI poštene poslodavce sa njihovim radnicima”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Vlada izdvojila za privredu 420 miliona KM i sve što je do sada rađeno išlo je u pravcu da se radnicima što je moguće više povećaju plate, te da Vlada ne dozvoljava da najniža plata radnika bude 750 KM, što je prijedlog poslodavaca.
Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Unije poslodavaca Saše Trivića da Vlada svađa radnike i poslodavce, Višković je istakao da je očigledno da jedan broj poslodavaca koristi mehanizam najniže plate tako što svim zaposlenima uplaćuje obaveze za poreze i doprinose prema najnižoj plati i “zato se Trivić zalaže da ostane plata na tom nivou kako bi mogli praviti zloupotrebe”.

Isto tako ne manje važno, Unija udruženja poslodavaca, čiji je predsjednik Trivić, prema zakonu treba da ispregovara najnižu platu sa Savezom sindikata Republike Srpske, dodao je premijer.

“Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, posvađati poštene i časne poslodavce sa njihovim radnicima. Očigledno da oni imaju problema sa svojim zaposlenima, ali to nije problem Vlade već tih poslodavaca”, istakao je Višković.

Premijer Republike Srpske je poručio da je krajnje vrijeme da svako radi svoj dio posla, a ne da dijeli lekcije za vlastiti nerad.

“Kao dokaz da gospodin Trivić jedno priča, a drugo radi, je najnoviji dopis koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske i u kojem stoji da ti isti traže od Vlade da donese odluku da minimalna plata bude 750 maraka”, naglasio je Višković.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ranije je izjavila Srni da smatra da je realan prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata sljedeće godine bude 1.050 KM.

Nastavi čitati

Politika

DODIKOVA ODBRANA PODNOSI ŽALBU! Odbijeno premiještanje procesa u Banjaluku

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijeće danas žalbu Sudu BiH, koji je odbio premještanje procesa protiv Dodika i v.d direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića u nadležni sud u Banjaluku, rekao je Srni advokat Goran Bubić.
Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je prošle sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Govoreći o pravnom osnovu da suđenje bude premješteno u Banjaluku, Bubić je ranije rekao da, prema zakonu, samo za krivično djelo protiv integriteta BiH nije moguće proces prebaciti na sud na čijem području je preduzeta radnja izvršenja.

Pravnici su istakli da Sud BiH ne bi smio već sada imati raspored narednog suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, kako danima stoji na sajtu Suda, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prenosa predmeta.

Tek kada se riješi po žalbi, ako se odbije žalba, može se utvrditi kalendar sljedećih glavnih pretresa, a ne ranije jer se na taj način prejudicira da će Sud odbiti žalbu.

Nastavi čitati

Politika

HELEZ PLANIRA NABAVKU oklopnih vozila, municije i minsko-eksplozivnih sredstava! SVE KOŠTA NEKOLIKO STOTINA MILIONA MARAKA

Oklopna vozila, municija i minsko-eksplozivna sredstva, helikopteri, ali i nova informaciona tehnologija samo su neke od nabavki koje namjerava da realizuje Ministarstvo odbrane BiH u idućim godinama, a za koje planira utrošiti više stotina miliona maraka.

Za sve te nabavke Ministarstvo odbrane BiH skrojilo je odluke i uputilo ih u fazu konsultacija, a nakon toga trebalo bi da se nađu na sjednici Savjeta ministara BiH.

Za nabavku oklopnih vozila Ministarstvo odbrane planira u iduće tri godine da utroši 43,14 miliona maraka, odnosno u idućoj 15 miliona te po 14,07 miliona maraka u naredne dvije godine. Novac za te namjene planiran je iz budžeta institucija BiH, ali i iz donacija.

Kada je riječ o nabavci municije i minsko-eksplozivnih sredstava za popunu rezervi Oružanih snaga (OS) nadležno ministarstvo do 2033. godine planira da utroši 156,22 miliona maraka.

– Razlog za donošenje ove odluke jeste podizanje stepena borbene spremnosti OS kroz revitalizaciju neiskorištenih resursa i potencijala BiH te njihovo stavljanje u funkciju izgradnje obrambenih sposobnosti – navedeno je u obrazloženju odluke, u kojoj stoji da će se novac za te namjene obezbijediti iz budžeta institucija BiH.

Takođe, spremljena je i izmijenjena odluka nabavke helikoptera, a u istoj je navedeno da je generalnom sekretaru Savjeta ministara upućen prijedlog odluke o odobravanju novca iz tekuće rezerve budžeta BiH za 2023. godinu za te namjene.

– Tom odlukom predviđeno je osiguranje dodatnog novca za realizaciju višegodišnjeg projekta nabavke helikoptera, što ukupno iznosi 12,47 miliona KM. Rok za realizaciju je kraj 2027. godine. Međutim, odluka koja je upućena generalnom sekretaru još uvijek nije usvojena – navedeno je u odluci.

Ministarstvo odbrane planira nabavku i nove terenske uniforme za vojnike u okviru Programa višegodišnjih kapitalnih ulaganja do 2030. godine, a procijenjena vrijednost te kupovine teška je 38,96 miliona maraka. Za te namjene je u budžetu za iduću godinu planirano 2,92 miliona maraka, a idućih godina, odnosno sve do 2030. predviđaju utrošeno po 4,64 miliona.

Pored tih planova, Ministarstvo odbrane namjerava da za nadogradnju platforme sistema elektronskog poslovanja u samom resoru, ali i OS potroši 1,50 miliona KM do kraja 2025. godine.

Najskuplja odluka koju ministarstvo na čijem je čelu Zukan Helez planira realizovati jeste višegodišnji projekat obnavljanja i modernizacija postojećih i uspostava novih sistema i servisa K4 u Ministarstvu odbrane i OS. Procijenjena vrijednost tog projekta je 375,59 miliona maraka, a rok realizacije je kraj 2032. godine.

– Moderni komunikacijski i informacioni sistem za pružanje potrebnih servisa čine ministarstvo i OS funkcionalnijim, fleksibilnijim i produktivnijim te sposobnijim da u informatičkom i komunikacijskom smislu djeluju samostalno, kao i da surađuju sa partnerima – navedeno je u obrazloženju odluke.

Ministarstvo odbrane BiH je za 2024. godinu zatražilo budžet težak čak 1,7 milijardi maraka, što je ocijenjeno kao suludo. Takođe, iz Srpske su poručili da niti jedna odluka iz Ministarstva odbrane neće proći na Savjetu ministara sve dok je Helez ministar i to zbog svih informacija koje je iznio u javnosti, a koje su demantovane i od strane nadležnih institucija.

Budžet za 2024.

Prijedlog budžeta institucija na nivou BiH još nije završen iako je iz Ministarstva finansija i trezora BiH najavljeno da će to biti do kraja novembra.

– Kako budžetski korisnici nisu dali svoje prijedloge o pitanju smanjenja troškova unutar svojih budžeta za tri procenta mi smo počeli za svaku instituciju pojedinačno to da radimo. Odnosno, samoinicijativno smanjujemo troškove – kazao je “Glasu” ministar Srđan Amidžić. Takođe, on je još ranije poručio da je zahtjev Ministarstva odbrane za 2024. veći od kompletnog budžeta svih ostalih 75 korisnika.

Nastavi čitati

Aktuelno