Connect with us

Svijet

Vulkan na Islandu ponovo izbacuje lavu: ZABILJEŽEN TRENUTAK ERUPCIJE

Vulkan na Islandu danas je ponovo eruptirao, drugi put ove godine.

Vulkan u jugozapadnom dijelu Islanda danas je ponovo eruptirao, drugi put ove godine, javili su televizija RUV i drugi lokalni mediji. Ovo je šesta erupcija na poluostrvu Rejkjanes od 2021, a treća od decembra. Fotografije koje je objavio islandski dnevnik Morgunbladid prikazuje jarko narandžastu rastopljenu lavu koja se izlazi iz pukotina u zemlji i izbija do 80 metara uvis.

Posljednja erupcija počela je 14. januara i trajala je dva dana, a lava je stigla do predgrađa ribarskog mjesta Grindavik, čijih je skoro 4.000 stanovnika moralo da bude evakuisano.

Islandski geofizičar Ari Trausti Gudmundson rekao je za britansku agenciju da današnja erupcija vjerovatno neće predstavljati direktnu prijetnju za ribarski grad Grindavik, ali da bi mogla da predstavlja prijetnju za put do toga grada, elektranu, pa čak i za Plavu lagunu.

Ovo sam snimio oko 6 sati ujutru, malo je reći da sam se uplašio. Probudio sam se uz ovaj prizor, strašno je”, rekao je Jutjuber koji je snimio nevjerovatne scene.

Međunarodni aerodrom Keflavik u Rejkjaviku je otvoren i radi normalno, saopštio je operater aerodroma. Islandske vlasti su u novembru počele da grade nasipe da bi se spriječilo da lava dođe do elektrane i kuća. Na Islandu ima više od 30 aktivnih vulkana.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno