Connect with us

Region

Zašto Njemačka ruši “Otvoreni Balkan”?

Zvanični Berlin obavlja posljednje pripreme pred predstojeći novembarski samit Berlinskog procesa, koji je novi njemački kancelar Olaf Šolc preuzeo od svoje prethodnice Angele Merkel, a cilj je da se definitivno pokopa inicijativa Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije “Otvoreni Balkan”.

Kako je rečeno, vjeruje se da će otkočivanje evropskog puta Sjeverne Makedonije i Albanije i njihovo postepeno uključivanje u inicijative i procese EU otkloniti potrebu da se stvara paralelni regionalni program.

Napomene radi, “Otvoreni Balkan” je do sada ipak pokazao najbolje rezultate u regionalnom povezivanju, ali izazov je ostao u tome što odlaskom Dritana Abazovića s premijerskog mjesta u Crnoj Gori vjerovatno nestaje nada da će se ta zemlja priključiti inicijativi, bez čega je teško očekivati pridruživanje BiH.

Kosovo odbija da se priključi ovoj inicijativi na nagovor Njemačke, koja bi željela da Berlinski proces bude inicijativa koja će povezati region i postepeno pristupiti zajedničkom tržištu EU, koje predstavlja temelj ekonomskog povezivanja bloka.

Podsjećamo, “Nezavisne novine” su još prije gotovo godinu dana najavile da će nova njemačka Vlada oživjeti Berlinski proces, što se kasnije i desilo, a takođe smo pisali da bi EU željela dvije inicijative stopiti u jednu. Ipak, s obzirom na to da Njemačka insistira na Berlinskom procesu, koji je ona inicirala 2014. godine, može se očekivati da će ta inicijativa dobiti zeleno svjetlo od strane EU.

Njemačka, Francuska i Poljska su prije nekoliko dana izdale saopštenje povodom zahtjeva za viznu liberalizaciju za samoproglašeno Kosovo, u kojem su podržale Berlinski proces, a ne “Otvoreni Balkan”. One su, naime, u saopštenju istakle da su posvećene Berlinskom procesu kao dodatnom sredstvu za saradnju i pristupni proces ka EU.

“Podvlačimo važnost implementacije istorijske odluke šest zapadnobalkanskih zemalja da stvore zajedničko regionalno tržište.

S obzirom na važnost koju pridajemo regionu, i kao znak naše podrške, saglasili smo se da obavimo trilateralnu posjetu regionu i na taj način doprinesemo daljem jačanju veza između EU i zapadnog Balkana”, istaknuto je u zajedničkom saopštenju tri zemlje.

Na ovo saopštenje odgovorio je Albin Kurti, premijer samoproglašenog Kosova, rekavši da pozdravlja jasnu posvećenost EU proširenju, Berlinskom procesu i zajedničkom regionalnom tržištu.

Ako se ovo prevede s diplomatskog jezika, jasno je da Njemačka, uz podršku Francuske i Poljske, preferira Berlinski proces, a s obzirom na to da samoproglašeno Kosovo ne ulazi u “Otvoreni Balkan” na ohrabrenje Njemačke, Kurtijevo pozdravljanje Berlinskog procesa i njegovog dovođenja u vezu s proširenjem i zajedničkim tržištem govori o dinamici u narednom periodu.

Ako iza Berlinskog procesa stane još evropskih zemalja, “Otvoreni Balkan” će imati neizvjesnu budućnost, posebno imajući u vidu da je podrška SAD “Otvorenom Balkanu” uslovljena time da mu se priključe i ostale zemlje u regionu.

Faris Kočan, spoljni saradnik na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, za “Nezavisne novine”, takođe, ocjenjuje da će Njemačka uspjeti u svojoj namjeri da aktivira Berlinski proces.

“O tome su prije nekoliko dana razgovore vodili i slovenački predsjednik i njemački kancelar, tako da je očigledno da zanimanje nekih evropskih lidera postoji”, rekao je Kočan.

On, međutim, ocjenjuje da će teško biti “srušiti” “Otvoreni Balkan” s obzirom na to da su inicijative u okviru ovog projekta već poodmakle i pokazale značajne rezultate.

“Čak i SAD do neke mjere daju podršku svim inicijativama koje ne kontriraju evropskim integracijama regiona, tako da i ‘Otvoreni Balkan’ ima neformalnu podršku SAD”, ističe on.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, za “Nezavisne novine” kaže da ni Berlinski proces ni “Otvoreni Balkan” nemaju šansu ako ne postanu dio inicijativa EU.

“Jednom se već desilo da se ‘Otvoreni Balkan’, tada poznat kao ‘Mini-Šengen’, spojio s Berlinskim procesom, odnosno u tom trenutku dogovorenim zajedničkim regionalnim tržištem. Međutim, čim je napredak u okviru Berlinskog procesa i zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT) usporio i bio zaustavljen, tri zemlje su rebrendirale ‘Mini-Šengen’ u ‘Otvoreni Balkan’. Vrlo je važno naglasiti da ni ‘Otvoreni Balkan’ ni ZRT neće spasiti zemlje regije ili ih učiniti bogatijim, to se može samo desiti udruživanjem s već uređenim, institucionaliziranim i bogatim tržištem EU”, zaključuje Ćerimagić.

Region

STRAHOTA NA KOSOVU! Satanisti oskrnavili pravoslavno groblje

U Donjem Korminjanu u Kosovskoj opštini Ranilug juče je oskrnavljeno pravoslavno groblje, prenijeli su za Telegrafu.rs zaposleni u opštini Ranilug.

Lokalni paroh Bojan Jevtić je u izjavi ocijenio da sumnja da je na groblju izveden „satanističi ritual“ tokom kojeg su učesnici razbacali više kandila i krstača, a na pojedinim grobnim mjestima su palili krpe.

Iz Kancelarije za informisanje opštine Ranilug su naveli da su uviđajem na groblju primijetili da su „satanisti“ na jednom grobištu ispisali „satanističke simbole“ i da su po groblju razbacali dijelove pasa koje su prethodni „rastrgli“.

Policija je kako su iz Kancelarije kazali odmah izašla na lice mjesta, izvršila uviđaj i pokrenula istragu.

Ovaj gnusni čin izazvao je veliku uznemirenost kod građana u selu Korminjane i okolini, a poznato je da su Moravci, mještani opštine Gnjilane, inače vrlo odani vjeri i pravoslavnim običajima.

Rukovodstvo opštine zajedno sa gradonačelnicom Katarinom Ristić-Ilić je najoštrije osudilo vandalizam i zatražilo od policije tzv. Kosova da počinioce pronađe i izvede pred lice pravde.

U Korminjanu živi blizu hiljadu Srba i ovo selo se oslanja na Ranilug, inače najveće srpsko selo u istoimenoj opštini, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ “Moramo ostati hladne i trezvene glave, KRIZE DOLAZE”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas pripadnost zemlje Еvropskoj uniji i poručio da Hrvatska mora biti lojalna onome na šta je pristala svojom voljom, a to su ЕU i NATO, ali da, kako je rekao, ne treba padati u trans.

– Ali ne padati u trans, (….) moramo ostati hladne i trezvene glave. Krize dolaze. Еvropa i svijet su pred ozbiljnom, velikom krizom i mi u njoj moramo gledati da sačuvamo svoje interese i svoje dobro i svoju dobrobit – rekao je Milanović novinarima u Čakovcu.

On kaže da priča da je Hrvatska dio evropske porodice naroda stoji, ali da je ona to bila oduvijek.

– Ništa se tu bitno nije promijenilo. Neke stvari jesu, ima više novaca koji dolazi za evropske projekte i bilo bi ih jednako da je bilo ko premijer. Možda bi se prema novcu odnosilo malo ozbiljnije i odgovornije, ali novaca bi bilo isto i projekti bi bili realizovani – rekao je Milanović. Dodao je da tako neće biti zauvijek.

– Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojeg moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti kao da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi – kazao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

B92

Nastavi čitati

Region

VEĆINA POVRIJEĐENIH IMA POVREDE GLAVE I PRELOME: Oglasili se iz “Laste” povodom teške nesreće kod Mladenovca

Prema posljednjim informacijama, ukupno 37 osoba primljeno je u Urgentni centar u Beogradu nakon što su povrijeđeni u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila kod Mladenovca. Kako se saznaje, povrijeđeni i dalje pristižu, te ovo nije konačni broj.

Dio povrijeđenih prevezen je i na VMA. Kako se saznaje, većina povrijeđenih ima povrede glave, razbijen nos, zube… Ima i nekoliko osoba koji su zbrinuti na ortopetediji zbog preloma kostiju.

Povodom teške saobraćajne nesreće koja se jutros dogodila kod Mladenovca, oglasilo se i preduzeće “Lasta”.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, do saobraćajne nesreće je došlo tako što je putničko vozilo koje se kretalo u smjeru Beograd-Mladenovac prešlo u suprotnu traku, i isto je udarilo u naše vozilo. Tom prilikom je vozač putničkog vozila preminuo na licu mjesta, a po informacijama sa lica mjesta i datih od strane Ministarstva zdravlja RS povrijeđeno je preko 30 putnika, četiri putnika su sa težim povredama.

Navedenom prilikom je teže povređen i naš vozač autobusa, i isti je odvezen u Urgentni centar na dalje lečenje. Na lice mjesta nesreće ispred naše kompanije došli su Izvršni direktor za saobraćaj i Izvršni direktor za tehničke poslove.

Ovom prilikom SP LASTA AD BEOGRAD izražava saučešće porodici preminulog vozača putničkog vozila, želimo svim povrijeđenim putnicima iz autobusa brz oporavak, uz napomenu da je naša kompanija spremna da u okviru svojih mogućnosti pruži bilo kakvu potrebnu pomoć putnicima iz navedenog autobusa.

O svim dodatnim informacija vezano za pomenuti saobraćajnu nesreću koje budemo dobili, blagovremeno ćemo obavestiti javnost”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila kod Mladenovca došlo je do direktnog sudara autobusa i automobila, a vozač automobila je preminuo.

Ovim povodom jutros se oglasio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je takođe govorio o povrijeđenima i njihovom zbrinjavanju. Ova dionica od Beograda ka Mladenovcu, poslije naplatne rampe, i dalje je potpuno zatvorena za saobraćaj i ka Beogradu i ka Mladenovcu, ali prema nezvaničnim informacijama, saobraćaj bi trebalo uskoro da bude pušten.

Nastavi čitati

Aktuelno