Connect with us

Svijet

U napadima u Dagestanu UBIJENI POLICAJCI, SVEŠTENIK I ČUVAR: Povrijeđeno 16 osoba (FOTO/VIDEO)

U Dagestanu je na snazi antiteroristička operacija nakon napada na dvije pravoslavne crkve, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Derbentu i Mahačkali, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, prema preliminarnim podacima, poginuli su sveštenik Ruske pravoslavne crkve i šest policajaca, dok je 12 ranjeno, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Ukupno u Mahačkali i Derbentu do ovog trenutka je poginulo šest policajaca, a 12 je ranjeno – rekla je šefica pres službe republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Gajana Garieva.

Ruski istražni komitet za Dagestan otvorio krivične postupke po članu “teroristički napad”.

Kako je javio Interfaks, pozivajući se na predsjednika Јavne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva, militanti su ubili sveštenika u Derbentu, kao i čuvara crkvenog obezbjeđenja u Mahačkali.

Dva militanta su ubijena u Mahačkali, navela je agencija i dodala da su još dva militanta privedena.

– Dvojica militanata su privedena, pokušali su da se sakriju u gomili turista, ali su ih policajci identifikovali i priveli – rekao je izvor za Interfaks.

Svijet

TEKTONSKE PROMJENE U EU! Orban, Kikl i Babiš formirali novi politički savez

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš, formirale su novi politički savez u koji su pozvale i ostale evropske stranke, saopštio je danas šef FPO Herbert Kikl.

Na zajedničkoj pres konferenciji trojice lidera u Beču, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da ovaj savez označava početak “nove ere“, prenijela je mađarska agencija MTI, javlja Tanjug.

– Jedna era evropske politike počela je 1989. godine rušenjem Berlinskog zida, i ta era je sada završena rezultatom izbora za Evropski parlament – dodao je Orban.

On je naveo da je odlučni trenutak nove ere formiranje nove evropske političke grupacije koja će promijeniti evropsku politiku. Kikl je rekao da vjeruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana, prenio je Rojters.

Cilj ovog političkog saveza je da se formira nova frakcija u Evropskom parlamentu, prenose češki mediji navodeći da trojica lidera, između ostalog, zahtijevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju “zeleni dogovor“ za Evropu.

U Evropskom parlamentu ima sedam političkih grupacija, a da bi jedna bila formirana potrebna su 23 člana i da najmanje jedna četvrtina od 27 zemalja članica EU bude predstavljena u okviru grupe, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta.

Tanjug

Nastavi čitati

Svijet

IZBORI U FRANCUSKOJ! Makron stanovništvo plaši građanskim ratom

Francuzi danas izlaze na birališta da glasaju u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, koje je tamošnji predsjednik Emanuel Makron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Očekuje se izlaznost najveća u posljednjih 25 godina.

Više od 49 miliona građana Francuske na parlamentarnim izborima ima pravo glasa, a u prvom krugu izbora biraće 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.

Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mjesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.

Na drugom krugu glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu i sljedeći koji su dobili najmanje 12,5 odsto glasova upisanih.

Sve predizborne ankete daju prednost Nacionalnom okupljanju Marin le Pen, čiju listu predvodi 28-godišnji Žordan Bardela.

Da li će doći do kohabitacije

Ako na izborima Nacionalno okupljanje ili ljevičarska koalicija Novi narodni front osvoji apsolutnu većinu, Emanuel Makron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije.

Pobjednička koalicija će potom izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

U slučaju da nijedna koalicija ne osvoji većinu u parlamentu, koalicija sa najviše mandata moraće da sklapa saveze da bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.

Predviđanja anketa

Prema anketi instituta IFOP-Fiducial-Sud Radio od 26. juna, Nacionalno okupljanje osvojiće 36 odsto glasova u prvom krugu, ispred saveza ljevičarskih partija sa 28,5 odsto i koalicija Makrona sa 21 odsto.

U prvom krugu, prema anketama, desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru osvojiće tek šest odsto glasova.

Alijansa Zajedno je “autsajder” na parlamentarnim izborima, a na njeno formiranje pozvao je francuski predsjednik nakon što je njegova stranka Preporod pretrpjela poraz Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

Makron plaši građanskim ratom

Makron je nedavno upozorio birače da bi opredjeljivanje za krajnje desničarsku ili krajnje ljevičarsku stranku dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.

Francuski premijer Gabrijel Atal obećao je da će vladajuća centristička alijansa Zajedno, ako pobijedi, smanjiti cijenu struju za 15 odsto od sljedeće zime, povećati penzije u skladu sa inflacijom, kao i da neće povećavati poreze.

Žordan Bardela, koji predvodi Nacionalno okupljanje, na televizijskog debati sa Atalom je pak rekao da će kao premijer ukinuti besplatnu zdravstvenu njegu za strance i pooštriti regulativu za dobijanje francuskog državljanstva.

Briselski portal “Politiko” ocjenjuje da su ovo izbori s potencijalno najvećim posljedicama u Evropi u posljednjih nekoliko decenija, prenosi RT Balkan.

Nastavi čitati

Svijet

DUGIN TVRDI “Ako Rusija pobijedi, Srpska više neće biti META KOLEKTIVNOG ZAPADA”

Ruski filozof i geopolitički analitičar Aleksandar Dugin izjavio je da će, ako Rusija pobijedi u Ukrajini, Srbija i Republika Srpska prestati da budu mete kolektivnog Zapada.

“Ako pobjedimo, Zapad će prestati da se ponaša prema Srbiji kao sad. I posljedično, u odnosu na Kosovo i Metohiju, i u odnosu na samu poziciju Srbije i Republike Srpske, biće veoma ozbiljnih promjena”, rekao je Dugin za “Večernje novosti”.

On je naglasio da sudbina čovječanstva neposredno zavisi od toga da li Rusija pobijediti u Ukrajini ili “još nekako”.

“Stoga, ako bude `još nekako`, onda niko neće preostati. Ali zato, ako pobjedimo u Ukrajini, onda će to imati veoma veliki uticaj na svu evropsku politiku”, rekao je Dugin.

On je naveo da će u Istočnoj Evropi biti preispitan odnos snaga, jer će Rusija biti sasvim druga država – punovrijedna velesila, od čijih odluka i pozicije će zavisiti evropska i svjetska politika.

To, ističe, znači da će Rusija imati snage, mogućnosti, autoriteta i uticaja da pomaže “bratskim srpskim prijateljima više i djelotvornije nego sad”.

Prema njegovim riječima, u ovim trenucima se balansira na ivici velikog rata i nejasno je šta od njega dijeli, a mogao bi da počne u svakom trenutku, ali ga Rusija svakako neće započeti.

On smatra da su izbori u Americi presudni za dalju sudbinu svijeta i da će vjerovatnoća velikog rata porasti do kritične tačke, ako demokrate pobijede na američkim predsjedničkim izborima.

Dugin smatra da je Donald Tramp ne bolji, nego principijelno drugačiji, da je realista i pragmatičar, i ako iskrsne pitanje unišptenja čovječanstva, počeće da vaga cijenu takvog čina.

“Budući da nije fanatik ili bezumnik, očito će izračunati da je bolje cjenkati se, postići nekakav dogovor”, rekao je Dugin.

Ruski filozof je pojasnio kako shvata da Srbija pokušava da se iskobelja, kao što to, na primjer, čine Mađarska i Turska, koje nastoje da ne ulaze u sukobe i da se ne priključuju nijednom taboru.

“Ali ako dođe do opšteg bratoubilaštva, mislim da će pogoditi sve, pa i Evropu. Možda će se taj rat, kao građanski, proširiti i na samu Ameriku”, zaključio je Dugin.

Nastavi čitati

Aktuelno