Connect with us

Politika

SNSD zadržao ubjedljivu prednost

Najviše glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske, na osnovu 97.36 odsto obrađenih biračkih mjesta osvojio je SNSD koji je dobio povjerenje 214.160 birača ili 34.87 odsto, najnoviji su preliminarni podaci koje je danas objavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Slijede SDS sa osvojenih 91.676 glasova, što je 14.93 odsto, PDP sa 64.016 ili 10.42 odsto glasova, Socijalistička partija Petar Đokić – NDP – SNP sa 36.582 ili 5.96 odsto, DEMOS sa 34.138 ili 5.56 odsto i Pokret za državu koji ima 32.141 osvojenih glasova ili 5.23 odsto.

Ujedinjena Srpska osvojila je 31.954 ili 5.20 odsto glasova, a politička partija “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića” 30.076 glasova ili 4.90 odsto.

Slijede DNS koji ima 27.380 ili 4.46 odsto, Narodna partija Srpske – Darko Banjac – PUS – Prva SDS koja je dobila povjerenje 20.099 birača ili 3.27 odsto, te SPS Republike Srpske – Goran Selak sa 19.278 osvojenih glasova ili 3.14 odsto.

U Republici Srpskoj ima 1.259.322 birača, broj političkih subjekata je 31, a broj kandidata 1.429.

Politika

PODNIJELA OSTAVKU NA SVE FUNKCIJE U STRANCI: Natalija Trivić napustila Ujedinjenu Srpsku

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Republike Srpske, Natalija Trivić, napustila je Ujedinjenu Srpsku.

Ona je podnijela ostavku na sve funkcije u toj stranci.

U dopisu, koji je uputila sada već bivšoj političkoj partiji, napisala je sljedeće:

– Odluku o istupanju iz Ujedinjene Srpske donosim iz ličnih i profesionalnih razloga, primarno zbog dužeg neslaganja u načinu organizacije i djelovanja US koja se danas bitno razlikuje od one prije nekoliko godina sa kojom je ova politička organizacija ostvarila programske rezultate, primarno okrenute građanima Republike Srpske – navodi se u dopisu Natalije Trivić.

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OPTUŽIO SNSD “Aktuelna vlast stoji iza zabrane izlaska SDS-a NA IZBORE”

Predsjednik SDS Milan Miličević izjavio je da su uložili žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku CIK BiH da im ne ovjeri učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Miličević se obratio javnosti nakon proširene sjednice Predsjedništva Srpske demokratske stranke u istočnom Sarajevu.

– Odluka CIK je sramna i nezabilježena u praksi od kada traju izbori u RS odnosno BiH jer je SDS jedina politička partija koja je na ovim izborima praktično zabranjena. Očekujemo pozitivno rješenje po žalbi koja je zasnovana po zakonu dakle prije svega na Deklaraciji o ljudskim pravima, o slobodi političkog djelovanja i izražavanja svog političkog stava.

Preko 100.000 ljudi koji glasaju za SDS i svim demokratskim principima u svijetu pa i kod nas – naveo je Miličević.

Smatra da “treba biti sramota svakog člana CIK koji je digao ruku za ovu odluku, posebno za one koji dolaze iz Republike Srpske.”

– Mi smatramo, a uvjeravaju nas u to advokatski timovi i pravnici, da se to kosi sa tumačenjem osnovne situacije u vezi sa transakcijskim računom. Aktuelna vlast u RS stoji iza svega ovoga – poručio je predsjednik SDS, piše Klix.

Miličević je zatim potvrdio da će SDS u svakom slučaju izaći na ovogodišnje lokalne izbore jer nisu prepustili situaciju.

– Postoji način da SDS pod svojim grbom i članovima i javnosti koja podržava politiku i ideju SDS izađe na izbore. SDS je potreban narodu u RS jer smo mi jedina konstanta RS od nastanka preko rata pa do danas. Sve što je bilo obilježje Republike Srpske je aktuelna vlast uništila. Naši kandidati su u 95 odsto već poznati, naše liste su gotovo formirane – izjavio je on.

Pandurevićeva citirala Dodika

Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević danas je žestoko govorila o predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku.

– Čitam danas izjavu Dodika da je SDS nepotrebna srpskom narodu i sjetih se njegove rečenice, Darko Babalj i ja smo svjedoci, kada smo imali platformu i kada nam je rekao: “Vi ste monstrumi, šta smo vam radili, nismo vas uspjeli uništiti”.

Danas je pokazao koliki je monstrum i današnja njegova izjava jasno govori i pokazuje svu njegovu umiješanost u besramnu odluku koja ispisuje historiju besčašća koju je donio CIK i koja je suprotna Ustavu BiH i međunarodnim konvencijama – poručila je Pandurevićeva.

Ona je kazala da u SDS nemaju dilemu ko stoji iza svega.

– Stoji Milorad Dodik sa onima kojim je isporučio mnogo toga. U susret našem 34. rođendanu, on je više od pola tog perioda na vlasti. Njegova vlast je počela tako što su ukinuta sva obilježja RS, zajedno su uradili on i stranci. Ukinuli su grb, himnu RS, 9 januar.

Ostala je još jedna stvar koju nisu mogli ukinuti, a to je SDS. Debelo su se prevarili i pozivamo sve građane RS na mobilizaciju da spasimo RS od ovog totalitarnog izdajničkog režima. SDS će spasiti RS i od stranaca ali od Milorada Dodika – rekla je Pandurevićeva.

Potpredsjednik SDS Ognjen Bodiroga je rekao da su “maske konačno pale”.

– Svima je jasno ko se drznuo da pokuša da uništi brend RS što je sigurno SDS. Onaj koji se drznuo da uništi taj brend on nije ništa drugo nego duhovno nedonošće – rekao je Bodiroga.

Klix.ba

Nastavi čitati

Politika

BASARA BRUTALNO PONIZILA JELENU TRIVIĆ “Ona bi da bude internet zvijezda! ZNAM, nije lako, NIJE” (FOTO)

Potpredsjednik GrO PDP Banjaluka Adriana Basara danas je na vrlo direktan način poručila predsjedniku NF Jeleni Trivić da prvo pomete u svom dvorištu, a onda gleda u komšijino, te je još jednom ponovila kako je njen jedini način da dospije u medije i postane “zvijezda društvenih mreža” pominjanje imena Draška Staniviukovića.
Naime, Trivić je danas ponovo govorila o gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i regulacionim planovima koristeći riječi vrlo slične svom savezniku Vladi Đajiću (pacovski kanali) i slično. Moglo bi se reći da se Jelena u “pacovske kanale” odlično razumije jer baš takvim putem joj dolazi novac kojim finansira partiju.
– Pojedinci su svjesni da se jedina medijska pažnja i pažnja naroda dobija ako se pominje Draško Stanivuković. Od Jelene smo svašta čuli na temu transparentnosti osim ko su privrednici koji finansiraju projekat zvani “Narodni front”. Valjda se prvo pomete svoje dvorište, pa se onda može prozivati komšija, poručila je Basara Trivićevoj.


Za kraj Basara dodaje da, kada postoje konkretni dokazi za neku nepravilnost, onda se podnosi tužba, a ne pokušava se postati zvijezda društvenih mreža.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Aktuelno