Connect with us

Svijet

Google blokira društvenu mrežu Donalda Trampa

Truth Social, društvena mreža koju je pokrenuo Donald Tramp, još uvijek nije dobila odobrenje kompanije Google za preuzimanje putem Google Play prodavnice.

Truth Social, društvena mreža slična Twitter-u, koju je lansirao bivši predsjednik SAD Donald Tramp, i dalje je nedostupna u Google Play prodavnici. Google tvrdi da aplikacija, koju favorizuju mnoge Trampove pristalice, još uvijek nije ispunila standarde Google Play prodavnice, uključujući politiku protiv podsticanja nasilja.

“Dana 19. avgusta obavestili smo Truth Social o nekoliko kršenja standardnih smjernica u njihovoj trenutnoj prijavi i ponovili da je postojanje efikasnih sistema za moderaciju sadržaja koji korisnici generišu uslov da bi bilo koja aplikacija postala aktivna na Google Play prodavnici”, rekao je portparol kompanije Google. “Prošle nedjelje, Truth Social nam je odgovorio, prihvatajući naše povratne informacije i rekavši da rade na rješavanju ovih problema”.

Iako je Truth Social moguće pronaći na Google Play prodavnici od 3. avgusta, aplikaciju još uvijek nije moguće preuzeti, dok je Truth Social dostupan za Apple uređaje od februara.

Devin Nunjez, izvršni direktor kompanije Trump Technology & Media Group, rekao je u nedavnom intervjuu da je Truth Social imao “mnogo uspjeha u radu sa Apple-om”, ali da je odluka da se Truth Social objavi na Google Play prodavnici “isključivo na Google-u”.

Za razliku od operativnog sistema kompanije Apple, koji primorava korisnike da aplikacije preuzimaju isključivo sa zvanične prodavnice, Android aplikacije se mogu preuzeti sa bilo kog izvora. Ipak, Truth SocialAndroid aplikacija se još uvijek ne nudi preko sopstvenog sajta, kao ni preko prodavnica trećih strana.

U jučerašnjem saopštenju, Truth Technology & Media Group tvrdi da “kontinuirano radi sa najboljim namerama” sa kompanijom Google.

“TMTG nema želju da vodi sporove o svom poslovanju u javnoj sferi, ali da se zna, odmah smo odgovorili na sve upite Google-a”, saopštila je kompanija. “Naše uvjerenje je da bi svi Amerikanci trebalo da imaju pristup Truth Social-u bez obzira koje uređaje koriste. Radujemo se što će Google odobriti Truth Social što je pre moguće”.

Truth Social društvena mreža je trenutno dostupna samo za korisnike iz SAD, a kako navode na svom sajtu, “vrijedno rade” na tome da omoguće pristup i sa drugih lokacija.

Svijet

IZRAELSKA VOJSKA zauzela granični prelaz Rafa

Izraelska vojska saopštila je da je uspostavila “operativnu kontrolu” nad graničnim prelazom Rafa između Pojasa Gaze i Еgipta.

Napad izraelskih snaga uslijedio je nekoliko časova nakon što je palestinska militantna organizacija Hamas saopštila da je prihvatila prijedlog o prekidu vatre čiji su posrednici Еgipat. Izrael insistira da prijedlogom nisu ispunjeni njihovi suštinski zahtjevi, prenosi Srna.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je vojno zauzimanje graničnog prelaza Rafa predstavlja “važan korak” u uništenju vojnih i ekonomskih kapaciteta Hamasa.

U Rafi se nalazi više od milion raseljenih civila koji žive u šatorima i pretrpanim stanovima a granični prelaz je ključna tačka za ulazak pomoći.

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUZI TRAŽE ODLAGANJE odluke o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope

Pošto vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije preduzela nijedan korak u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), Francuska je od članica Savjeta Evrope (SE) zatražila odlaganje odluke o članstvu Prištine u toj organizaciji, piše Albanijan post pozivajući se na diplomatske izvore.

Portal navodi da su, iako je Kurtijeva vlada stalno tvrdila da je Priština ispunila sve uslove neophodne za članstvo u SE, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno obavijestile Kurtija da je početak značajnih koraka ka primjeni sporazuma o ZSO nepremostivi uslov za članstvo u SE.

Albanijan post dodaje da se čini da je proces ušao u odlučujuću fazu i da posljednje vijesti za Prištinu ne izgledaju nimalo prijatne.

Portal, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da se danas u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora prije sastanka Komiteta ministara, na kojem se očekuje i odluka o tzv. Kosovu.

Navodi se da su zemlje Kvinte tražile od Kurtija napredak po pitanju ZSO slanjem statuta na razmatranje ustavnom sudu.

“Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila notu zemljama članicama Savjeta Evrope, tražeći odlaganje odluke o Kosovu”, navodi Albanijan post i dodaje da se očekuje da ambasadori zemalja članica SE pitanje članstva tzv. Kosova ne uvrste na dnevni red sastanka ministara u maju.

Albanijan post ocijenjuje da se, iako stav Njemačke do sada nije bio jasan, čini da i ta zemlja sada zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO da bi dobila članstvo u SE.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Prištine u SE može odložiti do trenutka kada vlada dokaže posvećenost sprovođenju ZSO slanjem nacrta ustavnom sudu, ali takav pristup nije podržala Velika Britanija, prema kojoj pitanje ZSO ne treba miješati sa pitanjem članstva u SE, piše portal.

Albanijan post ocijenjuje da, i pored epiloga sastanka ambasadora, postoji tehnička mogućnost da se zahtjev Prištine nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije sastanka Komiteta ministara, ali da je “jasno da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji ZSO”.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u nedavnom telefonskom razgovoru sa Kutijem istakao da, u kontekstu zahtjeva Prištine za članstvo u SE, Pariz veliki značaj pridaje napretku u uspostavljanju ZSO, dok je njemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa Kurtijem istakao značaj konkretnih koraka Prištine ka uspostavljanju ZSO i u kontekstu podnošenja zahtjeva za članstvo u SE.

Formiranje ZSO je, inače, obaveza Prištine po Briselskom sporazumu, ali Priština već 11 godina odbija da je sprovede.

Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku da Priština postane član Savjeta Evrope, a konačnu odluku donosi Komitet ministara, čiji bi sastanak trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Izvjestilac za prijem tzv. Kosova, grčka poslanica Dora Bakojani preporučila je prijem, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtijevala od Prištine, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova – formiranje ZSO i rješavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gdje žive uglavnom Srbi – Priština nije ispunila.

Nastavi čitati

Svijet

Pojas Gaze praktično odsječen od HUMANITARNE POMOĆI

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja saopštila je danas da je Pojas Gaze “praktično odsječen” od spoljašnje humanitarne pomoći zbog zatvaranja dva granična prelaza kod gradova Rafa i Kerem Šalom.

“Dvije glavne arterije za dostavljanje pomoći u Gazu su trenutno zatvorene”, rekao je portparol kancelarije UN Jens Laerke.

On je upozorio da bi zaustavljanje dostavljanja nafte u Gazu u “produženom periodu” značilo “sahranjivanje humanitarne operacije”, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je preuzela operativnu kontrolu nad palestinskom stranom južnog prelaza Rafa u Gazi, koji se graniči sa Egiptom, kao i nad prelazom Kerem Šalom

Nastavi čitati

Aktuelno