Connect with us

Društvo

Vodostaj rijeke Sane ispod kritične tačke i u daljem opadanju

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 410 centimetara s tendencijom daljeg opadanja jer je od jutros opao za šest centimetara, izjavio je novinarima šef Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta.

On je naveo da su povoljni uslovi uzvodno od Prijedora budući da je vodostaj Sane u Ključu od juče opao za 70 centimetara, a u Sanskom Mostu za 65.

“Neprohodan je /lokalni/ put Tukovi – Bišćani. Što se tiče površinske kanalizacione mreže, ona prima oborinske vode. Imamo zaplavljene dvije kuće u Raškovcu, ovaj dio prema Bišćanima, nebranjeni dio, tu se Sana izlila”, rekao je Krneta.
On je dodao da u naselju Brezičani ima vode lijevo od pruge, ali da nema poplavljenih kuća.
Kritična tačka vodostaja Sane u Prijedoru je 420 centimetara.

Društvo

BUDITE STRPLJIVI! Kolone na graničnim prelazima

Na graničnim prelazima Rača, Šepak, Karakaj i Pavlovića most na izlazu iz BiH u Srbiju duge su kolone putničkih vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Intezitet saobraćaja je pojačan i sa Crnom Gorom na graničnom prelazu Deleuša na izlazu iz BiH, kao i sa Hrvatskom na prelazima Kozarska Dubica i Donja Gradina na izlazu iz BiH.
Frekvencija vozila povremeno je pojačana i na graničnim prelazima Gradiška i Brod.
Iz AMS-a mole vozače sa strpljenje.

Nastavi čitati

Društvo

EVO ZAŠTO JE VASKRŠNJI UTORAK najsrećniji dan u godini

Postoje običaji za Vaskršnji utorak koje svaki vjernik treba da ispoštuje.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje.

Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno. Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Uskrsa smatra posebnom blagodati, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usijeva, prenosi Stil.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vjernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dijele i sa svojim najdražima i najbližima.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno uz pljuskove!

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u drugoj polovini dana lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Ujutru će biti umjereno do pretežno oblačno. Tokom prijepodneva slaba kiša će početi ponegdje na zapadu, a od sredine dana i tokom popodneva biće nestabilno uz čestu kišu i pljuskove sa grljavinom koji će se širiti od zapada preko sjevernih predjela ka istoku.
Ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove i moguću pojavu grada. Na jugu i jugoistoku ostaje suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između osam i 13, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 26 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno