Connect with us

Politika

SASTALI SE VUČIĆ I DODIK: Rzgovor o situaciji na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa svim zapadnim inicijativama u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i sveukupnom situacijom u južnoj pokrajini.
– Takođe, dogovorili smo se da u narednih mjesec dana posjetim više mjesta u Republici Srpskoj, posebno siromašnije opštine, za koje će Republika Srbija pripremiti značajnu finansijsku pomoć i podršku u infrastrukturnim projektima – naveo je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je u razgovoru bilo riječi o svim ključnim pitanjima za Srbiju i Srpsku.

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO “Pored svih lažnih govora i najava, SNSD ĆE IZAĆI NA IZBORE koje je raspisao CIK”

Najnovije najave koje dolaze iz SNSD da na izborima koje je raspisao CIK ne treba da učestvuje ni jedna partija iz Republike Srpske dok se Srpskoj demokratskoj stranci ne omogući učešće na izborima dvolično je i pomalo jadno.

Istakao je ovo Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke i dodao:

Upravo oni koji se, navodno, solidarišu sa Srpskom demokratskom strankom dijele odgovornost za ukidanje računa u banci sa domaćim kapitalom koja je pod direktnom kontrolom SNSD-a i koja je pod ingerencijom Agencije za bankarstvo Republike Srpske, kaže Miličević.

– Činjenica je, takođe, da je ova vlast mjesecima ponavljala da na izbore izlazi po novom izbornom zakonu Republike Srpske a sva ova predstava je samo još jedna manipulacija i skretanje pažnje sa ključnih problema s kojim se suočava Republika Srpska – kazao je Miličević.

On poručuje da će pored svih lažnih govora i najava, SNSD izaći na izbore koje je raspisao CIK iako su upravo oni bili najglasniji da Republika Srpska treba da sprovede lokalne izbore po svojim pravilima, istovremeno naglašavajući da CIK neće moći sprovesti izbore na prostoru Republike Srpske i da će biti spriječeni ukoliko to pokušaju da urade.

– To je još jedno derogiranje zakona i odluka donesenih u NSRS jer od samog početka niko iz SNSD nije ni imao namjeru da taj zakon stupi na snagu, nego se kao i uvjek do sada trgovalo sa nadležnostima Republike Srpske koje se na ovaj način ponovo obesmišljavaju- naglasio je Miličević i dodao:

– Tako je i sa raznim referendumima, agencijama, zakonima i drugim nadležnostima. Sve čine samo da bi ova vlast opstala, bez obzira na cijenu. Što je SNSD duže na vlasti, sve manje je Republike Srpske .

Predsjednik SDS je podsjetio da su govorili i o sprečavanju djelovanja SIPE na prostoru Republike Srpske, hapšenju i protjerivanju nekih “turista “, granicama koje postoje, nezavisnosti, a zapravo je sve suprotno od onoga što rade.

– Mnogo je institucija i ovlaštenja koje je ova vlast obesmislila svojim (ne)promišljenim potezima. Politika koju provodi SNSD je fokusirana samo na očuvanje sopstvenih interesa na čelu sa jednim čovjekom. Politika SDS-a je odgovorna nacionalna politika na dobrobit svih građana Republike Srpske. Poruka ovoj vlasti je da ne brane Srpsku demokratsku stranku i ne kriju se iza njen – poručio je Miličević.

On je poručio da će Srpska demokratska stranka postojati, učestovati na svim budućim izborima i preuzeće odgovornost za Republiku Srpsku.

BN

Nastavi čitati

Politika

U ZGRADI OPŠTINSKOG SUDA U SARAJEVU otvara se trafika za prodaju taksenih markica, MINISTAR FINANSIJA NAJAVIO PRES KONFERENCIJU

Iz Vlade Kantona Sarajevo je upućena najava za pres konferenciju, koja prema listi učesnika djeluje prilično pompezno.

Obavještavamo Vas da će 10. maja 2024. godine, s početkom u 10.00 ministar finansija Kantona Sarajevo, Afan Kalamujić, predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu, Damir Batotić, i vršilac dužnosti generalnog direktora JP BH Pošta, Adis Šehić, održati konferenciju za medije, povodom otvaranja prodajnog mjesta pomenutog preduzeća za kupovinu sudskih taksi u auli Opštinskog suda – najavljeno je iz Vlade KS.

Pojednostavljeno, u zgradi Opštinskog suda biće otvorena najobičnija trafika za prodaju taksenih markica.

Tačno je da će ovo biti olakšica ljudima kojima su potrebne sudske taksene markice, jer više neće morati “bacati grah” o tome gdje ih mogu kupiti. Naime, u proteklih dvadesetak i kusur godina lokacija trafika gdje su se mogle kupiti taksene markice mijenjana je desetak puta.

Međutim, ovo je nešto što je zasigurno moglo biti riješeno i prije 20 godina, pa prema tome i ne predstavlja neki veliki uspjeh. Uostalom, ima li išta logičnije od toga da se sudske takse kupuju u zgradi suda. Samo što ta vrsta logike već 20 i kusur godina ne stanuje u BiH. Umjesto pres konferencije bilo je dovoljno da se na ulazu u zgradu Opštinskog suda postavi pismeno obavještenje građanima da se taksene marke mogu kupiti u toj zgradi, a ne od toga praviti ceremoniju, piše Oslobođenje.

Definitivno sarajevski nadrealisti bi u današnjem vremenu umrli od gladi, jer ni oni ne bi mogli smisliti skečeve koji bi po besmislenosti mogli nadmašiti našu realnost.

Nastavi čitati

Politika

MINISTAR NEŠIĆ PORUČIO “Očekujem da najhitnije bude donesen zajednički stav svih parlamentarnih stranaka u Srpskoj”

S obzirom na to da su počeli da teku rokovi očekujem da najhitnije bude donesen zajednički stav svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Poručio je ovo predsjednik DNS-a Nenad Nešić, te dodao da stranke treba da se izjasne da li učestvuju u izbornom procesu koji vodi CIK ili će sačekati da na snagu stupi zakon koji je usvojila Narodna skupština

“Treba da jasno pokažemo da nismo kolonija, da imamo svoj stav i glas. Trebalo bi da vidimo šta je u ovom trenutku ono što je realno, moguće i u interesu Republike”, kazao je “Glasu” Nešić

Zaključio je da bi trebalo razmisliti i o odgađanju lokalnih izbora, te njihovom spajanju sa opštim izborima koji će se održati 2026. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno