Connect with us

Politika

DRINIĆ U NARODNOJ SKUPŠTINI “Povećati minimalan iznos alimentacija”

Na Petoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik PDP- a Nebojša Drinić istakao je da Porodični zakon koji je bio na Dnevnom redu zaslužuje više pažnje i da ovakav, postojeći treba da pretrpi izmjene i dopune.
– Detaljno čitajući  i analizirajući članove ovog zakona stekao sam utisak da ne postoji čvrsta volja da određena pitanja budu jasno i kvalitetno riješena. Npr. Član 292. o minimalnom  i maksimalnom  iznosu izdržavanja. Trebalo je posvetiti više pažnje ovoj temi, odnosno prvo naći načina da se digne minimlni prag sa 15 na 20 odsto od prosječne neto plate, zatim gradacija kada se plaća alimentacija za jedno, dvoje, troje i više djece i na kraju minimalni iznos alimentacije, rekao je Drinić.
Naveo je primjer ako je osoba koja je dužna da plaća alimentaciju prijavljena na neto platu u iznosu od 700 KM, a praksa je pokazala da se uglavnom određuje 15 -17 odsto najčešće, dakle alimentacija u ovom slučaju je 105, 00 KM, što je nedovoljno. Apsurdno je, a podaci to pokazuju, kaže, da se veliki broj alimentacija ne plaća.
Drinić smatra da to ne bi smjelo da prolazi nekažnjeno.
-Potrebno je da odredimo minimalni iznos od 250, 00 KM i minimalni prag od 20 odsto pa će sudije imati zakonsko uporište da drugačije određuju procenat iznosa alimentacije. S druge strane, Alimentacioni fond treba da preuzme na sebe razliku od 250, 00 KM i subvencioniše.

foto/banjaluka24

Na ovakav način, konkretnom mjerom ćemo pokazati da nam je stalo do djece i njihovog zdravijeg i kvalitetnijeg odrastanja, da naši najmlađi imaju zadovoljavajuće uslove za život, da zdravo odrastaju, da im omogućimo da se školuju, da se bave sportom, da uče jezike i da imaju i druge vannastavne aktivnostima, istakao je Drinić.
U vezi sa porodičnim zakonom naveo je i važnost zakona o podršci nezaposlenom roditelju.
-Demografska slika je zabrinjavajuća i poražavajuća. Ovim pitanjem se nije bavilo, a svi smo svjedoci negativnog prirodnog priraštaja širom Republike Srpske.
Važno je i pitanje Alimentacionog fodna, gdje je trebalo uvrstiti minimalno osnovne odredbe, nadležnosti i rokove osnivanja, funkcionisanja i drugo, riječi su poslanika Drinića.
Iznio je podatke da veliki broj majki muku muče i trpi ne samo fizičko već i ekonomsko nasilje jer nemaju nikakvu podršku, niti zaštitu sistema. – Najvažnijim je što prije stavljanje u rad Alimentacionog fonda u punom kapacitetu. To podrazumijeva da razvedeni roditelj koji samostalno obavlja roditeljsko pravo što prije ima dostupnost Alimentacionom fondu, rekao je Drinić.

Politika

KURŠLUS! Trivić odbrusio Mišićevoj “10 GODINA PU*IŠ VLADI I KAD NE TRAŽE”

Pogana su ovo vremena u kojima neki poslodavci zgrću milione s radničkih leđa, poručila je Ranka Mišić na prvomajskom sindikalnom skupu u Banjaluci.
Među onima koje je predsjednica Saveza sindikata RS prozvala, počasno mjesto zauzima Saša Trivić, vlasnik kompanije “Krajina klas” i donedavno predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, koji se žestoko protivio povećanju minimalca sa 700 na 900 KM.

Ne spominjući mu ime, Mišićeva je rekla da je “najpoznatiji pekar Banjaluke u 2023. godini uduplao svoju dobit”.

–U 2023. godini njegova firma je imala dobit veću od 3,6 miliona KM, što je skoro duplo više, nego 2022. Kako i ne bi, kad jedna kifla košta koliko 2,5 kilograma pšenice – rekla je Ranka Mišić.

Nije dugo prošlo da se on oglasi na društvenim mrežama i odgovori Mišićevoj.
-Čujem da se Ranka opet bavi sa mnom. Tako ti je to kada za 10 godina ne možeš napraviti ništa u svom poslu, kada ne možeš ni podržati ni organozovati ni jedan štrajk, nego samo pljuješ po poslodavcima gdje nemaš članstvo, a pu**š Vladi i kada ne traži. Najveći štetočina RS – napisao je on na platformi X.
Inače, Mišićeva je pozdravila smjenu na čelu Unije poslodavaca RS, kada je, umjesto Trivića, za predsjednika izabran privrednik iz Teslića Zoran Škrebić.

–Prvi put na čelu Unije poslodavaca RS imamo poslodavca, koji u svojoj kompaniji ima sindikat i potpisan pojedinačni kolektivi ugovor. To budi nadu da ćemo konačno imati pravi socijalni dijalog i da će lider poslodavaca razumijeti zahtjeve radnika – rekla je Mišićava, ne spominjući ni Škrebićevo ime.
Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

DODIK NAKON SJEDNICE SAVJETA BEZBJEDNOSTI: Pohvalio Cvijanović, za Lagumdžiju rekao da ne govori u ime BiH

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Bosne i Hercegovine održana je sinoć, na zahtjev Rusije.

Obratili su se srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, Kristijan Šmit, visoki predstavnik kog ne priznaju vlasti Republike Srpske, ali i ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija.

Dodik se jutros oglasio na društvenim mrežama, rekavši da Cvijanovićeva na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske na sinoćnjoj sjednici.

“Željka Cvijanović je na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a. Vidljivo je i da su sponzori rezolucije o Srebrenici omogućili da se obrati i nelegalni Šmit, koji opet nije rekao ništa tačno o Republici Srpskoj, ali je veoma čudno da je Savjet bezbjednosti dozvolio da se obrati i Zlatko Lagumdžija.

On jeste ambasador, ali ne može da govori u ime BiH, tamo je predstavljao samo muslimanski narod. Na taj način pokušano je da se omalovaži to što je rekla Željka Cvijanović, ali to nisu uspjeli.

Zlatko Lagumdžija nije mogao da nastupi bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH. On ponovo na takav način ruši BiH jer ne poštuje njene institucije, a za to krivi druge”, napisao je Dodik na Tviteru.

U svom se govoru Lagumdžija osvrnuo na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici – odgovorivši usput time i na tvrdnje ruskog ambasadora u UN, poručivši da se od nje ne smije praviti kontroverza, jer je cilj održivi mir i podrži proces istine, prenosi N1.

Usput, poručio je i da je zabrinjavajuće što se Savjet bezbjednosti instrumentalizovalo kao javna scena na štetu BiH, te da to nema nikakve veze sa zabrinutošću za zemlju.

Sjednica je, podsjetimo, sazvana na zahtjev Rusije, čiji je ambasador sinoć izjavio da “BiH više nema status nezavisne države”, te da “rezolucija nema za cilj sjećanje na žrtve”.

Nastavi čitati

Politika

ŠMIT JUČE BEZ NAJAVE boravio u Kozarcu

Kristijan Šmit juče je bez najave boravio na području Kozarca kod Prijedora.

Iz policije je Srni potvrđeno da o Šmitovom dolasku nisu obaviješteni niti im je najavljen njegov boravak na području Policijske uprave Prijedor.

Šmit je tokom ove posjete razgovarao sa Ćamilom Durakovićem i predstavnicima nevladinih organizacija, objavio je OHR na mreži “Iks”.

Nastavi čitati

Aktuelno