Connect with us

Društvo

HEROJI VELIKOG SRCA Spasioci iz Srpske odriču se dnevnica u korist spasene djevojčice

Ova humana misija obilježila je njihov život.

Članovi spasilačkih timova, nakon povratka iz Turske gdje su na najbolji mogući način pronijeli glas o Republici Srpskoj, ponosni su na uspješno obavljen zadatak. Najveća nagrada, kažu heroji velikoga srca, jeste spaseni život.

Spasioci spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite nastavljaju humanu misiju – planiraju da se odreknu dnevnica u korist 11-godišnje djevojčice Irmak Bajrak, koju su spasili, a koja je u zemljotresu u Turskoj izgubila roditelje.

Jezive scene ruševina, desetine mrtvih, roditelji koji plaču nad tijelima svoje djece, ostavile su dubok trag u srcima tridesetočlanog tima, ali uspješno okončana akcija spasavanja djevojčice, koja je trajala četiri časa, dala im je snagu da se izdignu iznad svega.

Nenad Jovanović se na tom zadatku našao rame uz rame sa nekadašnjim instruktorom iz Turske koji ga je prepoznao.

– Bog nas je pogledao. Evo, sad se pokrenula priča da budemo nagrađeni, ali mi smo svoju nagradu već dobili – bili smo učesnici u spasavanju jednog života. Mislim da veće nagrade od te nema – istakao je za RTRS pripadnik spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Jovanović.

Turski narod bio im je zahvalan i kada su ispod ruševina pronalazili tijela njihovih najmilijih.

– Mislim da smo opravdali boravak u Turskoj i osvjetlali obraz Republike Srpske. Učestvovali smo i u izvlačenju tijela stradalih koje su porodice čekale da bi obavile sahranu – rekao je spasilac Željko Janković.

Spasilac Mladen Kulić rekao je da im je žao što nisu imali priliku da spasu još nečiji život. Ali, kako ističe, proživjeli su veoma teške trenutke suočavajući se sa ogromnim razaranjem za koje se nikako nije moguće dovoljno pripremiti, jer su spratovi zgrada doslovno naslagani jedan na drugi i bez mehanizacije je nemoguće raščistiti i doći do unesrećenih.

Ova humana misija obilježila je njihov život. Psa tragača Toru smatraju ravnopravnim članom ekipe.

Spasilac Aleksandar Naumović podsjeća na rečenicu “da kada spasiš jedan život, kažu da je to kao da si spasio cijeli svijet”, te ističe da je pas tragač uradio veliki dio posla i to kvalitetno i brzo.

Iako ih je uveče nakon cjelodnevne akcije često budilo podrhtavanje zemljišta, nije bilo mjesta za strah. Jedini cilj im je bio spasiti što više ljudi.

Spasilac Dragiša Vuletić pomenuo je riječi patrijarha Pavla “ako si uz Hrista onda čega se bojiš, ako nisi čemu se nadaš” i istakao da tokom tih deset dana niko od spasilaca iz Srpske nije povrijeđen, niti zadobio ogrebotinu.

– Ono što je osnovno na terenu i u ovakvim uslovima, kao što je katastrofalni zemljotres, jeste timski rad i iznad svega da su svi članovi složni i da dopunjuju jedan drugog. Želim da naglasim, da je osim spašavanja ljudskog života, naša najveća satisfakcija što smo se svi vratili zdravi – naglasio je zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Ćuk.

I logistički tim je bio na visini zadatka. Putovali su 34 časa bez pauze da obezbijede sve što je neophodno kolegama na terenu.

Spasilac Slaviša Vučkovac kaže da ih je sustigao umor tek kada su se vratili, kao i sjećanja na potresne slike kojima su svjedočili, a koje su potisnuli dok su bili na terenu.

Uz veliku požrtvovanost preduzeli su i sve mjere predostrožnosti. Imali su podršku svih institucija za vrijeme boravka u Turskoj, a imaće je i ubuduće.

V.D. direktora RUCZ Milan Novitović istakao da su veliku podršku imali od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića koji su ih svakodnevno zvali telefonom.

– Pokazali smo da timski možemo sve i dobili smo nove zadatke koje ćemo realizovati u narednim mjesecima kako bi Republika Srpske bila sigurna, a mi još spremniji i obučeniji. Ponosni smo na sve što smo uradili i mislim da i Srpska može biti s pravom ponosna na sve nas – rekao je Novitović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nagradiće junake – spasioce sa po 5.000 maraka nakon humane misije u Turskoj, gdje su u pravom svjetlu predstavili Srpsku.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegdje na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim predjelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim predjelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

UPOZORENJE METEOROLOGA! Sutra moguće lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a ponegđe će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove.

Jutro će biti oblačno uz više suvog vremena, a povremena kiša padaće ponegđe na sjeveru i istoku, a na krajnjem jugu Hercegovine ostaje pretežno suvo i promjenljivo oblačno uz sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, poslije podne i uveče umjeren, na jugu i planinima povremeno jak, sjeverni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 14, u višim pređelima od sedam, a dnevna od 17 do 24, u višim pređelima od 13 stepeni Celzijusovih.

Danas u Srpskoj i FBiH preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u pojedinim područjima zabilježena je kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 14.00 časova: Bjelašnica devet, Drinić, Sokolac, Han Pijesak i Čemerno 16, Mrakovica 17, Bijeljina i Srebrenica 18, Banjaluka, Gacko, Novi Grad i Ribnik 19, Bileća, Mrkonjić Grad, Rudo i Trebinje 21, Prijedor, Srbac, Foča i Neum 22, Doboj i Sarajevo 23, Zvornik i Mostar 24 i Višegrad 25 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POJAČANO KRETANJE: EUFOR intenzivirao aktivnosti u BiH

U naredne dvije sedmice građani će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR na putevima i željezničkim prugama širom BiH.

Kako je saopšteno iz EUFOR, te aktivnosti vezane su za povratak strateških rezervnih snaga EUFOR i njihovih pridodatih elemenata iz BiH u Francusku, Italiju i Rumuniju.

– Elementi rezervnih snaga EUFOR redovno se raspoređuju u BiH radi obuke (na primjer za našu godišnju vježbu “Brzi odgovor”) – saopšteno je iz EUFOR.

Dodali su da ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore EUFOR na pružanju podrške vlastima u BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

– Kao i kombinovanu obuku sa Oružanim snagama BiH – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, pripadnici EUFOR u BiH u aprilu su imali brojne aktivnosti u sklopu vojne vježbe “Meleager” koja se izvodila na teritoriji BiH.

U vježbi su učestvovale Oružane snage BiH te pripadnici Strateških rezervnih snaga EUFOR, odnosno vojnici iz Francuske, Holandije i Italije.

Vojnici su vježbali bojevo gađanje kombinovanim naoružanjem, a izvršena je i prezentacija oružja kao i razmjena znanja.

Vojnici su takođe vježbali precizno gađanje na okretnim metama s različitim kalibrima naoružanja.

– Vježba “Meleager” ima za cilj da simbolizuje snažne veze između EUFOR i Oružanih snaga BiH. Tokom svog boravka u BiH, ove Strateške rezervne snage će provoditi obuku i patroliranje sa snagama EUFOR, što će omogućiti EUFOR da uvježba efikasnu integraciju Strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR. Oni će takođe provoditi obuku zajedno sa EUFOR i OS BiH. Ovo će dodatno povećati saradnju i interoperabilnost između EUFOR i OS BiH – naveli su ranije iz EUFOR, prenosi Klix.

Nastavi čitati

Aktuelno