Connect with us

Banjaluka

NOĆ ZA PAMĆENJE Prepuna dvorana “Borik” pjevala uz Leksington za Osmi mart

U fenomenalnoj atmosferi uz spektakularan koncert Leksington benda, Banja Luka je proslavila Međunarodni dan žena – Osmi mart.

Sportska dvorana „Borik“ bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a sudeći po reakcijama publike bila je ovo zaista noć za pamćenje, koju je Grad Banja Luka poklonio svim sugrađanima povodom proslave Međunarodnog dana žena.

Banjalučka publika uživala je u dobro poznatim hitovima ove popularne grupe, a pridružio im se i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je zajedno sa pjevačem Bojanom Vaskovićem simbolično obradovao dame ružama.

-Na najljepši mogući način smo završili ovaj dan. Hvala svim damama koje naš grad čine posebnim i najljepšim. Ovo veče je bilo samo za njih. Ipak mi ćemo se truditi da svaki dan posvetimo našim majkama, bakama, sestrama i svim ženama koje volimo  – poručio je gradonačelnik.

Inače, gradonačelnik je jučerašnji dan posvetio damama našeg grada i zahvalio im se na svemu što čine za Banju Luku. Naime, nakon što je obišao naše dame na gradskoj Tržnici i obradovao ih cvijećem, pridružio se ženama iz gradske „Čistoće“ na doručku, a potom je obišao i obradovao i dvije banjalučke dame koje voze taksi.

Frontmen grupe Leksington Bojan Vasković poželio je svim damama mnogo sreće i zdravlja, poručivši da uvijek ostanu divne kakve i jesu.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo večeras u Banjoj Luci, gdje smo već nekoliko puta imali priliku da se družimo sa banjalučkom publikom i bilo je zaista fantastično. Svim damama bih poručio da ostanu tako divne, kao što su i do sad bile – poručio je Bojan Vasković, frontmen i pjevač grupe Leksington.

Osim Leksington benda, banjalučka publika sinoć se sjajno zabavila i uz mladog pjevača Stefana Sretenovića, koji je nastupio kao predgrupa Leksingtonu.

Podsjećamo, u okviru kampanje „Za život žena“ koju Grad Banja Luka sprovodi u saradnji sa udruženjima koja se bave pravima žena cijeli mart je u znaku žena. Ove godine fokus kampanje je na ženama preduzetnicama, pravima žena i svakako poseban program posvećen je ženskom zdravlju.

Banjaluka

Sutra Sveti Platon banjalučki: BANJALUKA SLAVI ZAŠTITNIKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra, 7. maja slave Svetog sveštenomučenika Platona banjalučkog. Ovaj svetitelj je i zaštitnik Grada Banjaluka.

Inače, Sveti Platon se obilježava 5. maja, ali kako je taj dan pao u dan Vaskrsa, svetkovanje je pomjereno na Vaskršnji utorak.

U Pridvornom hramu Svete Trojice biće služena Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 9 časova, a kovčeg gdje počivaju mošti svetitelja biće otvorene na poklonjenje vjernicima.

Svi koji žele, svetiteljevim moštima će se moći pokloniti tokom čitavog dana.

Sveti Platon banjalučki
Kao episkop banjalučki dočekao je početak Drugog svjetskog rata.

Kada mu je saopšteno da kao rođeni Srbin iz Srbije mora da napusti NDH, on je odgovorio:

“Ja sam kanonski i zakonito od nadležnih vlasti postavljen za episkopa banjalučkog i kao takav obavezao sam se pred Bogom, Crkvom i narodom da ću voditi brigu o svojoj duhovnoj pastvi trajno i postojano, bez obzira na ma kakve prilike i događaje, vezujući nerazdvojno život i sudbinu svoju sa životom i sudbinom svoga duhovnog stada i ostajući u sredini njegovoj na duhovnoj starži za sve vrijeme dok me Gospod u životu podrži, ostajuući uz svoje stado kao dobar pastir koji dušu svoju polaže za svoje ovce.”

Ustaše su uhapsile vladiku Platona i odveli ga 5. maja 1941. godine, zajedno sa protom Dušanom Subotićem, arhijerejskim namjesnikom iz Bosanske Gradiške, izvan Banjaluke gdje su ih ubili i bacili u reku Vrbanju.

Sveštenomučenika Platona Banjalučkog ubio je ustaša Asim Ćelić.

Vladičino iznakaženo tijelo pronađeno je u selu Kumsalima 23. maja 1941. godine. Sahranjen je na vojničkom groblju u Banjaluci, a 1973. prenijet je u banjalučku Sabornu crkvu, gdje i danas počivaju njegove svete mošti.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve 1998. godine proglasio za sveštenomučenika i tada je unet u Imenoslov svetih Srpske Pravoslavne Crkve. Slavimo ga 22. aprila po crkvenom, a 5. maja po gregorijanskom kalendaru.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZANIMLJIV REPERTOAR u GP „Jazavac“ u maju

Tokom mjeseca maja u Gradskom pozorištu Jazavac sve ljubitelje pozorišta očekuje zanimljiv repertoar.

Tako će u petak, 10. maja sa početkom u 20.00 časova biće odrigrana predstava „Lajanje na zvijezde“, dok je nedjelja, 12. maj rezervisana za dobro poznati komad „Celo telo tu me boli“.

U petak, 17. maja biće odigrana predstava „Istina“, dok će svi ljubitelji pozorišta u subotu, 25. maja moći da uživaju u predstavi „Ne igraj na Engleze“.

Kompletan repertoar možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

BUDITE OPREZNI! Zmija na poznatom BANJALUČKOM ŠETALIŠTU!

Ako se ovih dana uputite u šetnju pored Vrbasa (ili generalno, bilo koje rijeke), imajte na umu da niste jedini “šetači”.
Da lijepo vrijeme ne “mami” samo ljude u prirodu dokaz je i ova fotografija, na kojoj se vidi zmija koja visi na drvetu uz stazu na Vrbasu.

Fotografija je snimljena u krošnji drveta, u blizini banjalučkog restorana “Alibi”.

Iako zmije nisu rijetkost ni uz rijeke, ni u ovo doba godine, uglavnom ih nije prijatno sresti, zato otvorite “četvore oči” i držite se čistih staza i provjerenih puteva.

(MONDO)

Nastavi čitati

Aktuelno