Connect with us

Društvo

Na onlajn šoping potrošeno skoro pola milijarde KM

Promet platnim karticama na internetu lani je premašio 448 miliona maraka, a tome su doprinijele nove politike prodajnih lanaca u zemlji, pojačane aktivnosti dostave robe u prehrambenoj i industriji ugostiteljstva, ali i početak dostave u BiH nekih od najvećih svjetskih onlajn trgovina.

Navedeno je to u godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2022. godinu, prema kojem je internet prodaja lani nastavila snažno da raste u odnosu na 2021. godinu i to za čak 69,1 odsto.

Poređenja radi, građani su na onlajn šoping 2019. godine karticama “ispeglali” tek 157,4 miliona maraka.

– Na internet prodaju u inostranstvu se odnosilo 71,4 odsto od ukupne internet prodaje u 2022. godini – navedeno je u dokumentu.

Podaci pokazuju da je ukupan promet platnim karticama na u BiH lani dostigao 14,1 milijardu maraka, što je za skoro 18 odsto više u odnosu na godinu ranije.

U izvještaju je navedeno da je sa slabljenjem pandemije i ublažavanjem restrikcija za kretanje fizičkih lica zabilježen snažan rast prometa na POS terminalima te da je vrijednost realizovanih transakcija, koja je u prošloj godini iznosila 3,77 milijardi, premašila pretpandemijske nivoe. Rast od 12,9 odsto lani je ostvaren i kada je u pitanju promet na ATM uređajima, koji je bio težak 9,88 milijardi.

Dodato je da se oporavak turizma u 2022. godini najbolje odražava u snažnom rastu realizovanih vrijednosti inostranih kartica u BiH.

– Promet po inostranim karticama u BiH za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u odnosu na 2019. godinu veći je za čak 32,6 odsto. Takođe, i promet za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u inostranstvu, po karticama izdatim u BiH, znatno je porastao u odnosu na pretpandemijski nivo – pokazuju analize Centralne banke BiH.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže za “Glas” da je ostvareni rast kada je riječ o upotrebi platnih kartica u BiH evidentan, ali da dinamika nije onakva kakva je mogla i trebalo da bude.

– Taj rast ni izbliza ne prati onaj u razvijenim zemljama, jer BiH generalno kaska za svjetskim prosjekom. Skok jeste veliki ako se posmatra u apsolutnim i relativnim relacijama, ali kada se gleda sa aspekta razvoja platnih transakcija, nije to nešto veliko. Pa na Zapadu se već uveliko plaća telefonima ili nekim drugim sistemima umjesto platnim karticama – navodi Ljuboja i dodaje da podatak o ostvarenom prometu putem kartica turista pokazuje u kojoj se mjeri one koriste u inostranstvu.

Ljuboja kaže da se u budućnosti može očekivati da bezgotovinsko plaćanje u svim sferama života dostigne svoj maksimum te da će gotovi novac činiti pet do deset odsto ukupnog prometa.

– Pandemija je uticala na to da i oni koji su ranije bili skeptici prema kartičnom načinu plaćanja to promijene, mnogi su se uvjerili da to nije teško i nesigurno i da postoje sistemi osiguranja. Istina nemili događaji se dešavaju, ali i u radu sa gotovinom su se dešavali – kazao je Ljuboja.

Brend

U izvještaju Centralne banke BiH navedeno je da je “Mastercard” najzastupljeniji brend kartica u zemlji.

– Razlog je što banke u BiH, uglavnom prihvataju “Mastercard” i “Visa” brendove kartica na ATM i POS terminalima. Ostali brednovi su zastupljeni u veoma malom broju banaka – navedeno je u dokumentu.

Glas Srpske

Društvo

DANAS JE SPASOVDAN: Praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: “Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen”.

Da bi u tome uspjeli, Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri – odatle naziv Spasovdan.

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države – Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Nastavi čitati

Društvo

DA SRCE PUKNE OD TUGE! Mališan prodaje krofne da spasi život bolesnoj mami (FOTO)

Sin Branke Dejanović (44), kojoj je prije dvije godine dijagnostikovana promjena u omotaču išijadikusa, nakon biopsije i prisustvo malignog sarkoma mekih tkiva, i koja se i dalje bori sa teškom bolešću, prikuplja novac za njeno liječenje.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija mališana koji na ulici prodaje krofne i peciva kako bi prikupio sredstva.

– Dečko se bori za majku da preživi od raka. Kad to vidim duša me zaboli. Ko može neka pošalje 1661 na 3030 – napisali su Beograđani.

Branka Dejanović je nedavno gostovala i na Kurir televiziji gjde je pričala o svojoj bolesti. Iako je operisana, tumor nije u potpunosti uklonjen, pa se nastavilo sa hemioterapijom i zračenjem X nožem.

Krajem prošle godine uočene su promjene na plućima i karlici, a nakon rezultata biopsije, planira se liječenje u inostranstvu imunoterapijama u vidu peptidne vakcine. Branka se hrabro borila sa bolešću ove dvije godine i nastavlja da se bori, ali joj je potrebna i pomoć, prenosi Kurir.

– Dugo pre nego što mi je postavljena dijagnoza, tri i po godine ranije imala sam tipične probleme sa išijasom. Imala sam bolove u nozi i tako se to završavalo. Odete kod lekara i dobijete nešto da vam bolovi prođu. Uz to idete malo u šetnje i na vežbe. Periodi između tih situacija su bivali sve kraći, a poklopili su se sa periodom pandemije korone kada su bolnice bile u kovid sistemima. Niste imali mogućnost da odete negde osim ako nije hitan slučaj – kazala je Branka i dodala:

– U nekom trenutku kada sam krenula malo ozbiljnije da to lečim vežbama, fizijatar koji je sa mnom radio je predložio da snimim i donji deo magnetom, jer smo do tad snimali samo lumbalni deo kičme. Kada sam uradila taj snimak uočena je ta promena u omotaču išijadikusa. Ta promena se naziva švanom i po pravilu je benigna”.

Međutim, u njenom slučaju otkriven je maligni sarkom mekih tkiva:

– Niko ne može to da zna unapred. Ako je 99.9 odsto slučaja benigno normalno je da se ima takva pretpostavka. Nisam to toliko tragično shvatala. Zaista sam nailazila na neke reči utehe i nade, bazirane na znanju lekara šta može da se uradi. U početku su prognoze bile zaista optimistične. Međutim taj neki podtip ili mutacija nije odreagovala na hemoterapiju.

Kada je u pitanju njen kvalitiet života kaže da je on narušen isključivo bolovima.

– Na kvalitet života je uticalo samo bolovima. Kada postoji ta upala bolovi su bili strašni, mada su oni krenuli da se umanjuju već nakon operacije jer je pritisak tumora na nerv popustio. Sada je unazad dva tri meseca ponovo počelo, ali još uvek to nije kontinuirano kao pre operacije. Nadam se da ćemo uspeti da adekvatno odreagujemo, jer to je jedino što mi je preostalo.

Pomoć u Srbiji za Branku Dejanović

slanjem poruke 1661 na broj 3030, ili uplatom na žiro račune

Dinarski račun: 160-6000001908591-89

Devizni račun: 160-6000001909735-52

Nezavisne

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo nestabilno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U popodnevnim časovima očekuje se postepeni prestanak padavina na sjeverozapadu, dok će u ostalim krajevima biti prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom, a lokalno su moguće i nepogode uz obilnije padavine i pojavu grada.

Na jugu će tokom većeg dijela dana uglavnom biti sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost i povremenu prolaznu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivih smjerova, a prilikom prolaska padavinske zone pojačan, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sponzorisano

Minimalna temperatura vazduha od 11 do 17, dok će maksimalna temperatura biti od 19 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno