Connect with us

Banjaluka

SNSD BANJALUKA PROTIV SUBVENCIJA ZA PENZIONERE?! “Ne možemo sve davati besplatno”

Dragoslav Topić odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka rekao je da nije siguran da li će odbornici SNSD-a u budućnosti podržati subvencije za penzionere.

–  Vidjećemo mi da li smo za tu ideju da svima sve dajemo besplatno jer možda se mi i ne slažemo sa tim. Ne možemo sve davati besplatno. Ovo je peti put od kada zasjeda ovaj saziv skupštine da imamo neka poskupljenja i kada je upitanju javni gradski prevoz i stalno se nešto poskupljuje i daju se subvencije. Možda mi i nismo više za takav vid subvencija, zašto uopše davati pravo nekome ko ne koristi to pravo. Mi u gradu imamo oko 42 000 penzionera, njih koristi prevoz možda nešto više od 10-12.00o – rekao je Topić.

Topić je dodao da nije siguran da će biti kvoruma ni u četvrtak u 9 časova, za kada je zakazano novo zasjedanje Skupštine Grada Banjaluka.

Podsjetimo, drugi dio 23. sjednice Skupštine grada Banjaluke, koji je bio zakazan za danas, nije održan zbog nedostatka kvoruma.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković nastavak zasjedanja zakazao je za četvrtak, 31. avgust sa početkom u 9.00 časova.

Banjaluka

OBILJEŽENA 21 GODINA OD SMRTI GENERALA TALIĆA: Pomenu prisustvovao i gradonačelnik

Danas je u Piskavici obilježena 21 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, generala – pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako za je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

-Danas smo se okupili kako bismo odali počast jednom od heroja naše istorije, generalu Momiru Taliću! General Talić dao nam je zadatak da se i dalje borimo za ono za šta se on borio tokom svog života – za slobodu, jedinstvo i nadu za bolji život svih naših građana. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i imali Republiku Srpsku. Zato smo dužni da čuvamo sjećanje na njih i njihove herojske podvige – kazao je gradonačelnik.

Dodao je to kako svi, posebno mlade generacije-moramo biti svjesni žrtve koja je data za Republiku Srpsku.

-Svijet ima jednu svoju namjeru i strategiju a to je da od naše istorije tražimo da vjerujemo u neke druge priče. Ipak, mi smo i ponosni i vjerujemo duboko i u našu zemlju i naše heroje. Želimo da postoji najbolje, duboko vjerovanje u sve ovo što danas radimo i cilj je da se prenosi na sve generacije na one generacije koje moraju da shvate veličinu žrtve koja je data za Republiku Srpsku. Kada smo toga svjesni – nastanka i opstanka Republike Srpske, možemo da imamo ogromnu motivaciju i snagu – rekao je Stanivuković.

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Pored gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i durgih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OTVORIO 17. po redu manifestaciju „Kočićevim stazama“

Planinarsko društvo „Manjača“ organizovalo je sedamnaestu po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“, a manifestaciju je danas otvorio gradonačelnik Draško Stanivuković.

Poručio je i to kako Grad, već tradicionalno, podržava ovu prepoznatljivu manifestaciju koja je od značaja za cijelu Banju Luku.

-Čast mi je bila otvoriti 17. po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“ koju organizije Planinarsko društvo „Manjača“.
Grad Banja Luka, već tradicionalno, podržava ovu manifestaciju kao i rad Planinarskog saveza Republike Srpske na čelu sa dr Nenom Dobrijevićemem – kazao je gradonačelnik.

Iskoristio je priliku i da čestita predsjedniku udruženja Zlatku Sladojeviću i svim članovima , na trudu i istrajnosti i ako Bog da da i jubilarnu 20. akciju dočekaju svizajedno.

-Svim planinarima želim uspješan pohod na vrhove naše prelijepe Manjače i da ih vrijeme posluži – naglasio je gradonačelnik Stanivuković.

Podsjećamo, organizatori su ranije poručili kako je riječ o kružnoij stazi, dužine oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA dio projekta „Top 100 priča – Zelene destinacije“

U nastavku atraktivnih projekata koji su realizovani od strane Turističke organizacije Banje Luke, a nakon „Razglednice iz neodoljive“, uslijediće još jedan veoma zanimljiv projekat pod nazivom „Top 100 priča – Zelene destinacije)“.

Iz Turističke organizacije navode kako se ova priča veže za održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu, koje će i ove godine biti održano na rijeci Vrbas.

-Ovo je jedno u nizu svjetskih takmičenja u ekstremnom vodenom sportu, ali je svakako prvo Svjetsko prvenstvo koje će se održati isključivo na domaćoj rijeci i upravo u jednom od najljepših sela svijeta – Krupa na Vrbasu. Dosadašnja takmičenja su bila podijeljena između rijeka Vrbasa i Tare – navedeno je u TOBL-u.
Dodaju kako, među živopisnim selima Italije, Austrije, Čilea, Ekvadora, Maroka, Švajcarske, Španije, Kine i ostatka svijeta , a koje bi trebalo posjetiti, našlo se i selo iz okoline Banje Luke – Krupa na Vrbasu.

Podsjećaju i to kako se Krupa se nalazi na listi koja odaje priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti.

-„Najbolja sela svijeta“ Svjetske turističke organizacije, projekat je Turističke organizacije Banje Luke, a kojim je Krupa na Vrbasu uvrštena na listu među 52 najbolja sela svijeta. U međuvremenu, u skladu s listom nadogradnje od 32 sela svijeta, na kojoj se nalazi i Krupa na Vrbasu, imali smo dvije posjete angažovanog eksperta, a naredne 2025. godine, Krupu na Vrbasu ćemo kandidovati na listu 20 najboljih sela svijeta. Ovo je jedino selo iz Republike Srpske i BiH koje se našlo na prestižnoj listi – kazali su iz Turističke organizacije.

Napominju i kako, drugi uspješno realizovan projekat pod nazivom „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“ je projekat kojim je Krupa na Vrbasu uvrštena i na listu 14 najljepštih sela BiH, te je u skladu sa dobijanjem ovog priznanja, Turistička organizacija postavila je turističku signalizaciju na ulazu i izlazu sela.

-Poseban pečat na turističku promociju Banja Luke, a kroz članstvo „CIFFT“ je i film „Razglednica iz neodoljive“, koji je rezultat saradnje Turističke organizacije Banje Luke i Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Film je prijavljen na članstvo Međunarodnog udruženja fimskih festivala „CIFFT“ , od strane Turističke organizacije, a prikazivaće se na devet svjetskih fimskih festivala turističkog filma. Na festivalu u Portugalu osvojio je nagradu za najbolju urbanu destinaciju, ali i nagradu na festitvalu u Japanu održanom u martu ove godine. Isti je prijavljen na festival u Njujorku na ocjenjivanje. Pored festivala u Japanu i Njujorku, film će biti prikazan na festivalima u Los Anđelesu, Španiji, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj – dodaju iz Turističke organizacije Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno